• W pigułce – recenzja książki „O olbrzymie Światogorze, świętym ogniu i wieszczeniu”

    „O olbrzymie Światogorze, świętym ogniu i wieszczeniu” Grzegorz Niedzielski

    Grzegorz Niedzielski w monografii „O olbrzymie Światogorze, świętym ogniu i wieszczeniu” zawarł nie tylko obiektywną naukową refleksję, opierając się na wiarygodnych źródłach, o tytułowym bohaterze, ale też przybliżył czytelnikom kilka innych - równie ciekawych oraz nie oczywistych w związkach z Światogorem - zagadnień.

    • 0 Komentarzy • 34 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 9 sie 2018, 17:54
  • Opowieść o dresie z przesłaniem - recenzja książki "Dżozef"

    „Dżozef” Jakub Małecki

    Słyszeliście kiedyś o dresie, któremu ktoś spuścił manto i ukradł komórkę? Mało tego, pierwszego dnia pracy, pierwszym klientem jest lekarz, który oznajmia mu, że jego nos jest złamany i powinien udać się do szpitala. Brzmi niezbyt realnie? Nic dziwnego, to tylko fabuła kolejnej powieści Jakuba Małeckiego – „Dżozef”.

    • 0 Komentarzy • 24 Wyświetlenia
    • Kamil Żółkiewicz – wczoraj, 16:14
  • O bogach wikingów wiesz wszystko? – recenzja książki „Edda starsza i młodsza”

    „Edda starsza i młodsza” Anonim i Snorri Sturluson

    Gdyby nie dzieło islandzkiego poety i historyka, Snorrego Sturlusona (ur. 1179-1241 roku) oraz księgi znacznie starszej, zapewne nie wiedzielibyśmy tak wiele o kulturze, zwyczajach i wierzeniach staroskandynawskich, a cała popkultura związana z wikingami i mitologią nordycką bazowałaby na nieco uboższych w treść utworach czy przekazach. Dlatego każdy szanujący się miłośnik bądź badacz dawnych czasów i wiary Północy powinien oddać się lekturze zarówno „Eddy starszej”, jak i „Eddy młodszej”.

    • 0 Komentarzy • 148 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 11 lip 2018, 14:17
  • Droga prowadząca do cudu – recenzja mangi „Gdy zapłaczą Cykady. Księga wielkiej rzezi” #3

    „Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 3” Ryukishi07, Hinase Momoyama

    Po rozwiązaniu sprawy Satoko, przyjaciołom pozostało jedynie zmierzenie się z jak dotąd nieuchwytnym wrogiem i losem, który pierwszy raz od wielu lat zdaje się prowadzić ich ścieżką ku szczęśliwemu zakończeniu. Lecz nie wszystko jest tak proste jak mogłoby się wydawać, a nawet najsilniejsza wiara w powodzenie może okazać się niewystarczająca.

    • 0 Komentarzy • 26 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 10 lip 2018, 13:11
  • Świeża krew – recenzja mangi „Psycho-Pass 2” #1

    „Psycho-Pass 2 #1” Psycho-Pass Committee

    Kontynuacja przygód pani Inspektor Akane Tsunemorii powróciła do oryginalnego tytułu, rozpoczynając się w momencie, w którym zakończyła się poprzednia seria. Po utracie paru przyjaciół, lecz za to z nowymi członkami oddziału, Akane rozpoczyna pracę nad kolejnym śledztwem, które i tym razem również nie wskazuje na bycie czymś prostym i oczywistym.

    • 0 Komentarzy • 18 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 10 lip 2018, 12:40
  • Gdzie bóstwa słowiańskie chodzą po ziemi - recenzja ksiązki "Bogumił Wiślanin"

    „Bogumił Wiślanin” Paweł Rochala

    Witaj we wczesnopolskim świecie, gdzie słowiańskie bóstwa wędrują po naszych ziemiach na porządku dziennym, a świat jest jedną wielką tajemnicą.

    • 0 Komentarzy • 247 Wyświetleń
    • Anna Wojnowska – 6 lip 2018, 12:02
  • Śmierć bohatera – recenzja mangi „Kuroshitsuji” #26

    „Kuroshitsuji #26” Yana Toboso

    Ostatnio coś wiele historii domyka pewne etapy i zaczyna w praktyce testować zasadę „coś się kończy, coś się zaczyna”, czego w mangowym światku bodaj najlepszym przykładem jest dwudziesty szósty tom „Kuroshitsuji”. Serii-tasiemca, którego czytanie sprawia czystą przyjemność, a czasem niezobowiązująca fabuła nie stoi na przeszkodzie temu, żeby po prostu dobrze się bawić i od czasu do czasu zaśmiać.

    • 0 Komentarzy • 36 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 4 lip 2018, 21:04
  • Przekwitające wiśnie – recenzja książki „Głosząca kres”

    „Głosząca kres” Jay Kristoff

    „Głosząca kres” to ostatni tom wznowionej przez wydawnictwo Uroboros serii „Wojna lotosowa” Jaya Kristoffa. Opierająca się na połączeniu japońskiej tradycji i kultury ze steampunkiem przyciąga czytelników nie tylko swoim klimatem, ale także pięknymi okładkami i ciekawą historią, okraszoną dystopijnymi motywami.

    • 0 Komentarzy • 97 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 4 lip 2018, 11:00
  • Szkarłatna codzienność - recenzja mangi „Tokyo Ghoul: re” #5

    „Tokio Ghoul:re #5” Sui Ishida

    Po wcześniejszych spokojniejszych tomikach przyszedł czas na zagęszczenie i przyśpieszenie akcji, gdzie tajemnice wychodzą na światło dzienne a ofiary padają gęsto po obu stronach konfliktu. Czytelnik jest świadkiem wielkich upadków, ale też przede wszystkim przemian, jakie zachodzą w Haise Sasakim i w reszcie bohaterów.

    • 0 Komentarzy • 33 Wyświetlenia
    • Natalia Stanek – 2 lip 2018, 20:45
  • Literackie zmagania nie tylko na papierze – recenzja mangi „Bezpańscy literaci” #8-9

    „Bungou Stray Dogs - Bezpańscy literaci #8” Kafka Asagiri, Sango Harukawa

    W świecie „Bezpańskich Literatów” Kafki Asagiri i Sango Harukawy nie dzieje się dobrze. Pomiędzy Zbrojną Agencją Detektywistyczną a Mafią Portową dochodzi do swego rodzaju porozumienia, broń zostaje zawieszona i organizacje mogą na razie działać bez wchodzenia sobie w drogę. Ale nie wszystkim taki układ się podoba, a i wśród tych, którzy nie mają nic przeciwko są tacy, którym obecny układ sił nie odpowiada i postanawiają zdobyć przewagę – na przykład poprzez wykradnięcie Q, lecz najpierw trzeba przejść nieprzewidziane zabezpieczenia i to nie będzie bułka z masłem.

    • 0 Komentarzy • 47 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 2 lip 2018, 16:52
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 18 lip 2018, 05:59 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka