• Wyzwanie godne czytelnika - recenzja książki "Wyzwanie z Innego Świata"

    „Wyzwanie z Innego Świata” H.P. Lovecraft

    W „Wyzwaniu z Innego Świata” adresat dostaje to, czego po Lovecrafcie mógł się spodziewać, ale w formie niekoniecznie spodziewanej. Zbiór opowieści to nietypowy, ponieważ nie ma w nim Mitologii Cthulhu i choć są w nim historie niesamowite, drugą część tomiku stanowią utwory humorystyczne. Całkiem udane.

    • 0 Komentarzy • 129 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 5 wrz 2018, 19:19
  • Pomylony świat – recenzja mangi „Tokyo ghoul: re” #6

    „Tokyo Ghoul:re #06” Sui Ishida

    Już od pierwszych stron mangi, czytelnik jest rzucony w wir akcji, która rozpoczęła się w poprzednim tomiku. Śledząc zmagania inspektorów walczących z ghoulami, jesteśmy świadkami zarówno przeobrażeń jak i utraty znanych nam bohaterów, a co za tym idzie, nieodwracalnych w skutkach wydarzeń, które mają kolosalny wpływ na przebieg fabuły.

    • 0 Komentarzy • 50 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 5 wrz 2018, 17:51
  • Moc przeznaczenia – recenzja mangi „Gdy zapłaczą cykady. Księga uroczystej pieśni” #1

    „Gdy zapłaczą cykady. Księga uroczystej pieśni #1” Ryukishi07, Hinase Momoyama

    Seria o grupce przyjaciół, którzy utknęli w swego rodzaju pętli w czasie w niewielkiej wiosce powoli dobiega końca. Najnowszy tom otwiera ostatnią z ksiąg, w której wszystkie tajemnice i zagadki mają zostać ostatecznie rozwiązane a historia dobiegnie końca. Część pierwsza skupia się przede wszystkim na dosyć dalekiej przeszłości rzucając nowe światło na jedną z najbardziej tajemniczych i najgroźniejszych postaci serii.

    • 0 Komentarzy • 51 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 5 wrz 2018, 17:48
  • Wysublimowane szaleństwo - recenzja książki "Zawsze mieszkałyśmy w zamku"

    „Zawsze mieszkałyśmy w zamku” Shirley Jackson

    "Zawsze mieszkałyśmy w zamku" to druga, zaraz po ”Nawiedzonym Domu na Wzgórzu”, najpopularniejsza powieść grozy autorstwa Shirley Jackson. Choć nie doczekała się jeszcze takiego medialnego rozgłosu jak poprzedniczka, w najbliższym czasie planowana jest jej ekranizacja. Znając historię o nawiedzonym domostwie, spodziewałam się po niej podobnie klimatycznej, subtelnej opowieści, która może i mną nie wstrząśnie, ale wzbudzi delikatne odczucie niepokoju i pozwoli mi na kompletne oderwanie się od przyziemnej rzeczywistości. Liczyłam na co najmniej porządnie skonstruowaną, wciągającą lekturę i miałam nadzieję, że treść będzie utrzymana w podobnej atmosferze, co intrygująca ilustracja na okładce.

    • 0 Komentarzy • 116 Wyświetleń
    • Flora Woźnica – 5 wrz 2018, 08:17
  • Człowiek człowiekowi wilkiem - recenzja książki "Hasztag"

    „Hashtag” Remigiusz Mróz

    Remigiusz Mróz to obecnie jeden z najbardziej poczytnych i płodnych polskich pisarzy. Co i rusz słyszymy o jego kolejnej powieści, czy to będącej częścią jakiejś serii, czy osobną opowieścią. Jedni uważają go za literackiego wirtuoza, inni doszli do wniosku, że ilość nie idzie w parze z jakością – przez to, że pisarz raczy nas tyloma nowymi pozycjami, okazuje się, że każdy kolejny utwór jest podobny do poprzedniego, przewidywalny i z takim samym modus operandi.

    • 0 Komentarzy • 138 Wyświetleń
    • Monika Doerre – 1 wrz 2018, 16:29
  • Gdzie magów dziewięciu, tam wszyscy żyją w napięciu - recenzja książki "Kamienie na szaniec"

    „Kamień na szczycie” Ewa Białołęcka

    Po dramatycznych wydarzeniach opisanych w drugim tomie przygód Kamyka i reszty jego kompanii, chłopcy dotarli do Smoczych Wysp i nareszcie mogą zaznać beztroski. Niestety nadciągające widmo zagrożenia i wewnętrzne niesnaski szybko sprawią, że młodzieńcy będą znowu musieli ruszyć w wyprawę. Ściganym przez rządzących krajem magów uciekinierom nie są pisane chwile spokoju.

    • 0 Komentarzy • 152 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 30 sie 2018, 18:03
  • Amerykański styl życia lekiem na wszelkie zło - recenzja książki "Miasto demonów"

    „Atlantis Rising 2: Miasto demonów” Evan Currie

    Ludzie przegrywają wojnę. Od pojawienia się Elan, wybranki dysponującej nieznanymi nikomu talentami, zaświtała w nich jednak nadzieja. Młoda, niedoświadczona dziewczyna porywa się na kolejne niewykonalne zadania i wychodzi cało z każdej opresji. Tym razem przyjdzie jej stawić czoła armii demonów w sercu ich stolicy. Czy jedna nastolatka może zmienić los nie tylko swojego świata, ale całych wszechświatów równoległych?

    • 0 Komentarzy • 130 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 29 sie 2018, 15:34
  • Młodzieżowe SF z petardą – recenzja książki „Zabójcze maszyny”

    „Zabójcze maszyny” Philip Reeve

    Po „Zabójczych maszynach” Philipa Reeve’a nie spodziewałem się zbyt wiele – ot, kolejna młodzieżowa proza, która zostaje wydana/wznowiona z okazji ekranizacji i to głośnej, ponieważ za reżyserskimi sterami stanął Peter Jackson, twórca obrazu „Władcy Pierścieni”. Okazało się, że to jedna z ciekawszych książek SF dla młodszych, ale i starsi nie zawiodą się lekturą powieści.

    • 0 Komentarzy • 149 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 21 sie 2018, 13:41
  • „Star Wars™. Propaganda”, czyli galaktyczna perła w koronie - recenzja albumu

    „Star Wars™. Propaganda. Historia sztuki perswazyjnen w Galaktyce” Pablo Hidalgo

    „Star Wars™. Propaganda” stanowi ukłon wobec klasyki w najlepszym wydaniu. Powrót do pierwocin sztuki kosmicznego piśmiennictwa przewodników gwiezdnowojennych złotej ery lat dziewięćdziesiątych. Unikalna w natłoku kolejnych encyklopedii, niczym Katedra Wiatrów na Vortex. Ocierając się o fabularny geniusz i nerdowski sznyt, stanowi pozycję absolutnie obowiązkową każdej kosmicznej kolekcji!

  • Spis potworów – recenzja książki „Bestie i potwory mitologii greckiej”

    „Bestie i potwory mitologii greckiej. Leksykon” Bartłomiej Grzegorz Sala

    W drugim tomie nowej serii wydawnictwa Bosz, skupiającej się na mitologiach, przyglądamy się wszelkim bestiom, stworom, nadnaturalnym istotom, krewnym bogów i wielu innym, którym udało się zmieścić w definicji „bestie i potwory”.

    • 0 Komentarzy • 76 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 16 sie 2018, 19:07
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 17 paź 2018, 17:08 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka