• Rdzawy anioł – recenzja książki „Alita: Miasto złomu”

    „Miasto złomu” Pat Cadigan

    W te walentynki na ekrany kin wejdzie wielkie widowisko science-fiction, inspirowane kultową, cyberpunkową mangą „Gunnm”. Adaptacji materiału źródłowego pod postacią filmu „Alita: Battle Angle” podjęli się producent James Cameron („Avatar”, „Aliens”) oraz reżyser Robert Rodriguez („Sin city”). Na rynku czytelniczym pojawiła się pozycja będąca prequelem historii opowiedzianej w kinowym obrazie. Za tekst odpowiada Pat Cadigan, ceniona autorka określana mianem „królowej cyberpunku”. Jakie wrażenia wzbudza lektura?

    • 0 Komentarzy • 130 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 15 lut 2019, 14:31
  • Święty Mikołaj w krzywym zwierciadle – recenzja książki „Sztuczna broda Świętego Mikołaja”

    „Sztuczna broda Świętego Mikołaja” Terry Pratchett

    Chociaż czas Bożego Narodzenia dobiegł już końca, a pięknie udekorowane choinki zniknęły z naszych domów, to w rzeczywistości nie musi oznaczać to rozstania ze świąteczną magią. Wręcz przeciwnie, sami możemy stworzyć sobie klimat, dzięki któremu znów poczujemy zaczarowaną aurę wigilijnej gwiazdki. W podróż po świecie pełnym świątecznych niespodzianek zabierze nas Terry Pratchett, autor słynnego „Świata Dysku”.

    • 0 Komentarzy • 123 Wyświetlenia
    • Sylwia Smolińska – 15 lut 2019, 14:28
  • Dalszy ciąg magicznych intryg i uzdrowień - recenzja książki "Cień"

    „Cień” Adam Przechrzta

    Adam Przechrzta, autor umiejętnie łączący realia historyczne z urban fantasy, ponownie przedstawia czytelnikom niezwykłe dzieje Olafa Rudnickiego, alchemika, który praktycznie nieustannie ratuje arystokratyczną śmietankę i leczy ofiary magicznych ataków. Rozpoczynając lekturę "Cienia", czyli trzeciego tomu cyklu "Materia Prima", nastawiałam się na wartką akcję i masę nieprzewidywalnych wydarzeń, mając nadzieję, że i główny bohater czymś mnie zaskoczy bądź zaszokuje, a zakończenie nie zawiedzie i okaże się równie satysfakcjonujące, co fabuła "Adepta" lub "Namiestnika".

    • 0 Komentarzy • 109 Wyświetleń
    • Flora Woźnica – 15 lut 2019, 14:28
  • Kiedy James Bond nie daje rady - recenzja książki "Chorągiew Michała Archanioła"

    „Chorągiew Michała Archanioła” Adam Przechrzta

    Chorągiew Michała Archanioła to mityczna już relikwia, pobłogosławiona przez samego boskiego wysłannika, od którego wzięła nazwę. Dawała ona walczącym w jego imieniu wojownikom nadnaturalne siły i szczęście. Zaginęła jednak przed wiekami w pomroce dziejów, jednak pamięć o niej przetrwała w Rosji, a w jej siłę wierzą nawet doświadczeni żołnierze Specnazu. Czy rzeczywiście kawałek materiału może stanowić tak ogromne źródło mocy?

    • 0 Komentarzy • 88 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 15 lut 2019, 14:28
  • Pół śmierci we Wrocławiu - recenzja książki "Szczury Wrocławia. Kraty"

    „Szczury Wrocławia. Kraty” Robert J. Szmidt

    Wiele jest opowieści o apokalipsie zombie. Niespodziewanie pojawiający się nieumarli mają być karą dla ludzkości, ich zadaniem jest dać nauczkę próżnej ludzkości za jej moralny brud i brak myślenia o przyszłości. W obliczu niebezpieczeństwa dla całej człowieczej rasy, na tle bezrozumnego i pierwotnego zagrożenia łatwo bowiem wyeksponować wszelkie słabości ludzkiej psychiki i to, że w przypadku konieczności życia w tak trudnych warunkach, najczęściej to człowiek staje się gorszy od samej plagi. Tego typu wątki, którym podwaliny dał Robert Kirkman, scenarzysta serii „Żywe trupy”, a skupiające się nie na akcji, a na mentalności i zdrowiu psychicznym człowieka wobec horroru, obecnie są częściej spotykane, niż bezmyślna rozrywkowa papka, jeszcze kilkanaście lat temu będąca podstawą pojawiania się zombie.

    • 0 Komentarzy • 249 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 5 lut 2019, 21:12
  • Ostrożnie, bo wciąga - recenzja książki "Iluzja"

    „Iluzja” Marta Malinowska

    Jednym z talentów, o którym marzy ludzkość jest możliwość przewidywania przyszłości. Kto nie chciałby poznać wyników totka, zanim odbędzie się losowanie. W “Iluzji” czytamy, że wcale nie musi być to takie przyjemne. Nie zawsze może służyć w dobrym celu, ponieważ wszystko ma dwa końce.

    • 0 Komentarzy • 213 Wyświetlenia
    • Kamil Żółkiewicz – 29 sty 2019, 21:35
  • Nie taki dinozaur straszny - recenzja książki "Era dinozaurów"

    „Era dinozaurów - od narodzin do upadku. Nowe odkrycia i fakty o zaginionym świecie” Steve Brusatte

    Dinozaury na stałe zapisały się w popkulturze. Wielkie gady znane z „Parku Jurajskieg”o czy ostatniej odsłony serii „Jurassic World 2: Upadłe królestwo”, wciąż rozpalają wyobraźnię milionów widzów. Na ich temat powstały setki - mniej lub bardziej kolorowych i wartościowych pod względem merytorycznym książek. Dzisiaj zrecenzuję dla was wyjątkową na tym tle pozycję: „Erę dinozaurów - od narodzin do upadku” Steve’a Brusatte.

    • 0 Komentarzy • 140 Wyświetleń
    • Magdalena "Ithilnar" Stawniak – 28 sty 2019, 17:11
  • Adeptka - fragment

    „Adeptka” Rachel E. Carter

    • 0 Komentarzy • 264 Wyświetlenia
    • Rachel E. Carter – 15 sty 2019, 12:59
  • Humanistyczne wizje - recenzja książki “Humaniści w kosmosie”

    „Humaniści w kosmosie” Mel Lallande

    Zastanawiasz się jak będzie wyglądać przyszłość? Czy ludzkość skolonizuje kosmos? Czy może czeka ją zagłada? Może czeka nas jeszcze coś innego? Kilka wizji możesz znaleźć w zbiorze opowiadań “Humaniści w kosmosie” autorstwa Mel Lallande. Dlatego możesz być gotowy na podróż dosłownie bez trzymanki, ponieważ autorka przedstawi tobie wiele przeróżnych poglądów oraz wizji.

    • 0 Komentarzy • 165 Wyświetleń
    • Kamil Żółkiewicz – 14 sty 2019, 11:52
  • Jak umierają marzenia? Epicko! - recenzja książki "Każde martwe marzenie"

    „Każde martwe marzenie” Robert M. Wegner

    Na wstępie muszę przyznać, że z recenzowaniem kolejnych odsłon cyklu „Opowieści z meekhańskiego pogranicza” mam nie lada kłopot. Dlaczego? Bo z prozą Wegnera jest tak, jakbyśmy chcieli w jednym krótkim tekście zawrzeć całe bogactwo, barwę i znaczenia mitologii, religii i kultury z kilku zakątków świata dokładając do tego różnorodne systemy magiczne i skomplikowane relacje ekonomiczne. Po prostu nie da się tego zrobić w ograniczonej formie jaką jest recenzja - bardziej odpowiednia byłaby monografia. Albo najlepiej kilka.

    • 0 Komentarzy • 238 Wyświetleń
    • Magdalena "Ithilnar" Stawniak – 9 sty 2019, 16:14

Copyright © 2004-2019 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 19 cze 2019, 15:59 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka