• Starożytny seks - recenzja książki "Wieki bezwstydu"

    „Wieki bezwstydu” Kamil Janicki

    Odnoszę wrażenie, że współcześnie starożytny Rzym uchodzi jako siedlisko rozpusty, obrzydliwości, grzechu i brudu. I choć z trzema pierwszymi z pewnej perspektywy trudno się nie zgodzić, a z ostatnim w ogóle nie, to kiedy się z tym okresem zainteresowany głębiej zapozna, dostrzeże, że wszystkie pokrewne erotyce zdarzenia, kontakty i czynności były znacznie bardziej wysublimowane.

    • 0 Komentarzy • 29 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 15 mar 2018, 16:16
  • Wielkość nie zawsze ma znaczenie - recenzja książki "Podróże Guliwera"

    „Podróże Guliwera” Jonathan Swift

    Lemuel Guliwer to bardzo nieszczęśliwy człowiek żyjący na początku XVIII wieku. Za każdym razem, kiedy tylko wypływał na morze, jego statek tonął, wyrzucali go na brzeg piraci, lub przytrafiały mu się inne perypetie sprawiające, że był zmuszony ułożyć sobie życie w nowej krainie. Dzięki temu poznał Lilliput, krainę ludzi tak malutkich, że dla głównego bohatera byli niczym zabawki, Brobdingnag, gdzie to on był dla mieszkańców wielkości laleczki, Laputę, miasto w chmurach oraz krainę Houyhnhnmów, koni dla których to dwunożni stanowią zwierzynę domową. Dla niezmordowanego podróżnika przygody te są powodem do przemyśleń nad ludzką naturą.

    • 0 Komentarzy • 119 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 14 mar 2018, 11:29
  • Demon też człowiek - recenzja książki "Rycerze Atlantydy"

    „Rycerze Atlantydy” Evan Currie

    Minęło niemal milenium od czasu, kiedy na Ziemię przybyły demony. Ludzkość mimo swoich osiągnięć techniki przegrała walkę z przeważającym liczebnie wrogiem z innego wymiaru. Teraz niedobitki rządzone są przez swoich panów, żyjąc w strachu i niemal całkowitym posłuszeństwie. Jedynie nieliczni buntują się kultywując wiedzę o dumnych przodkach. Elanthielle Bosca Timone to córka jednego z wojowników, którzy nie pogodzili się z porażką. Nie chcą oni pozwolić, by ohydne stwory zmieniły wszystkich poddanych w podobne sobie kreatury. Rodzina nie podejrzewa jednak jak wysoką cenę przyjdzie im zapłacić za swoją niezależność.

    • 0 Komentarzy • 202 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 8 mar 2018, 15:14
  • Słowo potężniejsze niźli miecz - recenzja książki "Ostatnie dni Nowego Paryża"

    „Ostatnie dni Nowego Paryża” China Miéville

    W trakcie Drugiej Wojny Światowej coś poszło nie tak. Nieznane indywidua uwolniły w Paryżu niepojęte moce. Eksplodowała bomba surrealizmu, przez którą w mieście pojawiły się Manify – realne wizualizacje artystycznych wizji. Niemal niepokonane istoty drastycznie zmieniły układ sił. Bezstronnie obojętne wobec konfliktu toczonego pomiędzy ruchem oporu a nazistami w dosłowny sposób wprowadziły sztukę na ulice francuskiej stolicy. Mieszkańcy, jak i okupanci odizolowani od reszty świata muszą stawić czoła nie tylko sobie, ale wszechogarniającej potędze artyzmu.

    • 0 Komentarzy • 242 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 7 mar 2018, 12:32
  • Noc przeczytana - recenzja książki "Zadra"

    „Zadra” Krzysztof Piskorski

    Zima nie odpuszcza i choć wieczory nie są już tak długie, to i tak zdecydowanie lepiej spędzić je z książką w domu, niż na zewnątrz – chłodzie i deszczu. Wydawnictwo Literackie przygotowało na tę okazję zbiorcze wydanie “Zadry” Krzysztofa Piskorskiego. Z połączenia dwóch tomów wyszło prawie siedemset stron, więc jest w czym się zagłębić.

    • 0 Komentarzy • 311 Wyświetleń
    • Artur "Arto" Sobala – 6 mar 2018, 22:47
  • Odradzająca się polska fantasy - recenzja książki "Pośród cieni"

    „Pośród cieni” Agnieszka Hałas

    Rynek literatury fantasy w Polsce rozwija się dynamicznie. Wydawcy zaskakują czytelników coraz to ciekawszymi pozycjami, nie tylko zagranicznymi, ale także tymi autorstwa rodzimych pisarzy. Polska fantastyka cały czas ewoluuje, kolejne książki pojawiają się w księgarniach. Jednymi z nich są tytuły wznowione przez wydawnictwo Rebis , wchodzące w skład cyklu dark fantasy „Teatr Węży”. „Pośród cieni” to drugi tom tej serii autorstwa przez Agnieszkę Hałas.

    • 0 Komentarzy • 286 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 1 mar 2018, 16:29
  • Krwią królów spisane - recenzja książki "Historia królów Brytanii"

    „Historia królów Brytanii” Geoffrey z Monmouth

    Historia Brytanii do IX wieku to często sieć tajemnic i niepewnych legend, ale na szczęście to niekoniecznie terra incognita, którą trzeba dopiero zbadać, chociaż niewiele mówi się o książkach naukowych (pozornie nieprzystępnych przeciętnym czytelnikom) – szczególnie tych sprzed wieków. A „Historia królów Brytanii” pióra Walijczyka Geoffreya z Monmouth została napisana w XII wieku i skupia się nie tylko na żywotach władców powszechnie uznanych przez historyków, lecz również na tych, które stały się pożywką dla legend, jak król Artur, i nie do końca można ustalić, gdzie przebiega granica faktu, a gdzie wymysłu.

    • 0 Komentarzy • 306 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 23 lut 2018, 17:11
  • Demon też człowiek - recenzja książki "Rycerze Atlantydy"

    „Rycerze Atlantydy” Evan Currie

    Minęło niemal milenium od czasu, kiedy na Ziemię przybyły demony. Ludzkość mimo swoich osiągnięć techniki przegrała walkę z przeważającym liczebnie wrogiem z innego wymiaru. Teraz niedobitki rządzone są przez swoich panów, żyjąc w strachu i niemal całkowitym posłuszeństwie. Jedynie nieliczni buntują się kultywując wiedzę o dumnych przodkach. Elanthielle Bosca Timone to córka jednego z wojowników, którzy nie pogodzili się z porażką. Nie chcą oni pozwolić, by ohydne stwory zmieniły wszystkich poddanych w podobne sobie kreatury. Rodzina nie podejrzewa jednak jak wysoką cenę przyjdzie im zapłacić za swoją niezależność.

    • 0 Komentarzy • 185 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 23 lut 2018, 16:14
  • Ze zwierzętami za pan brat - recenzja książki "O czym szumią wierzby"

    „O czym szumią wierzby” Kenneth Grahame

    Kret to spokojne zwierzątko, nie szukające rozgłosu i potrafiące zadowolić się drobnymi przyjemnościami życia w swojej własnej norce. Pewnego dnia doznał jednak uczucia, które odmieniło wszystko – poczuł zew przygody. Wyruszył nad rzekę, gdzie poznał przyjaznego Szczura Wodne, a w konsekwencji również Pana Borsuka, Ropucha i innych mieszkańców okolic, z którymi przyjdzie mu sprostać licznym przeciwnościom losu.

    • 0 Komentarzy • 212 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 22 lut 2018, 09:53
  • Diabeł tkwi w lustrach - recenzja książki "Demon luster"

    „Demon luster” Martyna Raduchowska

    Lubię urban fantasy. Połączenie dwóch konwencje literackich w jeden, ciekawe postacie detektywów, którzy często stają przed bardzo nietypowymi sprawami czy cała parada nadprzyrodzonych istot - to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Jednak z tym gatunkiem mam jeden problem - bardzo często kolejne tomy są albo odgrzewanym kotletem, albo bohaterowie nagle zaczynają uzyskiwać kolejne supermoce, zaklęcia i co tam jeszcze, stając się nadludźmi (w jeszcze większym stopniu niż dotychczas). Gdzieś w tym wszystkim gubi się sens tego typu powieści - zagadka i sprawa kryminalna.

    • 0 Komentarzy • 156 Wyświetleń
    • Magdalena “Ithilnar” Stawniak – 21 lut 2018, 09:42

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 27 kwi 2018, 09:45 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka