• Gdy świat umiera z głodu – recenzja książki „Głód”

    „Głód” Graham Masterton

    Graham Masterton to jeden z najbardziej znanych i cenionych brytyjskich pisarzy, specjalizujący się w horrorach i thrillerach, a także powieściach historyczno-obyczajowych, poradnikach seksuologicznych oraz zbiorach opowiadań. Na swoim koncie ma ponad sto dzieł. Wiele z nich zostało nagrodzonych w prestiżowych konkursach (na przykład za „Kostnicę” Masterton otrzymał nagrodę Specjal Edgar, za „Zwierciadło piekieł” – Srebrny Medal West Cost Review of Books i inne), tytuły utrzymują się na listach bestsellerów długie miesiące – i nie ma w tym nic dziwnego. Na całym świecie sprzedało się ich ponad dwadzieścia milionów.

    • 0 Komentarzy • 161 Wyświetleń
    • Karolina Król – 28 wrz 2017, 17:13
  • Ida ma Pecha. A właściwie to Pech ma Idę. I nie zamierza jej opuścić - recenzja książki "Szamanka od umarlaków"

    „Szamanka od umarlaków” Martyna Raduchowska

    “Szamanka od umarlaków”, wznowiona nakładem wydawnictwa Uroboros, to właściwie klasyczna pozycja z gatunku urban fantasy. Mamy więc przenikające się dwa światy: zwyczajnych ludzi i magicznych. Ida Brzezińska miała pecha urodzić się w drugim świecie, ale zamierza żyć w tym pierwszym. Pech jednak ma zupełnie inne plany i nie da dziewczynie zapomnieć o swoich korzeniach, a także studiować jak najzwyklejszej dziewiętnastolatce. O nie, studia z psychologii nie mieszczą się w jego planach. Z parapsychologii - no, może bardziej.

    • 0 Komentarzy • 156 Wyświetleń
    • Magdalena “Ithilnar” Stawniak – 25 wrz 2017, 20:48
  • Gdyby historia potoczyła się inaczej… - recenzja książki “Impuls”

    „Impuls” Tomasz Duszyński

    Historia alternatywna zawsze jest interesująca, ponieważ wizja autora sprawia, że fakty znane z podręczników są przeinaczone. Rozpędzonej lokomotywie przestawiono kilka zwrotnic, a to już wystarczy, aby zaciekawić i wciągnąć czytelnika, niekoniecznie będącego historykiem.

    • 0 Komentarzy • 426 Wyświetleń
    • Artur "Arto" Sobala – 24 wrz 2017, 11:13
  • Bestia, gangsterzy i porwanie - recenzja książki "Grimm City. Bestia"

    „Grimm City. Bestia” Jakub Ćwiek

    Jakub Ćwiek, utalentowany, nagrodzony i wielokrotnie nominowany do Nagrody im. Janusza A. Zajdla autor wielu popularnych, czerpiących garściami z mitologii i popkultury książek, ponownie przenosi czytelnika w ponury świat Grimm City, tym samym odchodząc od fantastycznej konwencji na rzecz bardziej gangsterskich klimatów. Sięgając po "Grimm City. Bestie" miałam nadzieję, że wykreowana przez niego historia będzie jeszcze lepsza, niż ta zaprezentowana we wcześniejszej części, bohaterowie ponownie przykują moją uwagę, a akcja nabierze nieco większej prędkości. Nie ukrywam też, że należę do wielbicieli specyficznego humoru, jakim często Ćwiek posługuje się w swoich tekstach, więc byłam bardzo ciekawa, czy w drugim tomie serii pojawi go nieco więcej, niż w "Grimm City. Wilk!". Co otrzymałam?

    • 0 Komentarzy • 252 Wyświetlenia
    • Flora Woźnica – 22 wrz 2017, 12:37
  • I znów Was porwie - recenzja książki "Straszny smok"

    „Straszny smok” Miles Cameron

    Miles Cameron, autor „Czerwonego Rycerza” i „Okrutnego miecza”, nie zawodzi swoich czytelników w trzecim tomie „Syna zdrajcy”, którego akcja toczy się bezpośrednio po wydarzeniach z poprzedniej części. Początkowo naturalnie jest spokojnie, ale niedługo przychodzi odbiorcy pocieszyć się leniwym tempem, autor po krótkim wstępie rozpoczyna szaloną galopadę, rzucając w adresata to smokiem, to gryfem, to demonem, albo… drzewem. Czego od mieszanki high i heroic fantasy chcieć więcej? Ach… zapewne i to znalazło się w „Strasznym smoku”.

    • 0 Komentarzy • 122 Wyświetlenia
    • Anna Hyrko – 21 wrz 2017, 14:01
  • Raport Zagrożenia - recenzja książki "Różaniec"

    „Różaniec” Rafał Kosik

    Długo przyszło czekać miłośnikom prozy Rafała Kosika na nową powieść science fiction, od wydania „Kameleona” minęło przeszło dziewięć lat, więc taka „głodówka” – przetykana utworami młodzieżowymi i dziecięcymi – powinna być zrekompensowana godziwym daniem. Kosik był tego zapewne świadomy, ubrał czapkę szefa kuchni i postanowił przyrządzić literacką potrawę, które nie tylko będzie czytelnikom smakować, ale i na długo zapadnie w pamięć. I nie można powiedzieć, że mu się nie udało, choć zabrakło kilku przypraw.

    • 0 Komentarzy • 385 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 21 wrz 2017, 10:19
  • Minimalistyczna apokalipsa – recenzja książki „Historia pszczół”

    „Historia pszczół” Maja Lunde

    Bestseller norweskiej autorki przedstawiany jako saga o ludziach i pszczołach, określany jest w samych superlatywach. Z okładki oraz reklam internetowych rzucają się w oczy słowa: czarująca, rewolucyjna, zmieniająca ludzkie myślenie. Ile w tym prawdy?

    • 0 Komentarzy • 238 Wyświetleń
    • Ewa „Hander” Zielińska – 19 wrz 2017, 16:11
  • Siedzę na tronie – recenzja książki „Arthas. Przebudzenie Króla Lisza”

    „World of WarCraft: Arthas. Przebudzenie króla Lisza” Christie Golden

    Christie Golden powraca z kolejną powieścią do uniwersum fantasy stworzonego w oparciu o przełomową serię gier komputerowych. „Arthas” mający światowy debiut w 2009, ukazał się niedługo po premierze dodatku „Wrath of the Lich King” do World of Warcraft i pośrednio stanowi fabularne wprowadzenie do wydarzeń z produkcji MMO. Jak prezentuje się książka poświęcona jednemu z ciekawszych antagonistów świata Azeroth?

    • 0 Komentarzy • 384 Wyświetlenia
    • Michał Wasilewski – 4 wrz 2017, 17:36
  • Silkpunku ciąg dalszy – recenzja książki „Ściana Burz”

    „Ściana Burz” Ken Liu

    Ken Liu powraca do swojego autorskiego uniwersum z kontynuacją debiutanckiej powieści „Królowie Dary”. Po latach krwawych walk o władzę, Kuni Garu zaprowadził rządy pokoju jako cesarz Ragin. Swoimi nowatorskimi reformami w bezkrwawy sposób przekształca wyspiarską krainę w zorganizowany konglomerat, gdzie człowiek nie jest oceniany miarą swojego pochodzenia, płci czy statusu społecznego a zasług i talentu. Jednakże idylla okazuje się pozorna, w kuluarach królewskiego dworu toczy się rywalizacja pomiędzy cesarzową Jią a konsortą Risaną, z których każda agituje za swoim synem jako potencjalnym następcą tronu, co grozi wybuchem konfliktu destabilizującego całe państwo. Dodatkowo na horyzoncie majaczy nowe niebezpieczeństwo, związane z mityczną Ścianą Burz, oddzielającą wyspy Dary od nieznanej cywilizacji, patrzącej kusym okiem na dobrodziejstwa wyspiarzy.

    • 0 Komentarzy • 264 Wyświetlenia
    • Michał Wasilewski – 29 sie 2017, 09:09
  • W świecie mitów zapomnianych - recenzja książki "Mabinogion. Prastare sagi walijskie"

    „Mabinogion. Prastare sagi walijskie” Charlotte Guest (oprac.)

    Wszystko rozpoczęło się w epoce żelaza i było przekazywane ustnie, aczkolwiek dopiero bodaj w XI bądź XII wieku utrwalono na piśmie prastare podania, legendy i opowieści wspomnieniowe, których pierwotne treści przetarły się i zostały uzupełnione nowymi, co jest naturalną koleją rzeczy literatury folkloru. Cykl „Mabinogion” składa się z trzech części i każda z nich pozwala czytelnikom zgłębiać pewien fragment narodowego charakteru Walijczyków, mogących pochwalić się nie tylko kulturową odrębnością, ale także długoletnią tradycją, ukonstytuowaną w literaturze.

    • 0 Komentarzy • 271 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 27 sie 2017, 13:41

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 23 sty 2018, 22:14 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka