• Ludzka bogini – recenzja książki „Kirke”

    „Kirke” Madeline Miller

    „Kirke” to powieść wyjątkowa, poruszająca temat kobiecej subtelności i skrywanej władczości – nie jest jednak z gruntu feministyczna, choć i takie treści w sobie zawiera. Nie proponuje przywilejów dla jednej grupy tam, gdzie wchodzą one w sferę absurdu, ukazuje zaś ideał kobiety silnej, stanowczej i samoświadomej.

    • 0 Komentarzy • 46 Wyświetleń
    • Anna Hyrko – 16 sie 2018, 18:57
  • Magia w kowadle ukryta – recenzja książki „Magiczne zawody”

    „Magiczne zawody. Kowal, czarodziej, alchemik” Witold Vargas, Paweł Zych

    Kolejna popularyzatorska próba w serii Legendarz wydawnictwa Bosz zbacza nieco ze ścieżki magicznych stworów, paranormalnych zjawisk czy widm nad zamkami, a zaczyna zajmować się sprawami bardziej przyziemnymi i bliższymi ludziom. O nich zresztą traktuje – tylko że nie w życiu codziennym, lecz zawodowym. Jak zwykle należy szykować się na kompleksowe, choć nie zawsze do siebie pasujące opracowanie ciekawostek i różnych historii.

    • 0 Komentarzy • 45 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 16 sie 2018, 16:16
  • Ten tajemniczy horyzont zdarzeń – recenzja książki „Czarne dziury bez tajemnic”

    „Czarne dziury bez tajemnic” Steven S. Gubser, Frans Pretorius

    Ludzkość od lat fascynuje to, co trudno dostępne. Otchłanie oceanów czy Wszechświat. Człowiek od zawsze spogląda w gwiazdy i stara się wyciągać po nie ręce. I o ile nie można zaprzeczyć, że na przestrzeni lat dokonaliśmy przełomowych odkryć, popełniliśmy kilka błędów (Pluton to planeta i koniec! OHANA MEANS FAMILY AND FAMILY MEANS NO ONE GETS LEFT BEHIND!), wysłaliśmy parę rakiet, statków, sond i jeden samochód gdzieś w niebo, z lepszym lub gorszym skutkiem, o tyle wciąż pozostają kwestie dla społeczeństwa naukowców i nas, szarych zjadaczy chleba, niewyjaśnione, fascynujące i tajemnicze. Takim tematem są z pewnością czarne dziury.

    • 0 Komentarzy • 211 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 16 sie 2018, 10:11
  • Kobieta prawdy ci nie powie – recenzja książki „Woda na sicie”

    „Woda na sicie” Anna Brzezińska

    Lubię nietypową fantasy, tę sprytną mieszankę historycznej jej odmiany i subgatunku high, gdzie dominuje narracja światocentryczna. Ale Brzezińska choć schematy dobrze zna, to nie chce iść wyznaczonym szlakiem, dlatego też lawiruje między literackimi tropami, bawi się toposami i archetypami, i do końca pozostawia czytelnika na progu niewiadomej, a i po zakończeniu pozostaje niejednoznaczna. „Córki Wawelu” były znakomitym powrotem do pisarstwa, ale to „Woda na sicie” przywraca Brzezińską światku fantastycznemu.

    • 0 Komentarzy • 207 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 14 sie 2018, 14:20
  • W pigułce – recenzja książki „O olbrzymie Światogorze, świętym ogniu i wieszczeniu”

    „O olbrzymie Światogorze, świętym ogniu i wieszczeniu” Grzegorz Niedzielski

    Grzegorz Niedzielski w monografii „O olbrzymie Światogorze, świętym ogniu i wieszczeniu” zawarł nie tylko obiektywną naukową refleksję, opierając się na wiarygodnych źródłach, o tytułowym bohaterze, ale też przybliżył czytelnikom kilka innych - równie ciekawych oraz nie oczywistych w związkach z Światogorem - zagadnień.

    • 0 Komentarzy • 245 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 9 sie 2018, 17:54
  • Krótka historia dinozaurów - recenzja książki "Dinozaury. Skamieliny i pióra"

    „Dinozaury – skamieliny i pióra” MK Reed

    Chyba niewielu jest takich, którzy w dzieciństwie oparli się magii i tajemniczości dinozaurów. Niektórzy (w tym pisząca te słowa) nadal z tej fascynacji nie wyrośli (i nie mają zamiaru tego robić). Mało tego, zainteresowanie prehistorycznymi gadami jest wciąż podsycane przez kolejne produkcje filmowe spod znaku „Jurassic World” (dla mnie „Park jurajski” był tylko jeden, ten pierwszy, a reszta to po prostu marne kontynuacje).

    • 0 Komentarzy • 115 Wyświetleń
    • Magdalena “Ithilnar” Stawniak – 8 sie 2018, 11:45
  • Star Wars. Encyklopedia myśliwców i innych pojazdów - recenzja

    „Star Wars. Encyklopedia myśliwców i innych pojazdów” Landry Quinn Walker

    Najnowsza mini-encyklopedia Star Wars od Egmont Polska, oferuje formę albumu poświęconego przekrojowo wybranym myśliwcom oraz innym pojazdom w większości latającym (atmosferycznym oraz kosmicznym), zawiera opisy ponad 200 maszyn z Odległej Galaktyki.

  • Dobre lub bardzo dobre - recenzja książki "Inne Światy"

    „Inne Światy”

    Jakub Różalski i jego projekt "1920+" nie przestają inspirować. Najpierw potencjał uniwersum dostrzegł Jamey Stegmaier, który na wydanie gry "Scythe" szybko zebrał 1,8 miliona dolarów na Kickstarterze. Efekt? Wspaniała, doceniana na całym świecie planszówka, odznaczająca się wyjątkową oprawą graficzną. W chwili, gdy piszę te słowa, studio King Art Games pracuje nad innym tytułem inspirowanym twórczością Różalskiego, jednak na wydania "Iron Harvest" przyjdzie nam poczekać jeszcze co najmniej rok. Oczekiwanie mogą jednak osłodzić "Inne Światy" - wydana nakładem Sine Qua Non antologia opowiadań na motywach twórczości Różalskiego.

    • 0 Komentarzy • 412 Wyświetlenia
    • Damian "Naimad" Bartosik – 1 sie 2018, 07:33
  • Ziemianie nie mają łatwo - recenzja ksiązki "Hajmdal: Początek podróży"

    „Hajmdal: Początek podróży” Dariusz Domagalski

    W przyszłości Ziemia nie istnieje, ocalały tylko niedobitki, które podczas jej zniszczenia znajdowały się rozsiane po całym Układzie Słonecznym. Teraz, po trzystu latach ludzie, rasa tułaczy galaktycznych dostaje impuls do zjednoczenia. Jeśli połączą siły, mogą uzyskać nową planetę, a punktem wyjścia do tego jest utworzenie floty z flagowym „Hajmdalem” na czele. Potężny drednot, jeden z najgroźniejszych okrętów wojennych galaktyki to pochodnia, z którą mogą podążyć wszyscy homo sapiens sapiens ze wszystkich ramion Drogi Mlecznej.

    • 0 Komentarzy • 162 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 31 lip 2018, 09:39
  • Z mrozu pod rynnę - recenzja książki "Lód Czyściciel"

    „Lód czyściciel” Paweł Kornew

    Soplowi już dawno udało się uciec z Przygranicza. Wiedzie spokojne życie instruktora straceńców - najemników, którzy z własnej woli udają się do tej nieokiełznanej krainy mrozu. Niestety wzajemne oddziaływania obu światów wpędza go w kolejne tarapaty nawet po tej stronie magicznej bariery. Paweł Kornew nie daje spokoju swojemu sztandarowemu bohaterowi. Czytelnik w kolejnych tomach poznaje perypetie Śliskiego, który zwykle w finale poprzedniej części był święcie przekonany, że jego trud się skończył. Życie jednak nigdy nie jest proste.

    • 0 Komentarzy • 172 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 28 lip 2018, 17:40
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 17 paź 2018, 17:43 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka