• Minimalistyczna apokalipsa – recenzja książki „Historia pszczół”

    „Historia pszczół” Maja Lunde

    Bestseller norweskiej autorki przedstawiany jako saga o ludziach i pszczołach, określany jest w samych superlatywach. Z okładki oraz reklam internetowych rzucają się w oczy słowa: czarująca, rewolucyjna, zmieniająca ludzkie myślenie. Ile w tym prawdy?

    • 0 Komentarzy • 196 Wyświetleń
    • Ewa „Hander” Zielińska – 19 wrz 2017, 16:11
  • Siedzę na tronie – recenzja książki „Arthas. Przebudzenie Króla Lisza”

    „World of WarCraft: Arthas. Przebudzenie króla Lisza” Christie Golden

    Christie Golden powraca z kolejną powieścią do uniwersum fantasy stworzonego w oparciu o przełomową serię gier komputerowych. „Arthas” mający światowy debiut w 2009, ukazał się niedługo po premierze dodatku „Wrath of the Lich King” do World of Warcraft i pośrednio stanowi fabularne wprowadzenie do wydarzeń z produkcji MMO. Jak prezentuje się książka poświęcona jednemu z ciekawszych antagonistów świata Azeroth?

    • 0 Komentarzy • 304 Wyświetlenia
    • Michał Wasilewski – 4 wrz 2017, 17:36
  • Silkpunku ciąg dalszy – recenzja książki „Ściana Burz”

    „Ściana Burz” Ken Liu

    Ken Liu powraca do swojego autorskiego uniwersum z kontynuacją debiutanckiej powieści „Królowie Dary”. Po latach krwawych walk o władzę, Kuni Garu zaprowadził rządy pokoju jako cesarz Ragin. Swoimi nowatorskimi reformami w bezkrwawy sposób przekształca wyspiarską krainę w zorganizowany konglomerat, gdzie człowiek nie jest oceniany miarą swojego pochodzenia, płci czy statusu społecznego a zasług i talentu. Jednakże idylla okazuje się pozorna, w kuluarach królewskiego dworu toczy się rywalizacja pomiędzy cesarzową Jią a konsortą Risaną, z których każda agituje za swoim synem jako potencjalnym następcą tronu, co grozi wybuchem konfliktu destabilizującego całe państwo. Dodatkowo na horyzoncie majaczy nowe niebezpieczeństwo, związane z mityczną Ścianą Burz, oddzielającą wyspy Dary od nieznanej cywilizacji, patrzącej kusym okiem na dobrodziejstwa wyspiarzy.

    • 0 Komentarzy • 181 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 29 sie 2017, 09:09
  • W świecie mitów zapomnianych - recenzja książki "Mabinogion. Prastare sagi walijskie"

    „Mabinogion. Prastare sagi walijskie” Charlotte Guest (oprac.)

    Wszystko rozpoczęło się w epoce żelaza i było przekazywane ustnie, aczkolwiek dopiero bodaj w XI bądź XII wieku utrwalono na piśmie prastare podania, legendy i opowieści wspomnieniowe, których pierwotne treści przetarły się i zostały uzupełnione nowymi, co jest naturalną koleją rzeczy literatury folkloru. Cykl „Mabinogion” składa się z trzech części i każda z nich pozwala czytelnikom zgłębiać pewien fragment narodowego charakteru Walijczyków, mogących pochwalić się nie tylko kulturową odrębnością, ale także długoletnią tradycją, ukonstytuowaną w literaturze.

    • 0 Komentarzy • 202 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 27 sie 2017, 13:41
  • Potęga strachu – recenzja książki „Assassin's Creed. Ostatni Potomkowie: Grobowiec Chana”

    „Assassin’s Creed: Ostatni potomkowie. Grobowiec chana” Matthew J. Kirby

    "Grobowiec Chana" jest drugim tomem trylogii "Assassin's Creed. Last Descendants". W pierwszej części akcja skupiała się wokół nastolatka imieniem Owen, który za wszelką cenę pragnął poznać prawdę o domniemanej zbrodni jego, nieżyjącego już, ojca. Chłopak, razem z kilkoma kolegami, przypadkowo wplątał się w konflikt między Bractwem Asasynów a Zakonem Templariuszy i musiał podjąć decyzję, komu zaufać i pomóc w odnalezieniu Fragmentów Edenu.

    • 0 Komentarzy • 504 Wyświetlenia
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 23 sie 2017, 11:49
  • Ale to już było – recenzja książki „Fałszywy pocałunek”

    „Fałszywy pocałunek” Mary E. Pearson

    Świat kreowany przez pierwszą część trylogii „Kroniki Ocalałych” to świat na wskroś przesiąknięty magią. Wielokrotnie nagradzana amerykańska pisarka literatury dziecięcej i młodzieżowej fantasy Mary E. Pearson umiejętnie połączyła klimat średniowiecznego fantasy z obyczajowym young adult. Czy jednak to wystarczy, by z książki stworzyć bestseller, a cykl wprowadzić do kanonu?

    • 0 Komentarzy • 211 Wyświetleń
    • Karolina Król – 22 sie 2017, 15:45
  • Cyrkowa galeria cudaków - recenzja książki "Baśnie osobliwe"

    „Baśnie osobliwe” Ransom Riggs

    „Dawno dawno temu, za siedmioma górami, za siedmioma morzami”. Któż z nas nie zna tego klasycznego początku każdej, dobrej historii? Dla wielu czytelników tak właśnie wyglądał pierwszy kontakt z literaturą, lub po prostu z wymyślonymi historiami. Wtuleni w kołdrę z tym błyskiem zaciekawienia w oczach, czytając książkę w skórzanej okładce z wytłoczonym napisem „Baśnie” zagłębialiśmy się w magiczny świat legend, gdzie rycerze na białych koniach ratowali księżniczki, smoki terroryzowały miejscowości, a wszystko kończyło się długo i szczęśliwie. Z czasem zaczęliśmy dorastać, sięgać po inne doznania literackie. Nie zawsze było w tej „dorosłej” literaturze miejsca na happy endy, zbroja dawnych rycerzy ciśnięta w kąt porastała kurzem. Smoki, zamiast palić swoim ognistym oddechem kolejne grody zamknięte zostały na zawsze za wrotami dziecięcych wspomnień. Z czasem, przytłoczeni codzienną rutyną i szarą rzeczywistością, każdy z nas pragnie powrócić do tych beztroskich czasów, gdzie białe było białe, a czarne było czarne. „Baśnie Osobliwe” autorstwa Ransoma Riggsa dają nam taką możliwość.

    • 0 Komentarzy • 319 Wyświetleń
    • Mateusz „Chi-fi” Cholewa – 21 sie 2017, 18:02
  • Na Rosjan nawet koniec świata to za mało - recenzja książki "Śliski"

    „Śliski” Paweł Kornew

    Rosyjska literatura fantastyczna jest jedyna w swoim rodzaju. Szalona narracja, zwykle prowadzona w pierwszej osobie i nowocześni ludzie rzuceni w wir wydarzeń, których nie rozumieją, które ich przerastają, ale dzięki swojemu sprytowi, szczęściu, a przede wszystkim umiejętnościom kombinowania i rozwiązywania problemów nieoficjalnymi i niezbyt legalnymi sposobami, są w stanie wyjść z każdej opresji, to jej cechy szczególne. Nie inaczej sprawa ma się z serią Pawła Kornewa, opowiadającej o Soplu, zwanym przez przyjaciół Śliskim. W nieznany sobie sposób znalazł się w Przygraniczu, mroźnej krainie brutalnie wyrwanej z naszej rzeczywistości.

    • 0 Komentarzy • 141 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 17 sie 2017, 13:11
  • Baśnie z Wysp Brytyjskich – recenzja książki „Tam Lin i Królowa Elfów”

    „Tam Lin i Królowa Elfów” Andrzej Sarwa

    Literacko opracowane przez Andrzeja Sarwę podania i baśnie, zamieszczone w tomie „Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich”, przedstawiają bogactwo i rozmaitość literatury folkloru brytyjskiego – wyraźne są w nich zatem toposy mitologii goidelskiej i brytańskiej oraz legend arturiańskich, aczkolwiek nie brak w tych opowieściach również wartości moralizatorsko-poznawczych.

    • 0 Komentarzy • 211 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 17 sie 2017, 12:08
  • Elfie kompendium - recenzja książki "Elfy. Brytyjskie gobliny, walijski folklor, elfia mitologia, legendy i tradycje"

    „Elfy. Brytyjskie gobliny, walijski folklor, elfia mitologia, legendy i tradycje” Wird Sikers

    Elfy - postacie wywodzące się z wierzeń skandynawskich fiordów, germańskich rubieży i celtyckich Wysp Brytyjskich, gdzie w ostatnim wypadku wreszcie okrzepły oraz przyjęły jedną ze swych najbardziej ikonicznych i rozpoznawalnych postaci w popkulturze, są dla polskiego czytelnika – w obrazie tekstów folkloru – właściwie nieznane, nigdy dotąd nie przedstawiane w procesie kształcenia podstawowego i średniego, a i na studiach wyższych nieczęsto się przejawiają. Nawet na kierunkach specjalistycznych zdarza się w ogóle nie wspominać o tych, jakże urokliwych i zarazem tajemniczych bohaterach rodem z dawnych podań wyspiarzy, chociaż dziś także często towarzyszą niektórym dziedzinom czy przesądom życia codziennego.

    • 0 Komentarzy • 178 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 17 sie 2017, 12:03

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 20 lis 2017, 03:19 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka