• Co powie kot albo pies? - recenzja książki “Zwierzoobjaśniarka. Wynalazek, który zmienił świat”

    „Zwierzoobjaśniarka. Wynalazek, który zmienił świat” Sergio Olivotti

    Doktor Dolittle fascynuje już od dawna, bo kto by nie chciał dowiedzieć się co myśli ukochany pupil? Pies, kot czy wąż na pewno mają odmiennie zdania, a ich poznanie byłoby ciekawym przeżyciem. Na szczęście jest to możliwe dzięki genialnym wynalazkom!

    • 0 Komentarzy • 129 Wyświetleń
    • Artur "Arto" Sobala – 20 lip 2018, 10:29
  • „Han Solo. Gwiezdne Wojny - historie. Przewodnik ilustrowany” - recenzja

    „Han Solo. Gwiezdne Wojny - historie. Przewodnik ilustrowany” Pablo Hidalgo

    Maj i czerwiec bezdyskusyjne należały do Hana Solo. Po wyjściu z kina poczułem się jakbym powrócił z bardzo dalekiej podróży. Ilość nowości oraz zmian w disneyowski Kanonie potrafiła wywołać zawrót głowy. Z wyjaśnieniami i pomocą spieszy Wydawnictwo Egmont w doskonale wydanym przewodniku ilustrowanym.

  • Czy androidy śnią o uczuciach? - recenzja książki "Łzy Mai"

    „Łzy Mai” Martyna Raduchowska

    W niedalekiej przyszłości replikanci są znaczną pomocą dla ludzi. Te sztuczne osobniki prócz analitycznej pamięci, zwiększonych możliwości fizycznych i sporej inteligencji posiadają jeszcze jedną cechę – absolutny brak uczuć. Jared Quinn to oficer policji, w którego zespole pracuje Maya, android będąca najpewniejszym, niezawodnym jego członkiem. Doświadczony detektyw nie spodziewa się jaką odegra ona rolę w buncie, stanowiącym punkt zwrotny w historii ludzkości. Nie wie też, jak jego reperkusje zbliżą go do sztucznych istot, będących dla niego czymś obcym i nienaturalnym.

    • 0 Komentarzy • 138 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 18 lip 2018, 14:37
  • Opowieść o dresie z przesłaniem - recenzja książki "Dżozef"

    „Dżozef” Jakub Małecki

    Słyszeliście kiedyś o dresie, któremu ktoś spuścił manto i ukradł komórkę? Mało tego, pierwszego dnia pracy, pierwszym klientem jest lekarz, który oznajmia mu, że jego nos jest złamany i powinien udać się do szpitala. Brzmi niezbyt realnie? Nic dziwnego, to tylko fabuła kolejnej powieści Jakuba Małeckiego – „Dżozef”.

    • 0 Komentarzy • 153 Wyświetlenia
    • Kamil Żółkiewicz – 17 lip 2018, 16:14
  • O bogach wikingów wiesz wszystko? – recenzja książki „Edda starsza i młodsza”

    „Edda starsza i młodsza” Anonim i Snorri Sturluson

    Gdyby nie dzieło islandzkiego poety i historyka, Snorrego Sturlusona (ur. 1179-1241 roku) oraz księgi znacznie starszej, zapewne nie wiedzielibyśmy tak wiele o kulturze, zwyczajach i wierzeniach staroskandynawskich, a cała popkultura związana z wikingami i mitologią nordycką bazowałaby na nieco uboższych w treść utworach czy przekazach. Dlatego każdy szanujący się miłośnik bądź badacz dawnych czasów i wiary Północy powinien oddać się lekturze zarówno „Eddy starszej”, jak i „Eddy młodszej”.

    • 0 Komentarzy • 195 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 11 lip 2018, 14:17
  • Droga prowadząca do cudu – recenzja mangi „Gdy zapłaczą Cykady. Księga wielkiej rzezi” #3

    „Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 3” Ryukishi07, Hinase Momoyama

    Po rozwiązaniu sprawy Satoko, przyjaciołom pozostało jedynie zmierzenie się z jak dotąd nieuchwytnym wrogiem i losem, który pierwszy raz od wielu lat zdaje się prowadzić ich ścieżką ku szczęśliwemu zakończeniu. Lecz nie wszystko jest tak proste jak mogłoby się wydawać, a nawet najsilniejsza wiara w powodzenie może okazać się niewystarczająca.

    • 0 Komentarzy • 63 Wyświetlenia
    • Natalia Stanek – 10 lip 2018, 13:11
  • Świeża krew – recenzja mangi „Psycho-Pass 2” #1

    „Psycho-Pass 2 #1” Psycho-Pass Committee

    Kontynuacja przygód pani Inspektor Akane Tsunemorii powróciła do oryginalnego tytułu, rozpoczynając się w momencie, w którym zakończyła się poprzednia seria. Po utracie paru przyjaciół, lecz za to z nowymi członkami oddziału, Akane rozpoczyna pracę nad kolejnym śledztwem, które i tym razem również nie wskazuje na bycie czymś prostym i oczywistym.

    • 0 Komentarzy • 61 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 10 lip 2018, 12:40
  • Gdzie bóstwa słowiańskie chodzą po ziemi - recenzja ksiązki "Bogumił Wiślanin"

    „Bogumił Wiślanin” Paweł Rochala

    Witaj we wczesnopolskim świecie, gdzie słowiańskie bóstwa wędrują po naszych ziemiach na porządku dziennym, a świat jest jedną wielką tajemnicą.

    • 0 Komentarzy • 363 Wyświetlenia
    • Anna Wojnowska – 6 lip 2018, 12:02
  • Śmierć bohatera – recenzja mangi „Kuroshitsuji” #26

    „Kuroshitsuji #26” Yana Toboso

    Ostatnio coś wiele historii domyka pewne etapy i zaczyna w praktyce testować zasadę „coś się kończy, coś się zaczyna”, czego w mangowym światku bodaj najlepszym przykładem jest dwudziesty szósty tom „Kuroshitsuji”. Serii-tasiemca, którego czytanie sprawia czystą przyjemność, a czasem niezobowiązująca fabuła nie stoi na przeszkodzie temu, żeby po prostu dobrze się bawić i od czasu do czasu zaśmiać.

    • 0 Komentarzy • 88 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 4 lip 2018, 21:04
  • Przekwitające wiśnie – recenzja książki „Głosząca kres”

    „Głosząca kres” Jay Kristoff

    „Głosząca kres” to ostatni tom wznowionej przez wydawnictwo Uroboros serii „Wojna lotosowa” Jaya Kristoffa. Opierająca się na połączeniu japońskiej tradycji i kultury ze steampunkiem przyciąga czytelników nie tylko swoim klimatem, ale także pięknymi okładkami i ciekawą historią, okraszoną dystopijnymi motywami.

    • 0 Komentarzy • 144 Wyświetlenia
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 4 lip 2018, 11:00

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 18 sie 2018, 15:20 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka