• Warszawa nawiedzona – recenzja książki „Rozeznanie duchów”

    „Rozeznanie duchów” Jacek Radzymiński

    Czy Warszawa może kryć w sobie coś więcej, niż tylko rzeczywistość, którą znamy? Jeśli masz ochotę poznać odpowiedzi na te pytania - i tym samym bardziej poznać stolicę - trafia się idealna okazja. Na półkach księgarń od niedawna znaleźć można powieść Jacka Radzymińskiego, rekomendowaną przez redaktora naczelnego Fantomu Adama Podlewskiego.

    • 0 Komentarzy • 328 Wyświetleń
    • Karolina Król – 10 maja 2017, 16:00
  • Opowieści krwiste i kolorowe – recenzja książki „Opowieści tajemnicze i szalone”

    „Opowieści tajemnicze i szalone” Edgar Allan Poe

    Cztery zawarte w zbiorze „Opowieści tajemnicze i szalone” Edgara Allana Poego opowiadania stanowią przekrój niepoprawnie bezpośredniej a metaforycznej, pochłaniającej intrygą i bohaterami, a przede wszystkim magnetyzującej sekretnością twórczości amerykańskiego pisarza. Jednak dawka przyjemności, refleksji i emocji, jakie mogą zostać wywołane podczas lektury tego dzieła, to nie jedyna gratka dla odbiorców – Gris Grimly bogato zilustrował teksty swym cudacznym i niepokojącym stylem (Goreyography), którego można porównać do animacji Tima Burtona i ilustracji Edwarda Goreya.

    • 0 Komentarzy • 251 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 4 maja 2017, 18:38
  • Life is brutal and full of zasadzkas - recenzja książki „Ciężkie próby”

    „Ciężkie próby” Linda Nagata

    „Czerwień” nie była powieścią wyjątkową – jej fabuła, bohaterowie oraz sposób prowadzenia narracji pozostawały raczej na przeciętnym poziomie. I chociaż do nazwiska Lindy Nagaty często dodaje się całą listę nominacji i nagród, które otrzymała, to książka nie stanowiła potwierdzenia jej literackich umiejętności.

    • 0 Komentarzy • 267 Wyświetleń
    • Sandra Uryzaj – 1 maja 2017, 22:43
  • Epików kres - recenzja książki "Calamity"

    „Calamity” Brandon Sanderson

    Jak na zwieńczenie cyklu, „Calamity” jest powieścią zwartą i przynoszącą oczekiwany przytup, a przed nim parę mocnych petard. Czego innego jednak można oczekiwać od Brandona Sandersona, twórcy szeregu unikatowych światów przedstawionych i barwnych systemów magicznych?

    • 0 Komentarzy • 641 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 28 kwi 2017, 08:28
  • Powieść sprawna jak android - recenzja książki "Pył Ziemi"

    „Pył Ziemi” Rafał Cichowski

    Blurb „Pyłu Ziemi” zwiastuje niesamowite przygody, a zapowiedziane wydarzenia, z którymi zetkną się Rez i Lilo nie mogą być niczym innym, jak jazdą bez trzymanki. Pierwotne plemię oraz kopia wiktoriańskiego Londynu zdają się być dziwnym miszmaszem, jednak Rafał Cichowski potrafi utkać interesującą fabułę, bazując na, z pozoru, niepasujących do siebie składnikach.

    • 0 Komentarzy • 254 Wyświetlenia
    • Artur "Arto" Sobala – 27 kwi 2017, 10:34
  • Zamkoznawstwo polskie w pigułce - recenzja książki "Leksykon zamków w Polsce"

    „Leksykon zamków w Polsce” Stanisław Kołodziejski, Jan Salm, Leszek Kajzer

    Zamków w kraju nad Wisłą w historii były setki. Niestety większość dziś pozostaje w ruinie albo nie ma już po nich widocznego śladu, niektóre bądź ich części zostały jeszcze zaadaptowane, przebudowane na pałace, wkomponowane… wiele odrestaurowano, ale to zaledwie ułamek z tego, czym w ogóle mogła poszczycić się biało-czerwona kraina na przestrzeni wieków. Na szczęście pamięć o nich nie zaginęła, a badania i próby odnowienia zamków pozwalają wskrzesić prawdę o ich wielkości.

    • 0 Komentarzy • 251 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 20 kwi 2017, 09:32
  • Prawdziwi wikingowie - recenzja ksiązki "Wikingowie"

    „Wikingowie” Ben Hubbard

    Ponowna fala popularności kultury wikingów sprawia, że na naszym rynku pojawiają się zarówno tytuły warte uwagi, jak i – nieco mniej wartościowy – przemiał nordyckich schematów. Jednak to za ich sprawą ukazują się także dzieła naukowe, popularnonaukowe oraz popularyzatorskie, które upowszechniają wiedzę i dementują ahistoryzmy podawane w kulturze popularnej i masowej.

    • 0 Komentarzy • 411 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 19 kwi 2017, 12:51
  • Swoje chwalić - recenzja książki "Zamki, pałace, dwory w Polsce"

    „Zamki, pałace, dwory w Polsce” Marek Gaworski

    „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”, tak oto Stanisław Jachowicz skwitował pewne zjawisko, odnosząc się do niego wprawdzie nie wprost, lecz w swem utworze. Współcześnie takim komentarzem raczy się wszystkich, którzy wyśpiewują peany o cudach szerokiego, odległego świata, a nie mają pojęcia, jakie skarby skrywa nasza ziemia. „Zamki, pałace, dwory w Polsce” Marka Gaworskiego może być swobodnie opatrzony sentencją Jachowicza, bowiem ukazuje właśnie to, czym polskie dominia winny się szczycić.

    • 0 Komentarzy • 288 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 17 kwi 2017, 19:32
  • Ja i moje demony idziemy rozwiązać sprawę - recenzja książki "Legion"

    „Legion” Brandon Sanderson

    Halucynacje zazwyczaj powstają na skutek wielu środków odurzających, toksycznych oraz chorób psychicznych. Jednak Stephen Leeds wykorzystuje inny sposób do projekcji swego rodzaju halucynacji – jego wyobraźnia potrafi stworzyć postać, która będzie doskonała w jakiejś czynności, umiejętności czy zawodzie. Taka imaginacja przynosi mu wiele korzyści, ale często wymyka się spod kontroli, a że każda żyje własnym życiem i nie da się jej usunąć, Stephen musi się nieźle nagimnastykować, żeby nad wszystkim zapanować.

    • 0 Komentarzy • 287 Wyświetleń
    • Mateusz "Chi-Fi" Cholewa – 12 kwi 2017, 21:47
  • Warszawscy wiedźmini, czyli Wars i Sawa ratują stolicę – recenzja książki "Wars i Sawa"

    „Wars i Sawa” Adam Podlewski

    Za odpowiednią zapłatą są w stanie pozbyć się każdego zagrożenia i uratować ludzi w potrzebie. Choć klimat nieco się zmienił – już nie średniowiecze, a XXI wiek i nie fikcyjne miasteczka i wioski, a Warszawa - okazuje się, że detektywi do spraw niewyjaśnionych cały czas mają co robić.

    • 0 Komentarzy • 987 Wyświetleń
    • Karolina Król – 12 kwi 2017, 15:53

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 20 lip 2017, 21:34 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka