• Wilki i sterowce, czyli historia Wilna - recenzja książki "Wilcza godzina"

    „Wilcza godzina” Andrius Tapinas

    Steampunk nie żyje - tak przynajmniej uznała krytyka po opublikowaniu „Diamentowego wieku” Neala Stephensona. Andrius Tapinas, litewski prezenter telewizyjny w swojej debiutanckiej powieści „Wilcza godzina” chciałby zadać kłam temu twierdzeniu, tworząc międzynarodową intrygę i umiejscawiając ją na ulicach Wilna na przełomie XIX oraz XX wieku w rzeczywistości, w której nauka potoczyła się troszkę innym torem. Czy pierwsza powieść steampunkowa napisana w języku litewskim obroni honor subgatunku i przekona sceptyków, że po „Diamentowym wieku” może powstać wartościowa powieść?

    • 0 Komentarzy • 138 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 16 sie 2017, 16:15
  • Majowie na Kremlu – recenzja książki „Czas zmierzchu”

    „Czas zmierzchu” Dmitry Glukhovsky

    Ciężkie czasy nadeszły dla ludzkości. Katastrofy naturalne pustoszą cywilizacje. Niewyobrażalne trzęsienia ziemi obracają w pył największe z miast. Potężne fale tsunami wdzierają się w głąb lądu, zabierając za sobą wszystko, co żywe. Brzmi jak zapowiedź końca świata? Wszyscy doskonale pamiętamy fenomen, jakim był 2012 rok. To właśnie w grudniu tegoż roku miał według kalendarza Majów zakończyć się cykl życia na Ziemi, a cała ludzkość miała zostać zmieciona z powierzchni wskutek działania tajemniczych sił. Tak się jednak nie stało(po ilości zapowiedzianych końców świata można by powiedzieć „znowu”), ale samo wydarzenie stanowiło inspirację dla wielu twórców, w tym Dimitra Głuchowskiego, znanego rosyjskiego pisarza, któremu sławę przyniósł cykl „Metro”.

    • 0 Komentarzy • 119 Wyświetleń
    • Mateusz „Chi-fi” Cholewa – 14 sie 2017, 10:51
  • Duchy przeszłości - recenzja książki "Mapa Cieni"

    „Mapa Cieni” Michał Stonawski, Krzysztof Biliński i inni

    "Mapa Cieni" to zbiór opowiadań opartych częściowo na legendach i opowieściach o nawiedzonych miejscach z okolic Krakowa, poprzedzonych krótkimi ich genezami oraz relacjami z podróży w te rejony. Książka powstała dzięki akcji crowdfundingowej i sporemu zaangażowaniu m.in. ze strony Michała Stonawskiego - pisarza, publicysty i pomysłodawcy Nagrody Polskiej Literatury Grozy im. Stefana Grabińskiego oraz Krzysztofa Bilińskiego - muzyka, redaktora związanego z kwartalnikiem "OkoLica Strachu" i autora tomików poetyckich, współprowadzących wspólnie m.in. audycję radiową "Misterium Grozy", którzy podjęli się ambitnego projektu: napisania reportaży ze swoich wyjazdów i namówienia polskich autorów horrorów do stworzenia tekstów na ich podstawie. Premiera publikacji przeciągała się, ale ostatecznie całość prezentuje się bardzo dobrze, zwłaszcza od strony wizualnej. Okładka autorstwa Darka Kocurka jest bardzo klimatyczna i dość dobrze odwzorowuje zawartość książki. Zapoznając się z nią, miałam nadzieję, że zapoznam się z wieloma nieznanymi mi wcześniej, intrygującymi legendami, a opowiadania urzekną mnie nastrojem bądź wartką akcją.

    • 0 Komentarzy • 284 Wyświetlenia
    • Flora Woźnica – 14 sie 2017, 10:51
  • Go, go power Drugi Okręt! - recenzja książki "Drugi okręt"

    „Drugi okręt” Richard Phillips

    W ostatnich latach wielu młodych czytelników zainteresowanych fantastyką uważa, że jej cechami są smoki, rycerze i magowie myląc ją nagminnie z fantasy. Jako że spora część powieści science - fiction przejawia trudniejsze treści, trudno jest nimi zainteresować gimnazjalistów, czy licealistów, jednak nie wszyscy autorzy się poddają w kwestii wciągnięcia w świat kosmicznych zmagań również młodszego fana. Richard Philips w pierwszym tomie serii „Projekt Rho”, czyli w „Drugim okręcie” łączy statki gwiezdne z gromadą dzieciaków, na których barkach spocznie ciężar obrony ludzkości przed zagładą.

    • 0 Komentarzy • 145 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 10 sie 2017, 10:44
  • Do broni! - recenzja książki "Star Wars. Więzy krwi"

    „Star Wars. Więzy krwi” Claudia Gray

    Ostatnia strona, wieńczące zdanie, słowa najwyższej wagi - "do broni!". Książka ląduje na półce, a w głowie eksploduje torpeda protonowej konsternacji. Serce nerda pozostaje nieco rozdarte, odrobinkę udręczone innością formy przekazu oraz minimalnie niedopieszczone lekkością finału. Serdecznie zapraszamy na minirecenzję (w omaście felietonu) drugiej powieści z nowego kanonu pióra Claudii Gray - Więzy krwi.

    • 0 Komentarzy • 120 Wyświetleń
    • Marcin 'Lekt' Wiatrak – 9 sie 2017, 17:18
  • „Wszystkie ręce na pokład” - recenzja książki „Mass Effect: Andromeda – Nexus Początek”

    „Mass Effect: Andromeda. Nexus początek” Jason M. Hough, K.C. Alexander

    Uniwersum Mass Effect kontratakuje! Po pięciu latach od zakończenia trylogii poświęconej historii komandora Sheparda, na rynku zadebiutowała nowa odsłona popularnej franczyzy gier pt. „ME: Andromeda”. Niestety, osadzona w zgoła innym okresie czasowym niż poprzedniczki, produkcja zebrała mocno mieszane recenzje (to najgorzej oceniona część z całego cyklu), oraz kuła w oczy rażącymi niedoróbkami technicznymi, wynikłymi z przyspieszonego procesu developingu projektu. Wielu fanów podniosło ryk oburzenia, oskarżając producenta (EA) o zabicie ducha sagi. Seria, której sukces zbudowano wokół ekscytującej historii z gatunku space opery, opowiedzianej w filmowy sposób, zaliczyła wizerunkowy faux-pax. Wraz z premierą najnowszego epizodu, na rynek trafił książkowy prequel „Andromedy”, mający być w zamierzeniach pierwszą z trzech nowych pozycji literackich, połączonych fabularnie z grą. Powszechny stereotyp głosi, że takie powieści zazwyczaj nie są najwyższych lotów.

    • 0 Komentarzy • 57 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 2 sie 2017, 11:06
  • Poszukując utraconego Księżyca - recenzja książki „Wrota Obelisków”.

    „Wrota obelisków” N.K. Jemisin

    Rozpoczęła się Piąta Pora Roku. Przywódcy wspólnot wprowadzili okrutne prawo sezonowe, a to wraz z warunkami atmosferycznymi i katastrofami spowodowanymi trzęsieniami ziemi sprawi, że niewielu będzie miało okazję przetrwać. Zresztą nawet Ci, którym się to uda do końca swoich dni będą żyli w cieniu zagrożenia, bo według szacowań naukowców ta Piąta Pora Roku zakończy się dopiero za kilka lub być może kilkadziesiąt tysięcy lat…

    • 0 Komentarzy • 119 Wyświetleń
    • Sandra Uryzaj – 29 lip 2017, 12:37
  • Kobiety głosu nie mają - recenzja książki „Opowieść podręcznej”

    „Opowieść podręcznej” Margaret Atwood

    Antyutopie mają to do siebie, że stanowią ostrzeżenie przed tym, do czego zdolni są ludzie i w którym kierunku podąża społeczeństwo. Takie opowieści mogą stanowić odpowiedź na aktualną sytuację społeczna, gospodarczą czy polityczną. Mogą też rozgrywać się w zupełnie zmyślonych realiach. Jakby jednak nie było poruszają ważne i trudne tematy tj. zniewolenie jednostki lub zniszczenie środowiska naturalnego. Nie inaczej jest w przypadku „Opowieści podręcznej”...

    • 0 Komentarzy • 272 Wyświetlenia
    • Sandra Uryzaj – 15 lip 2017, 12:15
  • Trzy odcienie wizualnego SF - recenzja książki "Kultury wizualne science fiction"

    „Kultury wizualne science fiction” Paweł Frelik

    Science fiction stanowi bodaj najbardziej wyrazisty gatunek fantastyki, oceniany najczęściej według dwóch kryteriów – narracyjnego zorganizowania fabuły oraz oryginalności, barwy kompozycji świata przedstawionego. Na tej drugiej mierze skupia się Paweł Frelik w „Kulturach wizualnych science fiction”, analizując trzy wybrane media, które częściej są pomijane przez krytykę i naukowców, niż brane przez nich w badaniach i analizach pod uwagę.

    • 0 Komentarzy • 101 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 12 lip 2017, 12:38
  • W świecie haitańskich duchów - recenzja książki "Świat voodoo"

    „Świat voodoo” Andrzej Zwoliński

    „Świat voodoo” Andrzeja Zwolińskiego to nie tylko zwyczajowa podróż poznawcza po świecie osławionych laleczek (co prawda ich sława jest nieco zbyt przesadzona i zakrawa o legendę miejską) i panteonie dość osobliwych bóstw, to przede wszystkim jedno z niewielu pełnych i szerokich w zakresie badawczego problemu kompendium wiedzy, zgłębiająca przyczyny powstania, proces historyczny, ewolucje i zapożyczenia, a do tego również wykazane są niuanse i różne typy wewnątrz tej mało znanego, aczkolwiek dość bogatego systemu wierzeń.

    • 0 Komentarzy • 89 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 7 lip 2017, 12:51
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 20 wrz 2017, 01:13 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka