• Alita: Battle Angel. Miasto złomu - fragment

    „Alita. Miasto złomu” Pat Cadigan

    • 0 Komentarzy • 218 Wyświetleń
    • Pat Cadigan – 29 lis 2018, 22:00
  • Czterdzieści i cztery – recenzja książki „Epoka Antychrysta”

    „Epoka Antychrysta” Paweł Lisicki

    Motyw końca świata oraz Sądu Ostatecznego to chyba jeden z najczęściej eksploatowanych tematów, nie tylko w literaturze, ale także w sztuce czy muzyce. Ciężko jest bowiem żyć z myślą, że być może, gdy nadejdzie kres ludzkości, jak mawiał, Czesław Miłosz w „Piosence o końcu świata”, ci, którzy czekali błyskawic i gromów, znaków czy archanielskich trąb będą zawiedzeni i nikt nie uwierzy, że staje się już.

    • 0 Komentarzy • 291 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Dworzyńska – 26 lis 2018, 12:47
  • Kto chce walczyć z demonami, musi stać się jednym z nich - recenzja książki "Dziedzictwo posłańca"

    „Dziedzictwo posłańca” Peter V. Brett

    Seria demoniczna rozpoczynająca się „Malowanym człowiekiem” wdarła się przebojem nie tylko na amerykański, ale również na polski rynek. Kolejne tomy zyskiwały coraz większe rzesze fanów, a proza Petera V. Bretta bez trudu pokazywała, że nawet nieznany autor może szybko zdobyć szturmem listy bestsellerów. Mimo lekkiej powtarzalności akcja aż do ostatniego tomu sagi nie zwolniła ani na chwilę. Po „Otchłani” wielu wielbicieli pomyślało, że to już koniec ich przygody z Arlenem i innymi posłańcami, jednak okazuje się, że „Otchłań” bynajmniej jej nie zakończyła.

    • 0 Komentarzy • 267 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 14 lis 2018, 12:50
  • To, co opowiedziano – recenzja książki „Opowiadania wszystkie”

    „Opowiadania wszystkie” Kurt Vonnegut

    W Polsce coraz więcej świetnej, kanonicznej literatury fantastycznej trafia do księgarń w zasłużonej, luksusowej oprawie bądź omnibusach, dzięki czemu wreszcie nie ma problemu z zapoznaniem się z najbardziej reprezentatywnymi tekstami z pogranicza horroru, fantasy czy science fiction. Ursula Le Guin, J.R.R. Tolkien, Harlan Ellison na półce, przyszedł czas na kolejnego mistrza absolutnego, wszystkie krótkie formy Kurta Vonneguta zamknięto w tomie „Opowiadania wszystkie”.

    • 0 Komentarzy • 378 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 6 lis 2018, 17:06
  • „Człowiek człowiekowi wilkiem” rzecze wilkołak - recenzja książki "Wierni wrogowie"

    „Wierni wrogowie” Olga Gromyko

    W Belorii sprawy nie wyglądają różowo. Zewsząd pojawiają się wszelkiej maści pomroki, utrudniające ludziom, elfom czy innym krasnoludom życie. Szczególne problemy będzie miała Szelena, z pozoru zwykła miejska zielarka, ukrywająca jednak swoją drugą, wilkołaczą naturę. Ku swemu nieszczęściu jest też wilkołaczym wyjątkiem, który nawet w zwierzęcej formie zachowuje swoją ludzką świadomość. Nie zabija zatem niewinnych ludzi i dzięki temu może żyć między nimi, przynajmniej dopóki oni nie wiedzą kim ona jest. W końcu wilkołak to wilkołak. Tak spokojnie i sielankowo wyglądałoby jej życie, gdyby los nie postawił na jej drodze maga odszczepieńca z uczniem oraz krnąbrnego smoka. Czy taka gromada da radę wpłynąć na los świata?

    • 0 Komentarzy • 211 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 5 lis 2018, 15:51
  • Jak feniks z popiołów… - recenzja książki „Księżniczka Popiołu”

    „Księżniczka popiołu” Laura Sebastian

    Wyobraźcie sobie, że żyjecie we wspaniałej harmonii, wśród ludzi, których kochacie i cenicie. Wyobraźcie sobie świat, w którym nie ma wojen, gdzie wzajemny szacunek jest na porządku dziennym, a uśmiech gości na twarzy każdego, kto was otacza. Czujecie prawdziwe szczęście? Zapewne tak powinno ono wyglądać. Ile jesteście w stanie zapłacić za taką wolność? Czy niestraszne byłyby kpiny i drwiny ze strony obcych wam ludzi, brak akceptacji? Tortury, które ostatecznie zadają straszliwy ból „łamiąc” dosłownie człowieka są dla Księżniczki Popiołu codzienną rutyną. I kiedy już się wydaje, że nic nie można z tym zrobić budzi się nadzieja, która jak mały płomień ledwo się tli, aby rozbłysnąć i oświetlić drogę ku jasnej przyszłości… ku wolności.

    • 0 Komentarzy • 279 Wyświetleń
    • Sylwia Smol – 31 paź 2018, 11:54
  • Nie każdy jest fanem magii - recenzja książki "Czarny Mag. Pierwszy rok"

    „Czarny Mag. Pierwszy rok” Rachel E. Carter

    Nie każdy jest fanem magii i fikcyjnych królestw. Nie oznacza to jednak, że nie warto tej literatury czytać. Czasem lepiej się trochę przełamać i przekonać, że świat fantasy nie jest wcale taki zły.

    • 0 Komentarzy • 278 Wyświetleń
    • Kamil Żółkiewicz – 26 paź 2018, 16:49
  • Extended Universe - recenzja książki "Nawigatorzy Diuny"

    „Nawigatorzy Diuny” Kevin J. Anderson, Brian Herbert

    Od 1999 roku Brian Herbert wespół z Kevinem Andersonem tworzą dzieła literackie osadzone w uniwersum "Diuny", wykreowanym oryginalnie przez ojca pierwszego z pisarzy, Franka Herberta. Wśród miłośników pierwotnego cyklu, opinie o jakości nowych tytułów są podzielone. Część fanów jest zadowolona mogąc poznać nieznane losy bohaterów, oraz odkryć niezapisane strony historii świata przedstawionego. Inni czytelnicy posądzają dokonania kontynuatorów o grafomanię, motywowaną szansą łatwego zarobku. Jak na tle takich ocen wypadają "Nawigatorzy Diuny"?

    • 0 Komentarzy • 261 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 25 paź 2018, 19:37
  • Yurei - fragment

    „Yurei” Zack Davisson

    • 0 Komentarzy • 145 Wyświetleń
    • Zack Davisson – 25 paź 2018, 15:50
  • W pustyni i w paszczy – recenzja książki „Zwrotnik Węży”

    „Zwrotnik węży” Marie Brennan

    „Historia Naturalna Smoków” rozpoczęła serię, której główną bohaterką jest lady Trent – nieustraszona badaczka tych niezwykłych gadów, przeżywająca niezwykłe przygody w pseudowiktoriańskim świecie. „Zwrotnik Węży” jest bezpośrednią kontynuacją jej przygód. Tym razem jej pamiętnik zabierze Czytelnika w parną dżunglę Bayembe, gdzie ścierają się interesy lokalnych mocarstw, a pośrodku tego wszystkiego na odkrycie czekają bliżej nieznane ludziom smoki.

    • 0 Komentarzy • 245 Wyświetleń
    • Mateusz "Chi-Fi" Cholewa – 12 paź 2018, 09:05

Copyright © 2004-2019 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 24 kwi 2019, 13:21 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka