• Dziewięć razy Nowak - recenzja książki "Amnezjak"

    „Amnezjak” Jakub Nowak

    "Amnezjak" to nie powieść, a zbiór dziewięciu opowiadań zamkniętych w jednym wydaniu, opatrzonym klimatyczną w swej prostocie okładką. Książka wręcz prosi się o to, aby po nią sięgnąć.

    • 0 Komentarzy • 864 Wyświetlenia
    • Adrianna "Arisa" Rakowska – 3 cze 2017, 11:41
  • Im dalej, tym lepiej – recenzja książki „Wiatrodziej”

    „Wiatrodziej” Susan Dennard

    Czaroziemie znów otwiera swoje bramy przed żądnym przygód czytelnikiem. Druga cześć cyklu, rozwijająca i kontynuująca wątki zawarte w „Prawdodziejce”, podsyca ciekawość przed zakończeniem trylogii i okazuje się godną następczynią hitu fantasy z 2016 roku.

    • 0 Komentarzy • 229 Wyświetleń
    • Karolina Król – 2 cze 2017, 09:36
  • Kiedy patrzysz w Otchłań, ona szczerzy zęby do ciebie - recenzja książki "Otchłań bez snów"

    „Otchłań bez snów” Peter F. Hamilton

    Ludzie od wieków przemierzają przestrzeń kosmiczną. Ich doskonałe ciała, zarządzane specjalnymi programami, samoregenerujące się i niewykazujące niemal żadnych wad z jednej strony mogłyby sprawić, że homo sapiens rozwinąłby się do kolejnego etapu ewolucji, jednak ludzkie słabe i leniwe umysły doprowadzają Wspólnotę, liczącą wiele planet, a połączoną całą siecią tuneli czasoprzestrzennych (aka wormholi), do dekadencji i degrengolady. Coraz mniej wyzwań i brak sielniejszych bodźców sprawiają, że rodzaj ludzki zaczyna gnuśnieć.

    • 0 Komentarzy • 247 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 29 maja 2017, 19:41
  • Pierwsze prawo miecza - recenzja książki "Ostrze Zdrajcy"

    „Ostrze zdrajcy” Sebastien de Castell

    Debiut kanadyjskiego pisarza Sebastiena de Castell wpisuje się pod wieloma względami w nurt powieści płaszcza i szpady. Mamy tu wartką akcję, spiski, zdrady i zaskakujące zwroty akcji, okraszone sporą dawką szermierki i pojedynków wszelakich. I chociaż pochwały bojące w oczy z okładki (m. in. nazwanie "Ostrza zdrajcy" piekielnie dobrą książką) wydają się być nieco na wyrost, jak na debiut jest to pozycja, zaskakująca raczej pozytywnie.

    • 0 Komentarzy • 227 Wyświetleń
    • Ewa "Hander" Zielińska – 27 maja 2017, 13:11
  • Pechowy królewicz - recenzja książki "Ostatni bierze wszystko"

    „Ostatni bierze wszystko” Miroslav Zamboch

    Vegasz to państwo rządzone przez króla–czarnoksiężnika, najpotężniejszego maga na kontynencie. Jest on gwarantem pokoju i równowagi mocy pomiędzy największymi graczami – nim samym, gildiami magów i innymi stronnictwami walczącymi o władzę. Wedle tradycji ustępujący monarcha wystawia swojego pierworodnego na śmiertelne niebezpieczeństwo – musi on bowiem przeżyć drogę po królewskie insygnia, będąc zwierzyną łowną dla przedstawicieli najpotężniejszych rodów oraz gildii. Całe szczęście książę Maximilian przez całe życie był do tej roli przygotowywany. Całe lata spędził na nauce magii, sztuk walki i poznawaniu wszelkich innych umiejętności sprawiających, że to on jest faworytem w starciu z o wiele liczniejszym wrogiem. Jego potęgę podziwiają wszyscy. Jaka szkoda, że na niecałe dwa miesiące przed abdykacją ojca spada z konia i skręciwszy sobie kark ginie jeszcze przed koronacją. Szczególny żal odczuwa jego młodszy brat – Tekuard. Bynajmniej nie z powodu miłości, którą żywił do starszego brata, lecz dlatego, że jego śmierć sprawia, że to właśnie młodszy z nich staje się pretendentem do tronu, a ten, kto go zabije, sam stanie się królem! Tekuard, któremu polityka zajmowała w myślach mniej miejsca niż zeszłoroczny śnieg, znajomość magii dorównuje obeznaniu z tematem przeciętnego telemarketera, a umiejętności fechtunku stawiają go co najwyżej na równi w pojedynku z laleczką voodoo, ma kilkadziesiąt dni na osiągnięcie tego, co jego brat okupił ponad dwudziestoma latami ciężkiej pracy. Oczywiście, jeśli chce przeżyć.

    • 0 Komentarzy • 104 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 25 maja 2017, 12:11
  • Tajemnica Orleańskiej Dziewicy - recenzja książki "Herezja"

    „Herezja” Christie Golden

    Christie Golden, autorka ponad pięćdziesięciu pozycji z gatunku fantasy, horroru czy science fiction, wielokrotnie nagradzana i niejednokrotnie goszcząca na listach bestsellerów New York Timesa, w swym dorobku ma już tytuły z uniwersum „Warcrafta” czy „Star Wars”, a teraz z impetem wkracza w asasyńskie włości powieścią „Herezja”.

    • 0 Komentarzy • 608 Wyświetleń
    • Adrianna "Arisa" Rakowska – 24 maja 2017, 08:30
  • Podążając za czarnym kotem - recenzja książki "Trupojad i dziewczyna"

    „Trupojad i dziewczyna” Hassan Ahsan Ridha

    Ahsan Riddha Hassan to polski pisarz o irackich korzeniach, założyciel portalu Wydaje.pl i absolwent Kursu Kreatywnego Pisania Miasta Literatury UNESCO, który ukończył z wyróżnieniem. „Trupojad i dziewczyna” jest drugą, po „Wieży”, powieścią jego autorstwa, utrzymaną w konwencji szeroko pojętej fantastyki. Sięgając po nią, miałam nadzieję na intrygującą, oniryczną historię z pogranicza grozy i realizmu magicznego, jaką zapowiadał zachęcający opis i klimatyczna okładka oraz, że zachwyci mnie nieprzewidywalnością, nastrojowością i wartką akcją.

    • 0 Komentarzy • 318 Wyświetleń
    • Flora Woźnica – 14 maja 2017, 10:34
  • Zagwozdki w Warsaw City - recenzja książki „Sprzedawcy lokomotyw”

    „Gamedec. Sprzedawcy lokomotyw” Marcin Przybyłek

    „Granica rzeczywistości” udowodniła, że Marcin Sergiusz Przybyłek już kilkanaście lat temu potrafił wybiec w przyszłość w taki sposób, że przez długie lata technologia nie dogoni jego wizji. Futurystyczny obraz 2199 roku w „Sprzedawcach lokomotyw” jest o wiele bardziej intrygujący, aniżeli ten z pierwszego tomu.

    • 0 Komentarzy • 339 Wyświetleń
    • Artur "Arto" Sobala – 12 maja 2017, 11:09
  • Bogowie po drugiej stronie tęczy – recenzja książki „Mitologia nordycka”

    „Mitologia nordycka” Neil Gaiman

    Mity, lokalne wierzenia i opowieści przekazywane z dziada pradziada – wszystkie one od początków ludzkości tworzą naszą tożsamość kulturową. Od stuleci wykorzystujemy znane motywy mitologiczne w literaturze i sztuce, a od niedawna również w filmie oraz świecie gier. Niezliczone rzesze pisarzy wielokrotnie sięgały do tego niewyczerpanego wręcz źródła inspiracji. Teraz zaś sam Neil Gaiman postanowił odkurzyć skandynawskie mity i na nowo przedstawić je światu.

    • 0 Komentarzy • 417 Wyświetleń
    • Sandra Uryzaj – 11 maja 2017, 13:35
  • "Wiara" postępu - recenzja książki "Władca świata"

    „Władca świata” Robert Hugh Benson

    Chociaż ukazała się dokładnie wiek i dekadę temu wcale nie trąci myszką, lecz z roku na rok zyskuje na aktualności. "Władca świata" to profetyczna, dystopijna wizja naszego świata rozpromienionego światłem techniki i idei humanitaryzmu, którą kala cień wierzeń – szczególnie chrześcijaństwa.

    • 0 Komentarzy • 95 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 10 maja 2017, 20:31

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 20 lip 2017, 21:34 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka