• Dziwny zbiorek – recenzja książki „Dziwna pogoda”

    „Dziwna pogoda” Joe Hill

    Nowowydana w Polsce książka Joego Hilla wydaje się taką nagrodą pocieszenia, bo ani to długie samo w sobie, ani zbiorczo niezbyt okazałe (mimo objętości pięciuset stron). Pozornie świeży nabytek w świecie literackiego horroru, marka uznana za kontynuatora tradycji ojca, Joe Hill King zdążył przyzwyczaić czytelników do okazałych, wielowątkowych kawałków, które trochę zajmą. A tu „Dziwna pogoda”, czyli zbiór czterech opowiadań, niezwiązanych ze sobą fabularnie. Niby ochłap na pocieszenie – nie, cztery przyzwoite teksty, potwierdzające, że Hill talent odziedziczył po tacie, nawet w krótkiej formie.

    • 0 Komentarzy • 82 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 27 wrz 2018, 18:55
  • Efekt domina - recenzja książki "Syndrom Everetta 2: Cassandra"

    „Syndrom Everetta 2: Cassandra” Jarosław Ruszkiewicz

    Świat się kończy. To wie każdy. Jednak mieszkańcy pierwotnej Ziemi przekonali się o tym dosadniej, ponieważ katastrofa ekologiczna niebawem zmiecie całą cywilizację z powierzchni planety. Wiedzą jednak, że wszystko to jest winą pojedynczych decyzji podejmowanych ponad sto lat wcześniej i najwidoczniej sterowanych przez unikającą wykrycia siłę. Czy los ludzkości może się odwrócić przez zmiany dokonane w świecie równoległym? I co z tym wszystkim mają wspólnego kosmici?

    • 0 Komentarzy • 104 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 27 wrz 2018, 09:57
  • Sześćset sześćdziesiąt sześć – recenzja książki „Omen”

    „Omen” David Seltzer

    „Omen” Davida Seltzera to udana próba zbeletryzowania oryginalnego scenariusza (tego samego autora), która względem filmowego pierwowzoru rozbudowuje świat przedstawiony, pogłębia treść i charakterologie. Oznacza to tylko, że mimo wybitnych osiągnięć oryginału, powieściowa wersja wcale nie rozczarowuje, ani tym bardziej nie odstaje. Szkoda, że takie książki rzadko trafiają na top-listy oraz zestawienia tych „naj” horrorów.

    • 0 Komentarzy • 100 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 26 wrz 2018, 12:02
  • Ten zakichany anioł stróż! - recenzja książki "Małe Licho i tajemnica Niebożątka"

    „Małe Licho i tajemnica Niebożątka” Marta Kisiel

    Lichotka spłonęła. Konrad spełnia się jako pisarz, jednak trudno zerwać z przeszłością, kiedy twoim śladem podąża cała hałastra niesamowitych stworzeń. Jeśli mieliście okazję poznać przygody wesołej kompanii w książce Marty Kisiel „Dożywocie”, jej kolejne dzieło powinno również was zainteresować. „Małe Licho i tajemnica Niebożątka” to pewnego rodzaju kontynuacja, utrzymująca humorystyczny charakter, jednak w zdecydowany sposób skierowana do młodszego czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 155 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 19 wrz 2018, 10:27
  • Historia znana i powtarzana - recenzja mangi "O dziewczynie skaczącej przez czas"

    „O dziewczynie skaczącej przez czas” Yoshiyuki Sadam

    Niektóre historie mimo upływu czasu wciąż są znane i lubiane, przyjmują tylko niekiedy całkiem nową formę. To samo tyczy się konkretnych motywów czy też rozwiązań fabularnych wykorzystywanych nie raz czy dwa w najróżniejszych dziełach. „O dziewczynie skaczącej przez czas” to właśnie taka historia, znana już od roku 1967, kiedy to została wydana jako książka autorstwa Yasutaki Tsutsui, następnie była wielokrotnie ekranizowana zarówno w formie aktorskiej, jak i animowanej, aby ostatecznie doczekać się wersji mangowej. Nie ma się zbytnio co temu dziwić, gdyż jest to wyjątkowo ciepła i trafiająca do serca historia, zaledwie delikatnie wykorzystująca element fantastyczny do opowiedzenia losów zupełnie zwyczajnej dziewczyny w całkiem normalnym i dobrze nam znanym świecie.

    • 0 Komentarzy • 35 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 13 wrz 2018, 14:58
  • Kolor Sybilli – recenzja mangi „Psycho-Pass 2” #2

    „Psycho-Pass 2 #2” Psycho-Pass Committee

    Najnowszy czarny charakter serii stawia zarówno czytelnika jak i bohaterów przed sytuacjami, które wymykają się dotychczasowemu pojmowaniu świata, po raz kolejny udowadniając, że z pozoru nawet najdoskonalszy system może być odpowiedzialny za największe zło.

    • 0 Komentarzy • 172 Wyświetlenia
    • Natalia Stanek – 11 wrz 2018, 17:01
  • Dzieje się – recenzja mangi „Serafin Dni Ostatnich” #12

    „Serafina Dni Ostatnich #12” Takaya Kagami

    Wydarzenie z ostatniego tomu było dla cyklu jednym z największych zwrotów fabuły i mocno przedefiniowało kierunek, w jakim zmierza obecnie intryga – i przyczyniło się to m.in. do uatrakcyjnienia scen (nawet, gdy te cechują się pewną powtarzalnością względem części poprzednich) i ściślejszego przywiązania uwagi czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 85 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 11 wrz 2018, 16:34
  • Mordu tom dalszy – recenzja mangi „Murcielago” #6

    „Murcielago #6” Kana Yoshimura

    Kana Yoshimura ponownie mnie przeraża. W szóstym tomie pozornie temperatura spada, akcja jakby zmniejsza tempo i wątki obyczajowe powoli przejmują główny plan. Słowo „pozornie” to klucz w zdaniu, ponieważ w ułamku chwili wszystko wkracza na stare, groteskowe i pełnokrwiste tory historii.

    • 0 Komentarzy • 25 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 11 wrz 2018, 14:58
  • Koniec słodko-gorzki - recenzja mangi „Doctor Mephistopheles” #3

    „Doctor Mephistopheles #3” Hideyuki Kikuchi

    W ostatnim tomie trylogii „Doctor Mephistopheles” Hideyuki Kikuchi sprawnie zawiązuje wątki i pozostawia kilka niedopowiedzeń, które pozwalają wyobraźni czytelnika się trochę wykazać. Choć w paru miejscach historia wydaje się nazbyt przewidywalna i oklepana – to mimo wszystko, nie przeszkadza to w ogóle w lekturze.

    • 0 Komentarzy • 82 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 10 wrz 2018, 18:36
  • Nie ma tego złego… - recenzja mangi „Posępny Mononokean” #9

    „Posępny Mononokean #9” Kiri Wazawa

    W dziewiątym tomie, następuje coś, czego można się było spodziewać. Wiele problemów (a co za tym idzie, motywów) zostaje rozwiązanych, wszystko pozornie się układa, bohaterowie wreszcie dostają od życia pewne wynagrodzenie… Jak ktoś przypuszczał, tylko po to, aby wykorzystać to w nowych, nadchodzących kłopotach, które zaczynają majaczyć na skraju historii.

    • 0 Komentarzy • 111 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 10 wrz 2018, 17:24

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 19 gru 2018, 14:37 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka