• Kiedy Baba Jaga spotyka pociąg pancerny - recenzja "Magi i stali"

    „Magia i stal” Nik Pierumow

    Molly Blackwater to dziewczynka, które żyje w Nord Jorku. Otoczona jest przez osiągnięcia nauki, przez nowoczesność. Parowe powozy, parowe pociągi i ogromna ilość innych wynalazków służy nie tylko wygodzie obywateli, ale również w toczonej na północy wojnie z Rooskies. Ci dysponujący magią dzicy ludzie pojawili się w dobrze poukładanym świecie wraz z tragedią z przeszłości, która naruszyła podstawy świata. Teraz bohaterscy żołnierze Królestwa stawiają im czoła i spychają coraz dalej na północ.

    • 0 Komentarzy • 133 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 27 lut 2019, 15:43
  • Samotnie przeciwko drapieżcy – recenzja książki „Adler. Tajemnica zamku Bazina”

    „Adler. Tajemnica zamku Bazina” Marta Merriday

    W małym miasteczku Pelham dochodzi do dziwnych zjawisk w świecie tutejszej fauny. Roślinożerne zwierzęta nie zachowują się tak, jak powinny. Ich przysmakiem staje się mięso, można rzec, że role się odwróciły. Z ofiary przeistoczyły się w drapieżniki, które przed niczym się nie cofną, aby zaspokoić swoje żądze…

    • 0 Komentarzy • 171 Wyświetleń
    • Sylwia Smolińska – 27 lut 2019, 15:40
  • Czy androidy płaczą elektrycznymi łzami? - recenzja książki "Spektrum"

    „Spektrum” Martyna Raduchowska

    W powieści „Łzy Mai” Martyna Raduchowska przedstawiła czytelnikowi świat przyszłości, w którym po ulicach miast prócz ludzi poruszają się replikanci. Te androidy często pomagają w pracy, a swoją siłą, szybkością reakcji i inteligencją wprawiają ich w zazdrość. Syntetykom brakuje jednak jednego: uczuć. Nigdy nie będą równi ludziom, ponieważ nie potrafią kierować się własną wyobraźnią czy chęciami. Czy aby na pewno?

    • 0 Komentarzy • 123 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 16 lut 2019, 15:58
  • Rdzawy anioł – recenzja książki „Alita: Miasto złomu”

    „Miasto złomu” Pat Cadigan

    W te walentynki na ekrany kin wejdzie wielkie widowisko science-fiction, inspirowane kultową, cyberpunkową mangą „Gunnm”. Adaptacji materiału źródłowego pod postacią filmu „Alita: Battle Angle” podjęli się producent James Cameron („Avatar”, „Aliens”) oraz reżyser Robert Rodriguez („Sin city”). Na rynku czytelniczym pojawiła się pozycja będąca prequelem historii opowiedzianej w kinowym obrazie. Za tekst odpowiada Pat Cadigan, ceniona autorka określana mianem „królowej cyberpunku”. Jakie wrażenia wzbudza lektura?

    • 0 Komentarzy • 110 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 15 lut 2019, 14:31
  • Święty Mikołaj w krzywym zwierciadle – recenzja książki „Sztuczna broda Świętego Mikołaja”

    „Sztuczna broda Świętego Mikołaja” Terry Pratchett

    Chociaż czas Bożego Narodzenia dobiegł już końca, a pięknie udekorowane choinki zniknęły z naszych domów, to w rzeczywistości nie musi oznaczać to rozstania ze świąteczną magią. Wręcz przeciwnie, sami możemy stworzyć sobie klimat, dzięki któremu znów poczujemy zaczarowaną aurę wigilijnej gwiazdki. W podróż po świecie pełnym świątecznych niespodzianek zabierze nas Terry Pratchett, autor słynnego „Świata Dysku”.

    • 0 Komentarzy • 108 Wyświetleń
    • Sylwia Smolińska – 15 lut 2019, 14:28
  • Dalszy ciąg magicznych intryg i uzdrowień - recenzja książki "Cień"

    „Cień” Adam Przechrzta

    Adam Przechrzta, autor umiejętnie łączący realia historyczne z urban fantasy, ponownie przedstawia czytelnikom niezwykłe dzieje Olafa Rudnickiego, alchemika, który praktycznie nieustannie ratuje arystokratyczną śmietankę i leczy ofiary magicznych ataków. Rozpoczynając lekturę "Cienia", czyli trzeciego tomu cyklu "Materia Prima", nastawiałam się na wartką akcję i masę nieprzewidywalnych wydarzeń, mając nadzieję, że i główny bohater czymś mnie zaskoczy bądź zaszokuje, a zakończenie nie zawiedzie i okaże się równie satysfakcjonujące, co fabuła "Adepta" lub "Namiestnika".

    • 0 Komentarzy • 91 Wyświetleń
    • Flora Woźnica – 15 lut 2019, 14:28
  • Kiedy James Bond nie daje rady - recenzja książki "Chorągiew Michała Archanioła"

    „Chorągiew Michała Archanioła” Adam Przechrzta

    Chorągiew Michała Archanioła to mityczna już relikwia, pobłogosławiona przez samego boskiego wysłannika, od którego wzięła nazwę. Dawała ona walczącym w jego imieniu wojownikom nadnaturalne siły i szczęście. Zaginęła jednak przed wiekami w pomroce dziejów, jednak pamięć o niej przetrwała w Rosji, a w jej siłę wierzą nawet doświadczeni żołnierze Specnazu. Czy rzeczywiście kawałek materiału może stanowić tak ogromne źródło mocy?

    • 0 Komentarzy • 72 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 15 lut 2019, 14:28
  • Pół śmierci we Wrocławiu - recenzja książki "Szczury Wrocławia. Kraty"

    „Szczury Wrocławia. Kraty” Robert J. Szmidt

    Wiele jest opowieści o apokalipsie zombie. Niespodziewanie pojawiający się nieumarli mają być karą dla ludzkości, ich zadaniem jest dać nauczkę próżnej ludzkości za jej moralny brud i brak myślenia o przyszłości. W obliczu niebezpieczeństwa dla całej człowieczej rasy, na tle bezrozumnego i pierwotnego zagrożenia łatwo bowiem wyeksponować wszelkie słabości ludzkiej psychiki i to, że w przypadku konieczności życia w tak trudnych warunkach, najczęściej to człowiek staje się gorszy od samej plagi. Tego typu wątki, którym podwaliny dał Robert Kirkman, scenarzysta serii „Żywe trupy”, a skupiające się nie na akcji, a na mentalności i zdrowiu psychicznym człowieka wobec horroru, obecnie są częściej spotykane, niż bezmyślna rozrywkowa papka, jeszcze kilkanaście lat temu będąca podstawą pojawiania się zombie.

    • 0 Komentarzy • 215 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 5 lut 2019, 21:12
  • Ostrożnie, bo wciąga - recenzja książki "Iluzja"

    „Iluzja” Marta Malinowska

    Jednym z talentów, o którym marzy ludzkość jest możliwość przewidywania przyszłości. Kto nie chciałby poznać wyników totka, zanim odbędzie się losowanie. W “Iluzji” czytamy, że wcale nie musi być to takie przyjemne. Nie zawsze może służyć w dobrym celu, ponieważ wszystko ma dwa końce.

    • 0 Komentarzy • 184 Wyświetlenia
    • Kamil Żółkiewicz – 29 sty 2019, 21:35
  • Nie taki dinozaur straszny - recenzja książki "Era dinozaurów"

    „Era dinozaurów - od narodzin do upadku. Nowe odkrycia i fakty o zaginionym świecie” Steve Brusatte

    Dinozaury na stałe zapisały się w popkulturze. Wielkie gady znane z „Parku Jurajskieg”o czy ostatniej odsłony serii „Jurassic World 2: Upadłe królestwo”, wciąż rozpalają wyobraźnię milionów widzów. Na ich temat powstały setki - mniej lub bardziej kolorowych i wartościowych pod względem merytorycznym książek. Dzisiaj zrecenzuję dla was wyjątkową na tym tle pozycję: „Erę dinozaurów - od narodzin do upadku” Steve’a Brusatte.

    • 0 Komentarzy • 107 Wyświetleń
    • Magdalena "Ithilnar" Stawniak – 28 sty 2019, 17:11

Copyright © 2004-2019 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 24 kwi 2019, 12:49 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka