• To było takie miłe dziecko... - recenzja książki "Virion. Wyrocznia"

    „Virion. Wyrocznia” Andrzej Ziemiański

    Virion to szermierz natchniony, który wraz z małą grupką innych straceńców pokonał cały legion Moy, jednocześnie wchodząc w drogę życiową Achai. Był jedną z ciekawszych i bardziej tajemniczych postaci mających swój wpływ na życie tragicznej księżniczki. Nie każdy bowiem zasługuje na rangę „natchnionego”. Nie każdy też jest w stanie wyciąć całe wojsko przeciwnika jak rolnik koszący łany zboża. Co jednak doprowadziło do tego, że człowiek nie dość, że zyskał umiejętności nie mające sobie równych, jak i psychikę na tyle mocną, że bez zmrużenia okiem może pozbawić życia całe oddziały przeciwnika?

    • 0 Komentarzy • 379 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 7 lis 2017, 18:31
  • Star Wars Encyklopedia Ilustrowana, czyli oceany gadżetów z Odległej Galaktyki!

    „Star Wars. Encyklopedia ilustrowana” Baar Tricia, Bray Adam, Horton Cole

    Bogato wydanych albumów na fanowskich półkach nigdy zadość. Niby wiele elementów gwiezdnego uniwersum od lat jest dobrze znana, a mimo wszystko kolejne reedycje potrafią zaskoczyć. Najnowsza publikacja opatrzona setkami niesamowitych ciekawostek z pewnością umili wam nie jedno popołudnie.

  • Przygody sześciu pancernych i bota - recenzja książki "Zakuty w stal"

    „Zakuty w stal” Miroslav Žamboch

    Miroslav Žamboch to czeski pisarz specjalizujący się w książkach akcji. Zwykle porusza się na granicy fantasy i grozy, jednak czasami robi wycieczki również ku innym gatunkom. „Zakuty w stal” to druga po „Wojnie absolutnej” powieść science-fiction, tym razem rozgrywająca się w realiach postapokaliptycznych.

    • 0 Komentarzy • 194 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 5 lis 2017, 10:58
  • Star Wars: Gdzie jest Wookie? #2, czyli gwiezdne zagadki w akcji!

    „Star Wars: Gdzie jest Wookie? #2” Katrina Pallant, Ulises Farinas

    Poszukiwania Wookiech czas zacząć! Kolorowy album powraca do znanej i lubianej koncepcji obrazkowych zagadek ze uniwersum Gwiezdnych Wojen.

  • Star Wars Kirigami, czyli wycinanki z Odległej Galaktyki

    „Star Wars. Kirigami” Marc Hagan-Guirey, John Godwin

    Tajemniczo i orientalnie brzmiące kirigami, stanowi odmianę powszechnie znanej sztuki origami, czyli zaginania i składania papieru. Odmiennie tutaj dopuszcza się użycia małych cięć oraz kleju, stąd wywodzi się jej japońska nazwa. Album Star Wars Kirigami autorstwa Marc'a Hagan-Guireya stanowi unikatową ciekawostkę na polskim rynku wydawniczym, adresowaną nie tylko dla miłośników małych dzieł z papieru.

  • Falsyfikat doskonały? – recenzja książki „Kronika Polska Prokosza”

    „Kronika Polska przez Prokosza w wieku X napisana” Prokosz

    Wydawnictwo Armoryka postanowiło oddać do czytelniczych rąk reprint – bez jakiejkolwiek ingerencji w czcionkę, stylistykę, zabawę w uzupełnienia czy komentarze – „Kroniki Polskiej” z 1825 roku, opublikowanej pierwotnie przez warszawskiego wydawcę źródeł historycznych Hipolita Kownackiego. Wszyscy zainteresowani mogą zapoznać się więc z odświeżoną, lecz wciąż nienaruszoną wersją apokryficznych dziejów Polski, spisanych przez rzekomego kronikarza Prokosza z 936 roku.

    • 0 Komentarzy • 260 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 24 paź 2017, 21:04
  • Trylogia trzech koron - recenzja książki „Płomienna Korona”

    „Płonąca korona” Elżbieta Cherezińska

    Blisko pięćdziesiąt lat historii średniowiecznej Polski. Dziesiątki postaci, bohaterów pobocznych i epizodycznych. W sumie około dwa i pół tysiąca stron powieści. Elżbieta Cherezińska kończy swój rozpoczęty w 2012 roku cykl „Odrodzone Królestwo”. Na ten finał czekało wielu fanów, którzy przez pięć lat towarzyszyli autorce w podróży. Razem z nią zwiedzali rozdartą przez rozbicie dzielnicowe Polskę, patrzyli na koronację Przemysła II, jego śmierć, wygnanie Władysława Łokietka i jego powrót do kraju. „Płomienna Korona” jest zwieńczeniem setek, jeśli nie tysięcy godzin ciężkiej pracy – jak autorce udało się zamknąć swoje opus magnum?

    • 0 Komentarzy • 353 Wyświetlenia
    • Mateusz „Chi-fi” Cholewa – 19 paź 2017, 13:02
  • Ram Pam Pam – recenzja książki „Prawo do Zemsty”

    „Prawo do zemsty” Denis Szabałow

    Gdy w 2005 roku Dmitry Glukhovsky wydał swoją debiutancką powieść pt. „Metro 2033”, na stałe zapisał się w annałach współczesnej popkultury. Wizja post-apokaliptycznej Moskwy i jej mieszkańców rozpaliła wyobraźnię tysięcy czytelników na całym świecie a sukces literacki przyczynił się do powstania hitowej adaptacji komputerowej. Cieszący się coraz większym poważaniem, Glukhovsky wpadł na pomysł utworzenia autorskiego uniwersum pod szyldem Metra, w którym pozwoli innym pisarzom bawić się w wykreowanej przez siebie piaskownicy. Tym oto sposobem powstały dziesiątki lepszych i gorszych powiązanych ze sobą książek, z akcją osadzoną w zniszczonej przez wojnę nuklearną przyszłości. Jak na ich tle wypada „Prawdo do Zemsty” Denisa Szabałowa?

    • 0 Komentarzy • 184 Wyświetlenia
    • Michał Wasilewski – 19 paź 2017, 13:01
  • Wijąc się w podziemiach - recenzja książki "Dwie karty"

    „Dwie karty” Agnieszka Hałas

    Rynek literatury fantasy w Polsce rozwija się dynamicznie. Wydawcy zaskakują czytelników coraz to ciekawszymi pozycjami, nie tylko zagranicznymi, ale także tymi autorstwa rodzimych pisarzy. Polska fantastyka cały czas ewoluuje, kolejne książki pojawiają się w księgarniach. Jedną z nich jest wznowiony przez wydawnictwo Rebis tytuł "Dwie Karty", napisany przez Agnieszkę Hałas, jednocześnie będący pierwszym tomem cyklu dark fantasy "Teatr Węży".

    • 0 Komentarzy • 214 Wyświetlenia
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 17 paź 2017, 19:36
  • Błądząc po omacku - recenzja książki "Ciemny Las"

    „Ciemny las” Cixin Liu

    "Ciemny las" jest drugą częścią trylogii "Wspomnienie o przeszłości Ziemi" autorstwa chińskiego pisarza, laureata nagrody Hugo, Cixin Liu. Pierwszy tom, "Problem Trzech Ciał", zachwycił czytelników na całym globie, stając się hitem i uzyskując tytuł najlepszej powieści. Oszałamiająca wizja nieuchronnej przyszłości przyciągnęła rzeszę fanów tego gatunku, rozkochując w sobie także sceptyków. Czy kolejny tom, od wydawnictwa Rebis, stawia poprzeczkę równie wysoko?

    • 0 Komentarzy • 414 Wyświetlenia
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 29 wrz 2017, 13:37

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 23 sty 2018, 22:15 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka