• Powieść grozy uwspółcześniona – recenzja książki „Ostatnie dni Jacka Sparksa”

    „Ostatnie dni Jacka Sparksa” Jason Arnopp

    Wydawnictwo Vesper, znane z luksusowych wydań klasycznych opowieści grozy, zaczyna upowszechniać nieco bardziej współczesne horrory – i chyba nie mogło otworzyć tego etapu w zmyślniejszy sposób niż „Ostatnimi dniami Jacka Sparksa” Jasona Arnoppa, powieścią niezwykle podobną do „Domu z liści” Marka Z. Danielewskiego, a przy tym bardzo odmienną i, można by rzec, strawniejszą.

    • 0 Komentarzy • 94 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 10 wrz 2018, 15:32
  • U nas też baśń się baje – recenzja książki „Gałązka rajskiej jabłoni”

    „Gałązka rajskiej jabłoni” Andrzej Sarwa (oprac.)

    Germańskie, frankońskie i anglosaskie bajki znamy i żyjemy nimi, bo światowa popkultura jest nimi niezwykle mocno przesiąknięta i wciąż przemiela je na rozmaite sposoby. Ale szkolna edukacja też wprowadzała nas w literaturę tamtą drogą, często całkowicie pomijając to, co na gruncie polskiego folkloru wyrosło, a wyrosło bujnie i rozmaicie, czego dowodem ukazujące się od czasu do czasu publikacje przypominające o rodzimych tradycjach, jak opracowana przez Andrzeja Sarwę „Gałązka rajskiej jabłoni”.

    • 0 Komentarzy • 257 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 9 wrz 2018, 13:06
  • Dualizm piękna – recenzja książki „Portret Doriana Graya”

    „Portret Doriana Graya” Oscar Wilde

    Oscar Wilde to bardzo ekscentryczna i zasłużona dla wielu dziedzin sztuki persona (w tym w wymiarze naukowym – estetyka), której klasyczna powieść grozy została właśnie wznowiona w twardookładkowym wydaniu Vespera. W kolekcji wizualnie prezentuje się całkiem nieźle, ale czy treścią wciąż może zaskakiwać? Sądzę, że tak, chociaż niektóre wątki mogły nieco się przewartościować.

    • 0 Komentarzy • 121 Wyświetleń
    • Anna Hyrko – 7 wrz 2018, 15:19
  • Wyzwanie godne czytelnika - recenzja książki "Wyzwanie z Innego Świata"

    „Wyzwanie z Innego Świata” H.P. Lovecraft

    W „Wyzwaniu z Innego Świata” adresat dostaje to, czego po Lovecrafcie mógł się spodziewać, ale w formie niekoniecznie spodziewanej. Zbiór opowieści to nietypowy, ponieważ nie ma w nim Mitologii Cthulhu i choć są w nim historie niesamowite, drugą część tomiku stanowią utwory humorystyczne. Całkiem udane.

    • 0 Komentarzy • 170 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 5 wrz 2018, 19:19
  • Pomylony świat – recenzja mangi „Tokyo ghoul: re” #6

    „Tokyo Ghoul:re #06” Sui Ishida

    Już od pierwszych stron mangi, czytelnik jest rzucony w wir akcji, która rozpoczęła się w poprzednim tomiku. Śledząc zmagania inspektorów walczących z ghoulami, jesteśmy świadkami zarówno przeobrażeń jak i utraty znanych nam bohaterów, a co za tym idzie, nieodwracalnych w skutkach wydarzeń, które mają kolosalny wpływ na przebieg fabuły.

    • 0 Komentarzy • 84 Wyświetlenia
    • Natalia Stanek – 5 wrz 2018, 17:51
  • Moc przeznaczenia – recenzja mangi „Gdy zapłaczą cykady. Księga uroczystej pieśni” #1

    „Gdy zapłaczą cykady. Księga uroczystej pieśni #1” Ryukishi07, Hinase Momoyama

    Seria o grupce przyjaciół, którzy utknęli w swego rodzaju pętli w czasie w niewielkiej wiosce powoli dobiega końca. Najnowszy tom otwiera ostatnią z ksiąg, w której wszystkie tajemnice i zagadki mają zostać ostatecznie rozwiązane a historia dobiegnie końca. Część pierwsza skupia się przede wszystkim na dosyć dalekiej przeszłości rzucając nowe światło na jedną z najbardziej tajemniczych i najgroźniejszych postaci serii.

    • 0 Komentarzy • 81 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 5 wrz 2018, 17:48
  • Wysublimowane szaleństwo - recenzja książki "Zawsze mieszkałyśmy w zamku"

    „Zawsze mieszkałyśmy w zamku” Shirley Jackson

    "Zawsze mieszkałyśmy w zamku" to druga, zaraz po ”Nawiedzonym Domu na Wzgórzu”, najpopularniejsza powieść grozy autorstwa Shirley Jackson. Choć nie doczekała się jeszcze takiego medialnego rozgłosu jak poprzedniczka, w najbliższym czasie planowana jest jej ekranizacja. Znając historię o nawiedzonym domostwie, spodziewałam się po niej podobnie klimatycznej, subtelnej opowieści, która może i mną nie wstrząśnie, ale wzbudzi delikatne odczucie niepokoju i pozwoli mi na kompletne oderwanie się od przyziemnej rzeczywistości. Liczyłam na co najmniej porządnie skonstruowaną, wciągającą lekturę i miałam nadzieję, że treść będzie utrzymana w podobnej atmosferze, co intrygująca ilustracja na okładce.

    • 0 Komentarzy • 148 Wyświetleń
    • Flora Woźnica – 5 wrz 2018, 08:17
  • Człowiek człowiekowi wilkiem - recenzja książki "Hasztag"

    „Hashtag” Remigiusz Mróz

    Remigiusz Mróz to obecnie jeden z najbardziej poczytnych i płodnych polskich pisarzy. Co i rusz słyszymy o jego kolejnej powieści, czy to będącej częścią jakiejś serii, czy osobną opowieścią. Jedni uważają go za literackiego wirtuoza, inni doszli do wniosku, że ilość nie idzie w parze z jakością – przez to, że pisarz raczy nas tyloma nowymi pozycjami, okazuje się, że każdy kolejny utwór jest podobny do poprzedniego, przewidywalny i z takim samym modus operandi.

    • 0 Komentarzy • 194 Wyświetlenia
    • Monika Doerre – 1 wrz 2018, 16:29
  • Gdzie magów dziewięciu, tam wszyscy żyją w napięciu - recenzja książki "Kamienie na szaniec"

    „Kamień na szczycie” Ewa Białołęcka

    Po dramatycznych wydarzeniach opisanych w drugim tomie przygód Kamyka i reszty jego kompanii, chłopcy dotarli do Smoczych Wysp i nareszcie mogą zaznać beztroski. Niestety nadciągające widmo zagrożenia i wewnętrzne niesnaski szybko sprawią, że młodzieńcy będą znowu musieli ruszyć w wyprawę. Ściganym przez rządzących krajem magów uciekinierom nie są pisane chwile spokoju.

    • 0 Komentarzy • 190 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 30 sie 2018, 18:03
  • Amerykański styl życia lekiem na wszelkie zło - recenzja książki "Miasto demonów"

    „Atlantis Rising 2: Miasto demonów” Evan Currie

    Ludzie przegrywają wojnę. Od pojawienia się Elan, wybranki dysponującej nieznanymi nikomu talentami, zaświtała w nich jednak nadzieja. Młoda, niedoświadczona dziewczyna porywa się na kolejne niewykonalne zadania i wychodzi cało z każdej opresji. Tym razem przyjdzie jej stawić czoła armii demonów w sercu ich stolicy. Czy jedna nastolatka może zmienić los nie tylko swojego świata, ale całych wszechświatów równoległych?

    • 0 Komentarzy • 170 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 29 sie 2018, 15:34

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 19 gru 2018, 15:12 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka