• Tak rodzą się demony - recenzja książki "Przeklęte bądź dziecię"

    „Przeklęte bądź dziecię” Mort Castle

    „Przeklęte bądź dziecię” Morta Castle’a to powrót „Zagubionych dusz” w nowym przekładzie – odpowiedzialny za nie Łukasz Radecki poprawił błędy wydania z 1992 roku i nadał mu odpowiedniego, bliższego oryginałowi charakteru. A ten trzeba przyznać sprawia, że w połączeniu z przesłaniem powieści, wartość utworu wzrasta do wysokiej rangi, choć niektórzy mogą mieć z tym horrorem pewien problem.

    • 0 Komentarzy • 62 Wyświetlenia
    • Anna Hyrko – 29 mar 2018, 19:22
  • Trudno jest być człowiekiem - recenzja książki "Zwycięstwo albo śmierć"

    „Zwycięstwo albo śmierć” Robert J. Szmidt

    Ludzkość nie spodziewa się co ją czeka w ciemności i pustce kosmosu. Mimo znacznych postępów w różnych dziedzinach technologii, nagła napaść potężnego przeciwnika na kolejne planety kontrolowane przez ziemską federację wywołała nie tylko strach i panikę, ale również potężne ruchy wewnątrz samej cywilizacji. Możni tego świata w tym niespodziewanym konflikcie znaleźli okazję do przejęcia jedynej i niepodzielnej władzy. Widmo klęski i totalnej zagłady nie jest w stanie ich zatrzymać.

    • 0 Komentarzy • 235 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 29 mar 2018, 13:55
  • Księżniczka dinozaurów - fragment

    „Księżniczka dinozaurów” Victor Milan

    • 0 Komentarzy • 149 Wyświetleń
    • Victor Milan – 23 mar 2018, 12:37
  • Najwyższe ciekawoski, najgłębsza wiedza - recenzja książki "Najwyższa góra, najgłębszy ocean"

    „Najwyższa góra, najgłębszy ocean. Obrazkowe kompendium cudów natury” Kate Baker, Zanna Davidson

    Czy znasz największe i najcięższe dinozaury?Najwyższe góry świata, najgłębsze miejsca w oceanach? Co skrywa się pod ziemią, jakie cuda natury nas otaczają? To wszystko znajdziemy w „Najwyższa góra, najgłębszy ocean”.

    • 0 Komentarzy • 115 Wyświetleń
    • Anna Wojnowska – 22 mar 2018, 11:24
  • Biografia doskonała - recenzja książki "Rasputin"

    „Rasputin” Douglas Smith

    Postać Grigorija Rasputina budzi wiele kontrowersji i mieszanych uczuć, w popkulturze i obiegu ogólnym (też potocznym) obrósł tysiącami tkanek legend miejskich, mitów, fikcji i wyssanych z palca bzdur. Jako osoba praktycznie znikąd, nie posiadająca wielkiego statusu społecznego, ani majątku, nie odnosząca w walkach potężnych zwycięstw, stała się z dnia na dzień, przyjacielem rodziny carskiej – doradcą, uzdrowicielem i wychowawcą. Wokół palca owinął sobie niemałą część elity, a ta, która nie była mu przychylna w pewnym sensie odsuwano na margines społeczności. Jednak kim był naprawdę i co właściwie robił? – na te pytania stara się odpowiedzieć Douglas Smith.

    • 0 Komentarzy • 163 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 21 mar 2018, 14:35
  • Wartość narodowych korzeni – recenzja książki „Mityczna historia Polski i mitologia słowiańska”

    „Mityczna historia Polski i mitologia słowiańska” Kazimierz Szulc

    Wiek XX określa się czasem jako wiek wolności, wyzwolenia i suwerenność, wiek XXI zaś zaczyna jawić się jako okres poszukiwania i kształtowania tożsamości – także u nas, na ziemiach polskich, gdzie patriotyzm stawiany jest naprzeciw nacjonalizmowi i wielu gubi się w tym, co jest właściwe. W dążeniu do poznania korzeni swego narodu, dziejów i kształtowania się kultury przodków przydatne stają się zatem wszelkiego rodzaju materiały źródłowe, przedstawiające zarówno fakty, jak i wierzenia. Tego typu, przedrukiem oryginału, jest „Mityczna historia Polski i mitologia słowiańska” Kazimierza Szulca.

    • 0 Komentarzy • 201 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 21 mar 2018, 12:12
  • Pomnik jak ze spiżu? – recenzja książki „Spiżowy gniew”

    „Spiżowy gniew” Michał Gołkowski

    „Spiżowy gniew” Michała Gołkowskiego to zarówno otwarcie nowego cyklu autora, jak i nowej serii Fabryki Słów – „Polskie Fantasy”. Jak na otwarcie nie ma wielkiego zaskoczenia (efektu wow), ale nie jest też najgorzej, Samotnik z Sochaczewa sukcesywnie szlifuje warsztat i stara się opowiadać znane historie na nowo (bawi się w swoisty retelling), co wychodzi mu całkiem dobrze.

    • 0 Komentarzy • 186 Wyświetleń
    • Anna Hyrko – 20 mar 2018, 07:14
  • Tajemnica godziny trzynastej - fragmenty

    „Tajemnica godziny trzynastej” Anna Kańtoch

    • 0 Komentarzy • 208 Wyświetleń
    • Anna Kańtoch – 18 mar 2018, 17:48
  • „Nazywam się Inigo Montoya” - recenzja książki „Narzeczona księcia”

    „Narzeczona księcia” William Goldman

    Pamiętacie czasy dzieciństwa, kiedy wyczekiwaliście nadejścia wieczoru, aby móc posłuchać bajki na dobranoc? Błyszczące z ekscytacji oczy pragnące dokończenia kolejnej pasjonującej historii były stałym elementem zapewne nie tylko mojego życia. Wraz z upływem czasu zapotrzebowanie na baśnie i bajki zmalało. Jednak cały czas wewnątrz wielu czytelników tkwi pragnienie przeczytania o wielkiej przygodzie. Czy taką przygodę zaoferować może „Narzeczona księcia” pióra Williama Goldmana?

    • 0 Komentarzy • 336 Wyświetleń
    • Mateusz Cholewa – 15 mar 2018, 16:37
  • Oblicze japońskiego cyberpunku - recenzja książki "Japoński cyberpunk"

    „Japoński cyberpunk” Agnieszka Kiejziewicz

    Japonia to dla nas atrakcja, kraina duchów i absurdów, pompatyczna, kolorowa i – a może przede wszystkim – niezrozumiała. Nic więc dziwnego, że wiele wytworów tej niezwykłej kultury wprowadza nas w zakłopotanie, przez co odrzucamy rzeczy niepojęte, dystansując się do pozostałych dzieł. Jednak takie podejście może nas – odbiorców – odsunąć od czegoś ważnego, od wartości, które mogłyby nas jakość wzbogacić. Dlatego warto spróbować zmierzyć się choć z jedną dziedziną – poznać ją i zrozumieć.

    • 0 Komentarzy • 94 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 15 mar 2018, 16:25

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 27 kwi 2018, 09:46 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka