• Debiut po latach - recenzja książki "Diabeł na wieży"

    „Diabeł na wieży” Anna Kańtoch

    "Diabeł na wieży" Anny Kańtoch ukazał się czytelnikom po raz pierwszy w 2005 roku, nakładem wydawnictwa Fabryka Słów. Chociaż zbiór opowiadań z Domenicem Jordanem w roli głównej zebrał sporo przychylnych recenzji, to chyba mało kto spodziewał się, że zaledwie 13 lat później autorka będzie miała na koncie pięć Nagród im. Janusza A. Zajdla, a także zgarnie nagrodę Europejskiego Stowarzyszenia Science Fiction dla najbardziej obiecującego twórcy tego gatunku. Dziś, bogatsi o "Przedksiężycowych", "Czarne" czy cykl "Niny Pankowicz", możemy przekonać się, czy Domenic Jordan przetrwał próbę czasu.

    • 0 Komentarzy • 165 Wyświetleń
    • Damian "Naimad" Bartosik – 3 paź 2018, 18:11
  • Duch, co w wampira się bawił – recenzja książki „Upiorna opowieść”

    „Upiorna opowieść” Peter Straub

    W powieści Petera Strauba trudno doszukiwać się jednoznacznego – i jednego jedynego – przesłania. Opowieść tak skrzętnie skonstruowana jak ta generuje wiele znaczeń, odwołań i refleksji, które pozostają z czytelnikiem, a jednorazowa lektura nie wystarcza, żeby w pełni zrozumieć to, co chciał powiedzieć sam Straub i to, co – mniej lub bardziej świadomie – udało mu się w niej zawrzeć.

    • 0 Komentarzy • 408 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 1 paź 2018, 18:56
  • Groza codzienności - recenzja książki "Muzeum dusz czyśćcowych"

    „Muzeum dusz czyśćcowych” Stefan Grabiński

    Twórczość Stefana Grabińskiego przez długie lata pozostawała niedoceniona. O ile polscy sympatycy fantastyki czy grozy dobrze znają takich klasyków, jak Lovecraft czy Allan Poe, tak rodzimy mistrz opowieści niesamowitej zdaje sie ciągle pozostawać w ich cieniu. Całkowicie niezasłużenie. Nie ujmując nic dwójce przytoczonych tu wybitnych pisarzy, proza Grabińskiego przedstawia równie ponadczasową wartość.

    • 0 Komentarzy • 215 Wyświetleń
    • Damian 'Naimad' Bartosik – 28 wrz 2018, 09:29
  • Dziwny zbiorek – recenzja książki „Dziwna pogoda”

    „Dziwna pogoda” Joe Hill

    Nowowydana w Polsce książka Joego Hilla wydaje się taką nagrodą pocieszenia, bo ani to długie samo w sobie, ani zbiorczo niezbyt okazałe (mimo objętości pięciuset stron). Pozornie świeży nabytek w świecie literackiego horroru, marka uznana za kontynuatora tradycji ojca, Joe Hill King zdążył przyzwyczaić czytelników do okazałych, wielowątkowych kawałków, które trochę zajmą. A tu „Dziwna pogoda”, czyli zbiór czterech opowiadań, niezwiązanych ze sobą fabularnie. Niby ochłap na pocieszenie – nie, cztery przyzwoite teksty, potwierdzające, że Hill talent odziedziczył po tacie, nawet w krótkiej formie.

    • 0 Komentarzy • 103 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 27 wrz 2018, 18:55
  • Efekt domina - recenzja książki "Syndrom Everetta 2: Cassandra"

    „Syndrom Everetta 2: Cassandra” Jarosław Ruszkiewicz

    Świat się kończy. To wie każdy. Jednak mieszkańcy pierwotnej Ziemi przekonali się o tym dosadniej, ponieważ katastrofa ekologiczna niebawem zmiecie całą cywilizację z powierzchni planety. Wiedzą jednak, że wszystko to jest winą pojedynczych decyzji podejmowanych ponad sto lat wcześniej i najwidoczniej sterowanych przez unikającą wykrycia siłę. Czy los ludzkości może się odwrócić przez zmiany dokonane w świecie równoległym? I co z tym wszystkim mają wspólnego kosmici?

    • 0 Komentarzy • 131 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 27 wrz 2018, 09:57
  • Sześćset sześćdziesiąt sześć – recenzja książki „Omen”

    „Omen” David Seltzer

    „Omen” Davida Seltzera to udana próba zbeletryzowania oryginalnego scenariusza (tego samego autora), która względem filmowego pierwowzoru rozbudowuje świat przedstawiony, pogłębia treść i charakterologie. Oznacza to tylko, że mimo wybitnych osiągnięć oryginału, powieściowa wersja wcale nie rozczarowuje, ani tym bardziej nie odstaje. Szkoda, że takie książki rzadko trafiają na top-listy oraz zestawienia tych „naj” horrorów.

    • 0 Komentarzy • 146 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 26 wrz 2018, 12:02
  • Ten zakichany anioł stróż! - recenzja książki "Małe Licho i tajemnica Niebożątka"

    „Małe Licho i tajemnica Niebożątka” Marta Kisiel

    Lichotka spłonęła. Konrad spełnia się jako pisarz, jednak trudno zerwać z przeszłością, kiedy twoim śladem podąża cała hałastra niesamowitych stworzeń. Jeśli mieliście okazję poznać przygody wesołej kompanii w książce Marty Kisiel „Dożywocie”, jej kolejne dzieło powinno również was zainteresować. „Małe Licho i tajemnica Niebożątka” to pewnego rodzaju kontynuacja, utrzymująca humorystyczny charakter, jednak w zdecydowany sposób skierowana do młodszego czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 184 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 19 wrz 2018, 10:27
  • Historia znana i powtarzana - recenzja mangi "O dziewczynie skaczącej przez czas"

    „O dziewczynie skaczącej przez czas” Yoshiyuki Sadam

    Niektóre historie mimo upływu czasu wciąż są znane i lubiane, przyjmują tylko niekiedy całkiem nową formę. To samo tyczy się konkretnych motywów czy też rozwiązań fabularnych wykorzystywanych nie raz czy dwa w najróżniejszych dziełach. „O dziewczynie skaczącej przez czas” to właśnie taka historia, znana już od roku 1967, kiedy to została wydana jako książka autorstwa Yasutaki Tsutsui, następnie była wielokrotnie ekranizowana zarówno w formie aktorskiej, jak i animowanej, aby ostatecznie doczekać się wersji mangowej. Nie ma się zbytnio co temu dziwić, gdyż jest to wyjątkowo ciepła i trafiająca do serca historia, zaledwie delikatnie wykorzystująca element fantastyczny do opowiedzenia losów zupełnie zwyczajnej dziewczyny w całkiem normalnym i dobrze nam znanym świecie.

    • 0 Komentarzy • 46 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 13 wrz 2018, 14:58
  • Kolor Sybilli – recenzja mangi „Psycho-Pass 2” #2

    „Psycho-Pass 2 #2” Psycho-Pass Committee

    Najnowszy czarny charakter serii stawia zarówno czytelnika jak i bohaterów przed sytuacjami, które wymykają się dotychczasowemu pojmowaniu świata, po raz kolejny udowadniając, że z pozoru nawet najdoskonalszy system może być odpowiedzialny za największe zło.

    • 0 Komentarzy • 190 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 11 wrz 2018, 17:01
  • Dzieje się – recenzja mangi „Serafin Dni Ostatnich” #12

    „Serafina Dni Ostatnich #12” Takaya Kagami

    Wydarzenie z ostatniego tomu było dla cyklu jednym z największych zwrotów fabuły i mocno przedefiniowało kierunek, w jakim zmierza obecnie intryga – i przyczyniło się to m.in. do uatrakcyjnienia scen (nawet, gdy te cechują się pewną powtarzalnością względem części poprzednich) i ściślejszego przywiązania uwagi czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 102 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 11 wrz 2018, 16:34

Copyright © 2004-2019 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 15 lut 2019, 20:28 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka