• Czas na okrutne, piękne demony – recenzja mangi „Doctor Mephistopheles” #1 i #2

    „Doctor Mephistopheles #1” Hideyuki Kikuchi

    Czego jak czego, ale demonów w japońskich popularnych komiksach nie brakuje, choć często pełnią funkcję marginalnych przeciwników („Kuro”, „The Promised Neverland”), swoistych pomocników („Serafin Dni Ostatnich”), neutralnych postaci tła („Posępny Mononokean”) bądź nie do końca grających w otwarte karty protagonistów, tj. skrywających swą prawdziwą naturę („Kuroshitsuji”). A nowa, trzytomowa seria Waneko o tytułowym Doctorze Mephistophelesie najbliższa jest tej ostatniej kategorii.

    • 0 Komentarzy • 1 Wyświetlenie
    • Adrian Turzański – 13 cze 2018, 15:22
  • Baśń inaczej - recenzja książki "Scarlet"

    „Scarlet” Marissa Meyer

    Pierwszy tom sagi księżycowej Marissy Meyer zachwycał futurystycznym, barwnie przedstawionym światem oraz pasjonującą historią, będącą twórczą interpretacją słynnej baśni o Kopciuszku. W tomie drugim również nie obyło się bez baśniowych inspiracji - tym razem za kanwę posłużyła świetnie znana wszystkim historia o Czerwonym Kapturku. Czy jednak autorce udało się stworzyć równie udany utwór?

    • 0 Komentarzy • 80 Wyświetleń
    • Damian "Naimad" Bartosik – 13 cze 2018, 14:46
  • Nie taki Al-Thamen straszny – recenzja mangi „Magi” #12 i #13

    „Magi: Labyrinth of Magic #12” Shinobu Ohtaka

    Wreszcie udało się Shinobu Ohtace uzyskać to, na co wielu czytelników serii „Magi: The Labyrinth of magic” czekało, czyli zawiązanie fabuły w taki sposób, żeby odbiorca czuł, że bohaterowie są w prawdziwym niebezpieczeństwie, muszą sami się z nim uporać i nie będzie żadnego deus ex machina ratującego całą sytuację. W pigułce: dobra, niezobowiązująca, choć czasami głupkowata akcja w sztafażu fantasy.

    • 0 Komentarzy • 2 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 13 cze 2018, 12:44
  • Ale to już było - recenzja mangi "Posępny Mononokean" #7 i #8

    „Posępny Mononokean #7” Kiri Wazawa

    Siódmy i ósmy tom „Posępnego Mononokeana” w zasadzie nie wprowadzają niczego, czego wcześniej czytelnicy nie uświadczyli na kartach cyklu. Kiri Wazawa konsekwentnie tworzy historię pełną absurdów, rubasznych i komicznych scen, w których bohaterowie padają ofiarą niewybrednych żartów. Czyta się szybko i w chwili, gdy potrzeba raczej rozluźnienia, niż pełnokrwistej przygody bądź fabuły z poważną problematyką w tle.

    • 0 Komentarzy • 1 Wyświetlenie
    • Adrian Turzański – 12 cze 2018, 15:07
  • Odświeżony klasyk - recenzja książki "Inwazja porywaczy ciał"

    „Inwazja porywaczy ciał” Jack Finney

    Wydawnictwo Vesper stawia ostatnio na klasykę. Na przestrzeni minionych kilku miesięcy jego nakładem ukazały się takie perełki, jak "Wojna Światów" H.G. Wellsa, "Drakula" Brama Stokera, czy "Muzeum Dusz Czyśćcowych" Stefana Grabińskiego. Teraz do księgarni trafiła "Inwazja Porywaczy Ciał" Jacka Finney'a. Nareszcie, chciałoby się rzec!

    • 0 Komentarzy • 106 Wyświetleń
    • Damian "Naimad" Bartosik – 11 cze 2018, 13:51
  • Przyjemny spin-off - recenzja książki "Wieża Świtu"

    „Wieża Świtu” Sarah J. Maas

    Sarah J. Maas przebojem wdarła się na listy najbardziej poczytnych autorów fantasy. Amerykańska pisarka niemałą popularność zyskała także w naszym kraju. Na szczęście na kolejny tom cyklu "Szklany Tron" nie przyszło nam długo czekać - "Wieża Świtu" trafiła właśnie do księgarń, nakładem wydawnictwa Uroboros.

    • 0 Komentarzy • 92 Wyświetlenia
    • Damian 'Naimad' Bartosik – 8 cze 2018, 09:05
  • W którego wierzysz boga? - recenzja książki "Kiedy Bóg zasypia"

    „Kiedy Bóg zasypia” Rafał Dębski

    Państwo Polskie od samego swojego zarania łączone jest z Chrześcijaństwem. To właśnie przyjęcie wiary w jedynego Boga uznawane jest za początek jedności narodowej. Jednak przed jego pojawieniem się, ziemiami Polan, Mazowszan i innych Polaków rządzili Trygław, Perun i inne słowiańskie bóstwa. W kronikach historycznych brzmi to bardzo jednoznacznie – od momentu chrztu przez władcę, cały kraj od razu uwierzył w Jezusa. W rzeczywistości proces wykorzenienia z ludzkiej świadomości animistycznej wiary i zastąpienie jej inną, na domiar złego przybyłą z nieprzyjaznych krajów, zajęło całe lata. Co z tego, że w wiosce stanął kościół, skoro nie chronił przed uderzeniami piorunów, a ofiary składane Perunowi mogły to zapewnić? Jak pozbyć się zwyczajów kultywowanych z dziada pradziada?

    • 0 Komentarzy • 140 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 6 cze 2018, 12:54
  • Groza i gawęda - recenzja książki "Opowieści niezwykłe"

    „Opowieści niezwykłe” Andrzej Sarwa

    W zbiorze dziewiętnastu opowiadań Andrzejowi Sarwie udało się zawrzeć wszystko to, co najlepsze w minionej epoce polskiej grozy (Stefan Grabiński, Tadeusz Miciński): atmosfera niepokoju i tajemniczości, diagnoza ludzkich dążeń, obaw i strachu, stopniowe budowanie napięcia oraz poczucie zagłębiania się w zagadkę w taki sposób, że potem trudno wrócić do normalności.

    • 0 Komentarzy • 258 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 3 cze 2018, 13:03
  • Przed zimą nie ma ucieczki - recenzja książki "Czarne sny"

    „Czarne sny” Paweł Kornew

    Śliskiemu nareszcie udało się uciec z Przygranicza, czyli obszaru wyrwanego z rzeczywistości i przebywającego w innym wymiarze, gdzie panuje wszechogarniające zimno, a światem rządzą tajemnicze i groźne stwory. Niestety na skutek pewnych (nawiasem mówiąc: głupich) zbiegów okoliczności trafia on ponownie do niechcianej strefy i po raz kolejny będzie zmuszony, żeby walczyć o życie. Wszystko to w rytm rosyjskich przyśpiewek i w chlupocie wysokoprocentowej wódki.

    • 0 Komentarzy • 155 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 3 cze 2018, 12:55
  • Czy chcesz ich poznać? - recenzja książki „Rozdroża cienistego szlaku. Melodia Litny”

    „Melodia Litny” Łukasz Jabłoński

    „Wilczy kieł dla morderców, byczy róg dla gwałtowników, wężowy język dla stręczycieli – magiczne tatuaże piętnujące zbrodniarzy wszelkiej maści. Czy odważysz się poznać wyklętych? Wkraczającym na rozdroża cienistego szlaku nie dane jest rozkoszować się sielankową aurą czy towarzystwem śmiałków bez skazy. To przede wszystkim kręgi napiętnowanych morderców, rabowników czy nierządnic. Łgarstwa, spiski i walka o wpływy – oto codzienność Bastionu.Tam właśnie trafisz wespół z przywódcą osady, Thoregarem, oraz młodym banitą Malbo. Ostatni z wyklętych zapewne nieraz zająknie się na temat nieodległych czasów, gdy był jeszcze cesarzem Dwóch Oceanów.Czy Malbo zazna w Bastionie odmiany losu? Wsłuchaj się uważnie w historię jego ojca, której echa nawiedzają cienisty szlak, a być może zdołasz przewidzieć odpowiedź. O ile pozostali wyklęci darują Ci chwilę wytchnienia… ”- Już sam opis książki może zachęcić wielu czytelników, lubujących się w nurcie fantasy, dodajmy do tego okładkę, gdzie moim zdaniem mocno intryguje i ciekawi odbiorcę, tak że momencie sięgamy po tę pozycję i mamy połowę sukcesu. Czy druga połowa, czyli treść książki jest równo zachęcająca co opis i grafika?

    • 0 Komentarzy • 134 Wyświetlenia
    • Anna Wojnowska – 28 maja 2018, 09:18

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 20 cze 2018, 23:54 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka