• Szkarłatna codzienność - recenzja mangi „Tokyo Ghoul: re” #5

    „Tokio Ghoul:re #5” Sui Ishida

    Po wcześniejszych spokojniejszych tomikach przyszedł czas na zagęszczenie i przyśpieszenie akcji, gdzie tajemnice wychodzą na światło dzienne a ofiary padają gęsto po obu stronach konfliktu. Czytelnik jest świadkiem wielkich upadków, ale też przede wszystkim przemian, jakie zachodzą w Haise Sasakim i w reszcie bohaterów.

    • 0 Komentarzy • 79 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 2 lip 2018, 20:45
  • Literackie zmagania nie tylko na papierze – recenzja mangi „Bezpańscy literaci” #8-9

    „Bungou Stray Dogs - Bezpańscy literaci #8” Kafka Asagiri, Sango Harukawa

    W świecie „Bezpańskich Literatów” Kafki Asagiri i Sango Harukawy nie dzieje się dobrze. Pomiędzy Zbrojną Agencją Detektywistyczną a Mafią Portową dochodzi do swego rodzaju porozumienia, broń zostaje zawieszona i organizacje mogą na razie działać bez wchodzenia sobie w drogę. Ale nie wszystkim taki układ się podoba, a i wśród tych, którzy nie mają nic przeciwko są tacy, którym obecny układ sił nie odpowiada i postanawiają zdobyć przewagę – na przykład poprzez wykradnięcie Q, lecz najpierw trzeba przejść nieprzewidziane zabezpieczenia i to nie będzie bułka z masłem.

    • 0 Komentarzy • 90 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 2 lip 2018, 16:52
  • Muzyczna pasja i zakazane pokusy - recenzja książki "Woła mnie ciemność. Tom 1"

    „Woła mnie ciemność” Agata Suchocka

    Agata Suchocka jest pisarką, tłumaczką, piosenkarką, kompozytorką i autorką tekstów. "Woła mnie ciemność" to jej literacki debiut i zarazem pierwszy tom cyklu "Daję ci wieczność", wydany po raz pierwszy w 2015 r., a wznowiony niedawno przez wydawnictwo Initium. Seria ta ukazała się też na rynku amerykańskim, gdzie można już zdobyć kolejne części. Zapoznając się z jej otwarciem i zapowiedziami, oczekiwałam fascynującej, gotyckiej opowieści utrzymanej w klimatach subtelnej grozy, kontrowersyjnej, zawierającej sporo erotyki i nawiązującej do wampirycznej spuścizny Anne Rice, którą bardzo lubię. Byłam ciekawa, czy powieść Suchockiej okaże się balansować na granicy dobrego smaku, zszokuje mnie, zauroczy lub przerazi.

    • 0 Komentarzy • 131 Wyświetleń
    • Flora Woźnica – 28 cze 2018, 13:16
  • Nastolatki kontra rzeczywistość - recenzja książki "Remedium"

    „Remedium” Richard Phillips

    Gdyby ludzkości wpadła w ręce technologia obcych, stojących na dużo wyższym poziomie rozwoju, mogłoby to mieć bardzo doniosłe skutki. Szczególnie, gdyby na Ziemi rozbiły się dwa kosmiczne statki należące do różnych, wrogich sobie cywilizacji, a ich tajemnice trafiły do równorzędnych przeciwników – rządu Stanów Zjednoczonych oraz trójki nastolatków. Tak rozpoczęły się zmagania, w których obdarowane specjalnymi zdolnościami dzieciaki walczą ze spiskiem, w który zamieszani są najwyżsi przedstawiciele władzy. Czy uda im się sprostać wyzwaniu i mimo zamieszania z balami szkolnymi, konkursami naukowymi i innymi doniosłymi wydarzeniami dadzą radę powstrzymać tragedię i przemianę całej ludzkości w rasę niewolników?

    • 0 Komentarzy • 119 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 28 cze 2018, 13:15
  • Ciemność nad Różami – recenzja mangi „Requiem Króla Róż” #9

    „Requiem Króla Róż #9” Aya Kanno

    Dziewiąty tom „Requiem Króla Róż” Aya Kanno stanowi część drugiego etapu serii, czyli okresu po właściwej Wojnie Dwóch Róż, gdzie znani nam z początkowych tomów bohaterowie są pieśnią przeszłości albo kimś zupełnie innym, co udowadnia tezę postawioną w cyklu – tj. wojna zmienia człowieka.

    • 0 Komentarzy • 118 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 26 cze 2018, 13:55
  • Piaski czasu – recenzja książki „Assassin’s Creed: Pustynna przysięga”

    „Pustynna przysięga” Oliver Bowden

    Niecałe trzy lata temu, cykl gier „Assassin’s Creed” przerwał swój coroczny tryb wydawniczy. Negatywne przyjęcie „Unity”, produkcji opowiadającego o losach Asasynów podczas rewolucji francuskiej oraz umiarkowany sukces „Syndicate” (odsłony dziejącej się w Wiktoriańskim Londynie) zaowocowały zmianą polityki w Ubisoft. Na czas stworzenia nowej odsłony serii, która ponownie wróci do łask fanów, uniwersum żyło dzięki publikacji książek oraz premierze filmu na motywach gier. Wraz z debiutem „Origins” najnowszego epizodu sagi, na rynek trafiła kolejna powieść Olivera Bowdena, tworzącego nowelizacje przygód komputerowych skrytobójców. Tym razem mamy do czynienia z prequelem historii opowiedzianej w dziele wirtualnym. Jakich wrażeń dostarcza lektura?

    • 0 Komentarzy • 166 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 26 cze 2018, 12:58
  • Groza nie tylko dla dzieci – recenzja mangi „The Promised Neverland” #3

    „The Promised Neverland #3” Kaiu Shirai

    Kaiu Shirai w serii „The Promised Neverland” w żadnym z fabularnych aspektów nie jest szczególnie odkrywczy. Co wcale nie zmienia faktu, że starszym czytelnikom sprawi odrobinę przyjemności i odpręży po nie najlżejszym dniu, a młodszych być może subtelnie wprowadzi do świata opowieści grozy.

    • 0 Komentarzy • 81 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 25 cze 2018, 21:09
  • Zwrotnica akcji – recenzja mangi „Serafin Dni Ostatnich” #11

    „Serafina Dni Ostatnich #11” Takaya Kagami

    Wydarzenia z dziesiątego tomiku przyczyniły się do tego, że seria o postapokaliptycznej walce ludzi z wampirami (no i demonami w tle) nie będzie już tak spokojna jak wcześniej – tego typu zawiązanie akcji sugeruje, że w najbliższych tomach dziać się będzie niemało, a i punktów kulminacyjnych też się namnoży. Słowem, szykuje się finał pewnego etapu w cyklu o „Serafinie Dni Ostatnich”.

    • 0 Komentarzy • 74 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 24 cze 2018, 16:56
  • Strachy na lachy - recenzja książki "Lore. Potworne istoty"

    „Lore. Potworne istoty” Aaron Mahnke

    Strach – każdy z nas choć raz w życiu czuł jego oddech na swoim karku. Bał się, był przerażony albo lekko podenerwowany, bo coś lub ktoś przyprawił go o szybsze bicie serca. Jednych niepokoi pająk idący po ścianie, innych małe, ciasne pomieszczenie bez okien, kolejnych klaunów. Powiadają, że strach ma wielkie oczy i rzeczywiście coś w tym jest. Najbardziej boimy się tego, czego nie widzimy – nic więc dziwnego, że to właśnie to niewidoczne najczęściej wykorzystują twórcy horrorów. Najlepiej pokazać jak najmniej, wtedy resztę dopowie ludzka wyobraźnia.

    • 0 Komentarzy • 142 Wyświetlenia
    • Monika Doerre – 24 cze 2018, 13:08
  • Zombie i koleiny na drogach – recenzja książki „Zombie.pl 2”

    „Zombie.pl 2” Łukasz Radecki, Robert Cichowlas

    Robert Cichowlas i Łukasz Radecki dwa lata temu udowodnili, że Polska zasługuje na swoich szwendaczy. Przygody Karola Szymkowiaka w „Zombie.pl” stanęły w takim momencie, że wywołały zainteresowanie, tak jak hałas u zombie. Tak długie oczekiwanie na kolejną część powinno być określone mianem znęcania się nad czytelnikiem, ale w ten sposób autorzy zahartowali fanów apokalipsy, którzy teraz będą gotowi na wydarzenia odbywające się w drodze do Poznania.

    • 0 Komentarzy • 162 Wyświetlenia
    • Artur "Arto" Sobala – 20 cze 2018, 15:31

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 18 sie 2018, 15:20 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka