• Obawy odeszły precz… - recenzja książki „Piasek Raszida”

    „Piasek Raszida” Brandon Sanderson

    Pomimo początkowych obaw Brandon Sanderson nie traci formy nawet w prozie skierowanej dla młodszych czytelników, a drobne potknięcia świadczą wyłącznie o staraniach autora i wdrażaniu się w tego typu literaturze. W „Piasku Raszida” nie brakuje wszystkiego tego, co u amerykańskiego pisarza cenimy – za Intertekstualność wewnętrzną i zewnętrzną, za grę schematami, charakterystyczne podejście do systemów magicznych oraz dowcip, ten to się wręcz w pierwszym tomie cyklu „Alcatraz kontra Bibliotekarze” wyostrzył.

    • 0 Komentarzy • 451 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 3 mar 2017, 10:49
  • Niewykorzystany potencjał - recenzja książki "Eresteja"

    „Eresteja” Karolina Bartel

    Tytułowa Eresteja to piękna elfka, posiadająca moc władania żywiołem ognia. Ta umiejętność została jej przekazana z woli bogów, tym samym czyniąc z niej Strażniczkę. Jej głównym zadaniem jest zapewnienie harmonii i niedopuszczenie do chaosu. Każdy żywioł ma swoich dwóch Strażników i każdy ma obowiązek przestrzegać określonego kodeksu. Jednak pewnego dnia, dwoje z nich, wbrew zakazom, zakochuje się w sobie i buntuje przeciw regułom. Następstwem tej miłości jest istota o niewyobrażalnej, nieposkromionej mocy, zdolna zniszczyć wszystko. Główna bohaterka stara się zapobiec zbliżającej się katastrofie. W międzyczasie poznaje swoją następczynię, którą musi wyszkolić na tyle dobrze, by poradziła sobie z trudami czekającymi na jej drodze.

    • 0 Komentarzy • 474 Wyświetlenia
    • Adrianna "Arisa" Rakowska – 2 mar 2017, 10:42
  • Powrót do Martwicy – recenzja książki „Grom i szkwał”

    „Grom i szkwał” Jacek Łukawski

    Jacek Łukawski ponownie zaprasza nas do wykreowanego przez siebie świata fantasy. Poprzednia część zakończyła się powrotem głównych bohaterów ze śmiertelnie niebezpiecznej wyprawy za tzw. Martwicę, czyli obszar, w którym na skutek magicznego skażenia wszystko umiera. Jak się okazało, moc Martwicy nie trwa wiecznie. Nad królestwem Wondetell kłębią się jednak czarne chmury. Umarł król, a ktoś porwał księżniczkę – jedyną dziedziczkę pustego tronu. Arthorn nie ma ani chwili wytchnienia i od razu zostaje rzucony w wir wydarzeń.

    • 0 Komentarzy • 251 Wyświetleń
    • Mateusz "Chi-fi" Cholewa – 1 mar 2017, 17:40
  • Dobry tekst ma to do siebie, że przenosi odbiorcę w świat, który opisuje - recenzja książki "Akuszer bogów"

    „Akuszer Bogów” Aneta Jadowska

    Dobry tekst ma to do siebie, że przenosi odbiorcę w świat, który opisuje. Mało tego. Czytelnik nie dość, że może widzieć rzeczywistość, to jest w stanie także ją poczuć, z wszystkimi jej smakami i zapachami, całym klimatem fauny i flory, całą zgrozą, jaką ten świat epatuje. Dobra fabuła natomiast porywa, ale nie w sposób zabójczy dla czytelnika. Jeśli mamy nagłe zwroty akcji ważne, by nie wypaść z toru tej górskiej kolejki, tylko pędzić z przyjemnością równą niepokojowi czy podekscytowaniu. Bohaterowie? Dobrzy bohaterowie przede wszystkim muszą być żywi. Nikt nie znosi papierowych trupów, zachowujących się niewiarygodnie bądź będących uosobieniem wszystkich cnót bądź wszystkich wad świata. Wszyscy również znają archetypiczny wzór niewiasty, zdanej na łaskę bądź niełaskę losu oraz mężczyzn. Dopiero od niedawna panie wkraczają na salony literackie, wyważając butem drzwi. A co, gdy to kobietę stawia się w centrum, gdy fabuła zaiste pędzi, a świat przedstawiony żyje – w pełnym tego słowa znaczeniu?

    • 0 Komentarzy • 575 Wyświetleń
    • Karolina Król – 1 mar 2017, 07:57
  • „To tylko kino” - recenzja książki „Alfred Hitchcock”

    „Alfred Hitchcock” Peter Ackroyd

    Alfred Hitchock był reżyserem, którego twórczość wymykała się tradycyjnym ramom gatunkowym. Filmy jego autorstwa takie jak „Północ, północny zachód”, „Psychoza” czy „Ptaki” na stałe zapisały się w kanonie kinematografii. Określany mistrzem suspensu, z wyglądu pulchny i niepozorny reżyser lubował się w tworzeniu przesiąkniętych grozą thrillerów psychologicznych. Na pytanie, skąd u brytyjskiego filmowca takie a inne zamiłowanie do wprawiania widowni w stan niepokoju, postanowił odpowiedzieć poczytny biograf Peter Ackroyd.

    • 0 Komentarzy • 175 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 26 lut 2017, 21:25
  • Działamy w ciemności, by służyć światłu - recenzja książki "Assassin's Creed"

    „Assassin’s Creed. Oficjalna powieść filmu” Christie Golden

    Mający światową premierę pod koniec grudnia 2016 roku (w Polsce niecały miesiąc później) film „Assassin’s Creed” doczekał się swojego papierowego odpowiednikach. Na półkach księgarń książkę oznaczoną mianem „oficjalnej powieści filmu” można znaleźć od niecałego miesiąca. To nie lada gratka dla każdego fana serii o asasynach.

    • 0 Komentarzy • 116 Wyświetleń
    • Karolina Król – 25 lut 2017, 18:37
  • Słowiańskie bóstwa, rytuały i walka o władzę - recenzja książki "Xiągi Nefasa. Trygław Władca Losu" oraz "W zaświatach"

    „Xięgi Nefasa. W zaświatach” Małgorzata Saramonowicz

    Małgorzata Saramonowicz to pisarka znana głównie z powieści grozy "Lustra", "Siostra" i "Sanatorium", które zostały bardzo dobrze przyjęte przez krytyków i czytelników oraz ze scenariuszy tworzonych przez nią na potrzeby seriali telewizyjnych. Niektórzy okrzyknęli ją nawet polską następczynią Edgara Allana Poe. "Xięgi Nefasa" są jej pierwszym cyklem dark fantasy, osadzoną częściowo w realiach dwunastowiecznej Polski historią alternatywną, pełną nawiązań do słowiańskich wierzeń i obyczajów. Sięgając po dwa pierwsze tomy serii - "Trygława Władcę Losu" i "W zaświatach", oczekiwałam epickiej, wciągającej, wielowątkowej, klimatycznej opowieści, która całkowicie mnie pochłonie i w jakiś sposób wyróżni się na tle innych cykli tego gatunku.

    • 0 Komentarzy • 325 Wyświetleń
    • Flora Woźnica – 23 lut 2017, 14:59
  • PSX Extreme 234 – omówienie numeru

    „PSX Extreme 234” ADVERTIGO S.A.

    Zapraszam do krótkiego przeglądu zawartości drugiego numeru czasopisma w 2017 roku.

    • 0 Komentarzy • 225 Wyświetleń
    • Mateusz "Chi-Fi" Cholewa – 22 lut 2017, 16:54
  • Gra, która może ocalić świat - recenzja serii „Endgame”

    „Endgame. Reguły Gry” James Frey, Nils Johnson-Shelton

    „Endgame” to nie tylko literacka trylogia - to wielki projekt zawierający w sobie serię opowiadań, grę multimedialną, konkurs z niesamowitymi nagrodami i, znajdujące się w planach, ekranizacje. Zabierając się za recenzję książek warto wspomnieć o wszystkich aspektach tego przedsięwzięcia. Jest to bowiem niezwykle ciekawa koncepcja, której model może być w przyszłości częściej wykorzystywany.

    • 0 Komentarzy • 203 Wyświetlenia
    • Sandra Uryzaj – 16 lut 2017, 14:30
  • Samotność anioła rozdartego – recenzja książki „Człowiek, który spadł na ziemię”

    „Człowiek, który spadł na ziemię” Walter Tevis

    Thomas Jerome Newton nie pochodzi z Ziemi, a mimo wszystko zamierza na niej osiąść, choć nie ma być to dożywotnia egzystencja. Człowiek ten spadł z nieba, przybył na trzecią planetę od słońca, aby uratować swój lud. Otrzymał bowiem zadanie najwyższej wagi – ma zgromadzić wystarczająco dużo wody, żeby potem dostarczyć ją do swojej ojczyzny, która z braku tego surowca umiera. Newton nie ma jednak prostego zadania, gdyż musi na początku zebrać niemałą fortunę, ale w tym pomocne będą jego nadludzkie zdolności oraz nieprzeciętna wiedza, które summa summarum przyczyniają się do wzbogacenia bohatera i sfinalizowania misji. Wszystko zmienia się z dnia na dzień, kiedy Newtonowi zaczyna doskwierać samotność, popada w depresję i przestaje widzieć sens swego zadania.

    • 0 Komentarzy • 294 Wyświetlenia
    • Mateusz "Chi-fi" Cholewa  – 2 lut 2017, 14:40

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 27 maja 2017, 11:02 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka