• Ciemne siły: Prolog - fragment

    „Ciemne siły” Jacek Piekiełko

    • 0 Komentarzy • 117 Wyświetleń
    • Jacek Piekiełko – 5 lip 2017, 13:45
  • Cyberpunk pod lupą - recenzja książki "Z problematyki cyberpunku"

    „Z problematyki cyberpunku” Adam Mazurkiewicz

    „Z problematyki cyberpunku. Literatura – sztuka – kultura” to jedna z pionierskich w naszym kraju prac zgłębiających meandry zjawiska tytułowego cyberpunku, jego znaczenia oraz oddziaływania na kulturę, z naciskiem na sztukę (w tym architekturę) i literaturę. Autor nie wyczerpuje wprawdzie treści zagadnienia, ale sama publikacja jest na temat i ujmuje go w specjalistyczny sposób. Jedyne, co może odstraszać czytelników to akademicki żargon, choć i ten aż tak bardzo nie utrudnia odbioru.

    • 0 Komentarzy • 116 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 4 lip 2017, 13:22
  • Światotwórstwo fantastyczne - recenzja książki "Fantastyczne kreacje światów"

    „Literatura popularna. T. 2: Fantastyczne kreacje światów” Paweł Majerski, Dominik Chwolik, Ewa Bartos, Katarzyna Niesporek (red.)

    Światotwórstwo w gatunkach fantastyki jest czymś bardzo istotnym, dajmy na to w cyberpunku neonowo-cybernetyczny sztafaż magnetyzuje czytelnika bardziej, niż zwyczajny pokój z komputerem, w którym dopiero bohater odkrywa możliwości cyberprzestrzeni, albo fantasy, gdzie malownicze krajobrazy wraz ze smokami przykuwają oko o wiele szybciej, niż rycerstwo wyruszające na wyprawę, a u kresu odbiorca dostaje ledwie czarnoksiężnika. O światotwórstwie wydawać by się mogło wiedzą wszyscy, choć nie każdy wie, jak go opisać – ostatnio popularne stały się wszelakiego rodzaju wykłady, artykuły czy prelekcje o nim, ale nie brak go nawet w dyskursie naukowym, czego dowodem antologia tekstów poświęconych zagadnieniu w ramach serii „Literatura popularna”.

    • 0 Komentarzy • 185 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 3 lip 2017, 18:36
  • Barany nieodporne na ludzkość – recenzja książki „Baśń średniowieczna”

    „Baśń średniowieczna” Paweł Rochala

    Średniowiecze, choć nazywane wiekami ciemnymi, potrafi czasem rozbłysnąć opowieścią umieszczoną w jego ramach. Jeśli oczywiście jest dobrze opowiedziana. By połączyć klimat, nietuzinkowych bohaterów, fabułę, może nie oryginalną w całości, lecz z pewnością wartą uwagi, trzeba nie lada umiejętności i dobrego pióra. Paweł Rochala udowadnia, że w średniowiecze – i w polską fantastykę – można tchnąć odrobinę świeżości.

    • 0 Komentarzy • 153 Wyświetlenia
    • Karolina Król – 3 lip 2017, 11:39
  • Odległe krainy - opowiadanie Andrzeja Pilipiuka

    „Wilcze leże” Andrzej Pilipiuk

    • 0 Komentarzy • 277 Wyświetleń
    • Andrzej Pilipiuk – 3 lip 2017, 11:39
  • Walcząc o pokój – recenzja książki „Zimowy Monarcha”

    „Zimowy Monarcha” Bernard Cornwell

    Postać Artura Pendragona jest jedną z najczęściej wykorzystywanych w kulturze. Choć pojawia się on w zapiskach historycznych, niewielka dawka informacji zawartych w tych przesłankach pozostawia ogromne pole do popisu twórcom, którzy w rozmaity sposób ukazują bohatera w literaturze i filmie. Temat ten był już wielokrotnie analizowany, skutkując niezliczoną ilością interpretacji życia tajemniczego króla. Zadania tego podjął się również Bernard Cornwell, tworząc niebanalną opowieść stylizowaną na powieść historyczną, zatytułowaną „Zimowy Monarcha”.

    • 0 Komentarzy • 589 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 29 cze 2017, 15:49
  • Gra się - recenzja książki „Wszyscy patrzyli, nikt nie widział”

    „Wszyscy patrzyli, nikt nie widział” Tomasz Marchewka

    Debiutancka powieść Tomasza Marchewki jest bardzo filmowa. Mnóstwo w niej dynamicznych i efektownych scen, które lepiej niż na kartach powieści prezentowałyby się na ekranach kin i komputerów. Jeżeli uwielbiacie łotrzyków i klimatyczne opowieści, to zdecydowanie powinniście sięgnąć po tę pozycję.

    • 0 Komentarzy • 292 Wyświetlenia
    • Sandra Uryzaj – 26 cze 2017, 12:37
  • „Zagubieni” w hiszpańskim sosie – recenzja książki „Lśnij, morze Edenu”

    „Lśnij, morze Edenu” Andrés Ibáñez

    Wyobraźcie sobie sytuację, że lecicie sobie spokojnie transatlantyckim samolotem. Rozsiedliście się wygodnie na waszym siedzeniu w klasie ekonomicznej, założyliście słuchawki na uszy i ze spokojem obserwujecie świat za oknem. Wtem dochodzi do uszkodzenia samolotu i zaczynacie spadać. Wyobraźcie sobie panikę i panujący wewnątrz kabiny chaos – spróbujcie poczuć toczące was uczucie lęku i nieuchronnie nadchodzącej śmierci. A teraz odetchnijcie, bo udało wam się przeżyć. Jednak to dopiero początek przygody. Na horyzoncie majaczy wyspa, która jest waszym ratunkiem, a niedługo stanie się także najgorszym koszmarem.

    • 0 Komentarzy • 327 Wyświetleń
    • Mateusz „Chi-fi” Cholewa – 25 cze 2017, 10:27
  • Koszmar pisarza – recenzja książki „Misery”

    „Misery” Stephen King

    Obok „Zielonej mili” to chyba najbardziej rozpoznawalna powieść mistrza grozy. Nowe wydanie, będące zarazem pierwszym tomem serii Kolekcja mistrza grozy to okazja do sięgnięcia po ten niemalże klasyczny horror Kinga. Mimo upływu trzydziestu lat od premiery, „Misery” wciąż zachwyca – i wciąż przeraża, a wizja Kinga może spędzać sen z powiek każdego, kto czymkolwiek zaskarbił sobie miłość fanów.

    • 0 Komentarzy • 277 Wyświetleń
    • Karolina Król – 21 cze 2017, 11:40
  • Wstęp do świata magii - recenzja książki „Poradnik dla smoków: Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał”

    „Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał” Yep Laurence, Ryder Joanne

    „Poradnik dla smoków. Żywienie i wychowywanie ludzi” udowodnił, że przed sięgnięciem po „Harry’ego Pottera” należy zwiedzić świat magii wykreowany przez Laurance Yep oraz Joanne Ryder. Jest to doskonały wstęp przeznaczony dla młodszych czytelników.

    • 0 Komentarzy • 222 Wyświetlenia
    • Artur "Arto" Sobala – 18 cze 2017, 17:31
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 20 wrz 2017, 01:12 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka