• Ten zakichany anioł stróż! - recenzja książki "Małe Licho i tajemnica Niebożątka"

    „Małe Licho i tajemnica Niebożątka” Marta Kisiel

    Lichotka spłonęła. Konrad spełnia się jako pisarz, jednak trudno zerwać z przeszłością, kiedy twoim śladem podąża cała hałastra niesamowitych stworzeń. Jeśli mieliście okazję poznać przygody wesołej kompanii w książce Marty Kisiel „Dożywocie”, jej kolejne dzieło powinno również was zainteresować. „Małe Licho i tajemnica Niebożątka” to pewnego rodzaju kontynuacja, utrzymująca humorystyczny charakter, jednak w zdecydowany sposób skierowana do młodszego czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 110 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 19 wrz 2018, 10:27
  • Historia znana i powtarzana - recenzja mangi "O dziewczynie skaczącej przez czas"

    „O dziewczynie skaczącej przez czas” Yoshiyuki Sadam

    Niektóre historie mimo upływu czasu wciąż są znane i lubiane, przyjmują tylko niekiedy całkiem nową formę. To samo tyczy się konkretnych motywów czy też rozwiązań fabularnych wykorzystywanych nie raz czy dwa w najróżniejszych dziełach. „O dziewczynie skaczącej przez czas” to właśnie taka historia, znana już od roku 1967, kiedy to została wydana jako książka autorstwa Yasutaki Tsutsui, następnie była wielokrotnie ekranizowana zarówno w formie aktorskiej, jak i animowanej, aby ostatecznie doczekać się wersji mangowej. Nie ma się zbytnio co temu dziwić, gdyż jest to wyjątkowo ciepła i trafiająca do serca historia, zaledwie delikatnie wykorzystująca element fantastyczny do opowiedzenia losów zupełnie zwyczajnej dziewczyny w całkiem normalnym i dobrze nam znanym świecie.

    • 0 Komentarzy • 12 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 13 wrz 2018, 14:58
  • Kolor Sybilli – recenzja mangi „Psycho-Pass 2” #2

    „Psycho-Pass 2 #2” Psycho-Pass Committee

    Najnowszy czarny charakter serii stawia zarówno czytelnika jak i bohaterów przed sytuacjami, które wymykają się dotychczasowemu pojmowaniu świata, po raz kolejny udowadniając, że z pozoru nawet najdoskonalszy system może być odpowiedzialny za największe zło.

    • 0 Komentarzy • 136 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 11 wrz 2018, 17:01
  • Dzieje się – recenzja mangi „Serafin Dni Ostatnich” #12

    „Serafina Dni Ostatnich #12” Takaya Kagami

    Wydarzenie z ostatniego tomu było dla cyklu jednym z największych zwrotów fabuły i mocno przedefiniowało kierunek, w jakim zmierza obecnie intryga – i przyczyniło się to m.in. do uatrakcyjnienia scen (nawet, gdy te cechują się pewną powtarzalnością względem części poprzednich) i ściślejszego przywiązania uwagi czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 55 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 11 wrz 2018, 16:34
  • Mordu tom dalszy – recenzja mangi „Murcielago” #6

    „Murcielago #6” Kana Yoshimura

    Kana Yoshimura ponownie mnie przeraża. W szóstym tomie pozornie temperatura spada, akcja jakby zmniejsza tempo i wątki obyczajowe powoli przejmują główny plan. Słowo „pozornie” to klucz w zdaniu, ponieważ w ułamku chwili wszystko wkracza na stare, groteskowe i pełnokrwiste tory historii.

    • 0 Komentarzy • 9 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 11 wrz 2018, 14:58
  • Koniec słodko-gorzki - recenzja mangi „Doctor Mephistopheles” #3

    „Doctor Mephistopheles #3” Hideyuki Kikuchi

    W ostatnim tomie trylogii „Doctor Mephistopheles” Hideyuki Kikuchi sprawnie zawiązuje wątki i pozostawia kilka niedopowiedzeń, które pozwalają wyobraźni czytelnika się trochę wykazać. Choć w paru miejscach historia wydaje się nazbyt przewidywalna i oklepana – to mimo wszystko, nie przeszkadza to w ogóle w lekturze.

    • 0 Komentarzy • 52 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 10 wrz 2018, 18:36
  • Nie ma tego złego… - recenzja mangi „Posępny Mononokean” #9

    „Posępny Mononokean #9” Kiri Wazawa

    W dziewiątym tomie, następuje coś, czego można się było spodziewać. Wiele problemów (a co za tym idzie, motywów) zostaje rozwiązanych, wszystko pozornie się układa, bohaterowie wreszcie dostają od życia pewne wynagrodzenie… Jak ktoś przypuszczał, tylko po to, aby wykorzystać to w nowych, nadchodzących kłopotach, które zaczynają majaczyć na skraju historii.

    • 0 Komentarzy • 67 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 10 wrz 2018, 17:24
  • Powieść grozy uwspółcześniona – recenzja książki „Ostatnie dni Jacka Sparksa”

    „Ostatnie dni Jacka Sparksa” Jason Arnopp

    Wydawnictwo Vesper, znane z luksusowych wydań klasycznych opowieści grozy, zaczyna upowszechniać nieco bardziej współczesne horrory – i chyba nie mogło otworzyć tego etapu w zmyślniejszy sposób niż „Ostatnimi dniami Jacka Sparksa” Jasona Arnoppa, powieścią niezwykle podobną do „Domu z liści” Marka Z. Danielewskiego, a przy tym bardzo odmienną i, można by rzec, strawniejszą.

    • 0 Komentarzy • 52 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 10 wrz 2018, 15:32
  • U nas też baśń się baje – recenzja książki „Gałązka rajskiej jabłoni”

    „Gałązka rajskiej jabłoni” Andrzej Sarwa (oprac.)

    Germańskie, frankońskie i anglosaskie bajki znamy i żyjemy nimi, bo światowa popkultura jest nimi niezwykle mocno przesiąknięta i wciąż przemiela je na rozmaite sposoby. Ale szkolna edukacja też wprowadzała nas w literaturę tamtą drogą, często całkowicie pomijając to, co na gruncie polskiego folkloru wyrosło, a wyrosło bujnie i rozmaicie, czego dowodem ukazujące się od czasu do czasu publikacje przypominające o rodzimych tradycjach, jak opracowana przez Andrzeja Sarwę „Gałązka rajskiej jabłoni”.

    • 0 Komentarzy • 223 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 9 wrz 2018, 13:06
  • Dualizm piękna – recenzja książki „Portret Doriana Graya”

    „Portret Doriana Graya” Oscar Wilde

    Oscar Wilde to bardzo ekscentryczna i zasłużona dla wielu dziedzin sztuki persona (w tym w wymiarze naukowym – estetyka), której klasyczna powieść grozy została właśnie wznowiona w twardookładkowym wydaniu Vespera. W kolekcji wizualnie prezentuje się całkiem nieźle, ale czy treścią wciąż może zaskakiwać? Sądzę, że tak, chociaż niektóre wątki mogły nieco się przewartościować.

    • 0 Komentarzy • 86 Wyświetleń
    • Anna Hyrko – 7 wrz 2018, 15:19
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 17 paź 2018, 16:40 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka