• Weird fiction po polsku – recenzja książki „Miasto i rzeka”

    „Miasto i rzeka” Wojciech Gunia

    Bodaj największa nadzieja młodego pokolenia horroru w Polsce boryka się z mieszanymi odbiorcami, bo o „Mieście i rzece” można czasem wyczytać osobliwe opinie, że nie jest do końca wyrazista, że – mimo swej objętości – trudno coś z niej wynieść, że to jedne z najgorszych dzieł autora… Nie mogę się z tym absolutnie zgodzić, ponieważ Gunia nie traci formy, tylko eksperymentuje. I to bardzo ciekawie.

    • 0 Komentarzy • 18 Wyświetleń
    • Anna Hyrko – 10 lut 2018, 13:55
  • Nowe niebezpieczeństwa - recenzja książki "Wyprawa Błazna"

    „Wyprawa Błazna” Robin Hobb

    Robin Hobb po raz kolejny - ósmy już - zabiera czytelników w wysmakowaną podróż poprzez świat Królestwa Sześciu Księstw i Wysp Zewnętrznych, tętniącym życiem i zmieniającym się "na oczach" odbiorcy na skutek licznych wydarzeń czy interakcji. Jednak oryginalne uniwersum to nie jedyny atut autorki, unikatowe rysy charakterologiczne oraz angażująca, nielinearna intryga także stanowią podobne świadectwo wyrobionego, doświadczonego stylu Hobb.

    • 0 Komentarzy • 144 Wyświetlenia
    • Anna Hyrko – 7 lut 2018, 15:24
  • Wampir w czystej postaci - recenzja książki "Dracula"

    „Dracula” Bram Stoker

    Na hasło “Dracula” przed oczami staje mi najpierw wampir w wykonaniu Gary’ego Oldmana z chyba najlepszej (a na pewno najciekawszej) adaptacji klasycznej powieści, a dopiero potem myślę o książce. Tak, Bram Stoker i jego wizja nieśmiertelnego transylwańskiego arystokraty, na zawsze wpisała się w kanon nie tylko ogólnoświatowej kinematografii, ale także popkultury - motyw hrabiego pojawia się w dziesiątkach filmów, powieści czy komiksów. Jednak warto sięgnąć do źródeł, by poznać od czego się wszystko zaczęło. A doskonałą okazją do tego jest wznowienie, które ukazało się nakładem wydawnictwa Vesper.

    • 0 Komentarzy • 423 Wyświetlenia
    • Magdalena “Ithilnar” Stawniak – 6 lut 2018, 20:49
  • Jeszcze jeden horror? – recenzja książki „Ucieczka”

    „Ucieczka” Krzysztof T. Dąbrowski

    Krzysztof T. Dąbrowski wyskoczył trochę z kapelusza – wiem, publikował w licznych antologiach i po trosze też w prasie, ale umówmy się w fantastyce to nie odbiło się szerokim echem – i „Ucieczka” stała się z praktycznie z miejsca odrobinę kultowa: wieści o wydaniu w USA (wbrew wszystkiemu nie jest to aż tak proste) i ciepłe przyjęcie wśród recenzentów oraz czytelników, wścibscy powiedzieliby, że coś jest nie tak… Mea culpa.

    • 0 Komentarzy • 22 Wyświetlenia
    • Anna Hyrko – 3 lut 2018, 14:02
  • Co o Graalu wiedzieć powinniście – recenzja książki „Wielka Historia Świętego Graala”

    „Wielka Historia Świętego Graala” Autor nieznany

    Sam król Artur to ikona popkultury, goszcząca i wykorzystywana w wielu utworach czasem aż do przesady, zaś cała otoczka na wpół legendarnej postaci doczekała się wywindowania do rangi osobnej kategorii w encyklopediach czy słownikach literackich – mowa oczywiście o legendach arturiańskich, w których motywem przewijającym się wcale często jest Święty Graal, starożytny kielich, do którego spłynęła krew Jezusa w dniu ukrzyżowania. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jak powstał, jaka wiąże się z nim historia i jak trafił do legend arturiańskich, na Wysypy Brytyjskie – o tym stara się powiedzieć „Wielka Historia Świętego Graala” nieznanego autora, przełożona na polski przez Piotra Żyrę.

    • 0 Komentarzy • 577 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 30 sty 2018, 14:01
  • Gdzie wiedźma mówi dobranoc – recenzja książki „Hex”

    „Hex” Thomas Olde-Heuvelt

    Witajcie w Black Spring, małym, uroczym miasteczku w dolinie rzeki Hudson. Co Was tu sprowadza? Może ściągnęła Was tu halloweenowa tradycja palenia kukły wiedźmy, która wedle legendy nawiedza to miejsce? Popatrzcie na to widowisko, pośmiejcie się, ulegnijcie klimatowi Święta Duchów, nawet zabobonnie dorzućcie wiedźmie jakieś dary. Ale przenigdy nie osiedlajcie się tu na stałe. Bo wiedźma nie jest legendą. I nigdy nie pozwoli wam odejść.

    • 0 Komentarzy • 391 Wyświetleń
    • Karolina Król – 23 sty 2018, 15:52
  • Nie zaginą – recenzja książki „Mity Ajnów”

    „Mity Ajnów” Basil Hall Chamberlain

    Basil Hall Chamberlain, badacz przełomu XIX i XX wieku z Wysp Brytyjskich, podjął się zadania zaszczytnego: postanowił zebrać podania, legendy oraz mity Ajnów, autochtonicznego ludu zamieszkującego japoński archipelag, którego dziś można spotkać jedynie na Hokkaido i w zdecydowanej mniejszości kilka innych miejsc. Efekt niniejszej pracy można znaleźć w „Mitach Ajnów” wydanych u nas za sprawą oficyny Kirin.

    • 0 Komentarzy • 30 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 10 sty 2018, 23:18
  • W ulotności fantazji – recenzja książki „Rzeczy ulotne”

    „Rzeczy ulotne” Neil Gaiman

    Chronologicznie drugi zbiór opowiadań Neila Gaimana jest po prostu najlepszą książką z krótkimi formami autora – pełne erudycji, błyskotliwości, wyczucia i płynności zapewniają po równo rozrywkę, przemyślenia i odprężenie. „Rzeczy ulotne” oferują też to, czego w jednej powieści pisarza czytelnik nie uświadczy – szeroką paletę twórczych możliwości, biegłości w tematach i różnorodności zainteresowań, które z taką plastycznością i łatwością Gaiman przekuwa w utwory literackie, sięgające nieraz miana arcydzieł.

    • 0 Komentarzy • 14 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 10 sty 2018, 22:27
  • Nie byłoby cyberpunku – recenzja książki „Wypalić chrom”

    „Wypalić chrom” William Gibson

    W latach osiemdziesiątych spod pióra Williama Gibsona wyszło dziesięć opowiadań science fiction, jakich dotychczas nie było, mimo że w niektórych utworach podobne motywy pobrzękiwały (choćby u Lema). Nowatorskie, pionierskie, znakomicie napisane, spójne i przemyślane, a na ich kanwie powstał subgatunek cyberpunku.

    • 0 Komentarzy • 13 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 10 sty 2018, 20:19
  • Kara i zbrodnia – recenzja książki „Tekst”

    „Tekst” Dmitry Glukhovsky

    XXI wiek. Dziesiątki milionów ludzi każdego dnia łączy się ze światem i załatwia prywatne sprawy poprzez smartfony. Utrzymujemy kontakty z bliskimi oraz zabijamy czas korzystając z szeregu popularnych aplikacji, w każdej zostawiając strzępy myśli i wspomnień. Twitter, Facebook, Whatsapp, Instagram a nawet poczta mailowa, magazynują informacje z naszego życia, pozwalając nadać mu określony wizerunek w sieci. Ułuda anonimowości jaką dają nowe media oraz swoboda w eksploracji wirtualnej rzeczywistości, niekiedy czynią telefony skarbnicą intymnych tajemnic. Obojętnie jakie pozory pragniemy zbudować w świecie realnym, wystarczy krótkie spojrzenie na najnowszą historię przeglądania albo profile osób, do których lgniemy w sieci, aby zweryfikować co aktualnie zaprząta nasze myśli. A teraz drodzy czytelnicy wyobraźcie sobie, że wrogi nam człowiek, przejmuje całkowitą kontrolę nad puszką Pandory jaką jest nasz smartfon, obdzierając was do naga z sekretów i wykorzystując je do manipulacji waszymi bliskimi.

    • 0 Komentarzy • 397 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 10 sty 2018, 10:29

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 27 kwi 2018, 09:46 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka