• Słowiańskie bóstwa, rytuały i walka o władzę - recenzja książki "Xiągi Nefasa. Trygław Władca Losu" oraz "W zaświatach"

    „Xięgi Nefasa. W zaświatach” Małgorzata Saramonowicz

    Małgorzata Saramonowicz to pisarka znana głównie z powieści grozy "Lustra", "Siostra" i "Sanatorium", które zostały bardzo dobrze przyjęte przez krytyków i czytelników oraz ze scenariuszy tworzonych przez nią na potrzeby seriali telewizyjnych. Niektórzy okrzyknęli ją nawet polską następczynią Edgara Allana Poe. "Xięgi Nefasa" są jej pierwszym cyklem dark fantasy, osadzoną częściowo w realiach dwunastowiecznej Polski historią alternatywną, pełną nawiązań do słowiańskich wierzeń i obyczajów. Sięgając po dwa pierwsze tomy serii - "Trygława Władcę Losu" i "W zaświatach", oczekiwałam epickiej, wciągającej, wielowątkowej, klimatycznej opowieści, która całkowicie mnie pochłonie i w jakiś sposób wyróżni się na tle innych cykli tego gatunku.

    • 0 Komentarzy • 24 Wyświetlenia
    • Flora Woźnica – wczoraj, 14:59
  • PSX Extreme 234 – omówienie numeru

    „PSX Extreme 234” ADVERTIGO S.A.

    Zapraszam do krótkiego przeglądu zawartości drugiego numeru czasopisma w 2017 roku.

    • 0 Komentarzy • 103 Wyświetlenia
    • Mateusz "Chi-Fi" Cholewa – 22 lut 2017, 16:54
  • Gra, która może ocalić świat - recenzja serii „Endgame”

    „Endgame. Reguły Gry” James Frey, Nils Johnson-Shelton

    „Endgame” to nie tylko literacka trylogia - to wielki projekt zawierający w sobie serię opowiadań, grę multimedialną, konkurs z niesamowitymi nagrodami i, znajdujące się w planach, ekranizacje. Zabierając się za recenzję książek warto wspomnieć o wszystkich aspektach tego przedsięwzięcia. Jest to bowiem niezwykle ciekawa koncepcja, której model może być w przyszłości częściej wykorzystywany.

    • 0 Komentarzy • 37 Wyświetleń
    • Sandra Uryzaj – 16 lut 2017, 14:30
  • Samotność anioła rozdartego – recenzja książki „Człowiek, który spadł na ziemię”

    „Człowiek, który spadł na ziemię” Walter Tevis

    Thomas Jerome Newton nie pochodzi z Ziemi, a mimo wszystko zamierza na niej osiąść, choć nie ma być to dożywotnia egzystencja. Człowiek ten spadł z nieba, przybył na trzecią planetę od słońca, aby uratować swój lud. Otrzymał bowiem zadanie najwyższej wagi – ma zgromadzić wystarczająco dużo wody, żeby potem dostarczyć ją do swojej ojczyzny, która z braku tego surowca umiera. Newton nie ma jednak prostego zadania, gdyż musi na początku zebrać niemałą fortunę, ale w tym pomocne będą jego nadludzkie zdolności oraz nieprzeciętna wiedza, które summa summarum przyczyniają się do wzbogacenia bohatera i sfinalizowania misji. Wszystko zmienia się z dnia na dzień, kiedy Newtonowi zaczyna doskwierać samotność, popada w depresję i przestaje widzieć sens swego zadania.

    • 0 Komentarzy • 231 Wyświetleń
    • Mateusz "Chi-fi" Cholewa  – 2 lut 2017, 14:40
  • Wieloświat Sandersona – recenzja książki „Bezkres magii”

    „Bezkres magii” Brandon Sanderson

    Brandon Sanderson wita swych polskich czytelników tym razem zbiorem opowiadań z cosmere, gdzie osadzona jest akcja większości jego dzieł. Okazuje się, że i w krótkiej formie autor radzi sobie wprawnie, choć w porównaniu z nieco dłuższymi tekstami, jak „Dusza cesarza” oraz „Tajna Historia”, które również znalazły się w tym tomie, te niedługie wypadają dość blado, ale same w sobie są całkiem przyjemne. Nie ulega też wątpliwości, że „Bezkres magii” przede wszystkim przeznaczony jest sympatykom Sandersona, a całe szczęście w Polsce fandom pisarza rośnie i obecnie ma się czym poszczycić.

    • 0 Komentarzy • 239 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 29 sty 2017, 14:21
  • Krew na naszych rękach – recenzja książki „Pola krwi”

    „Pola krwi. Religia i przemoc” Karen Armstrong

    Wojna, przemoc, pogrom to hasła, które pozornie jakoś nijak się mają do terminu „religia”, częstokroć nawet odbierane są jako wyrazy antonimiczne, lecz Karen Armstrong rozwiewa wątpliwości odnośnie do powiązań między powyższym związkiem. Jak się okazuje – to główna teza „Pól krwi” – u podstawy większości większych wierzeń leży terror, wyzysk i przemoc, aczkolwiek badaczka daleka jest od tego, aby samą religię nazywać złą i destruktywną. Winni zaś wszystkim negatywnym sprawunkom są naturalnie wyznawcy, a właściwie ich religijni przywódcy i, nierzadko ich prywatne interesy.

    • 0 Komentarzy • 242 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 22 sty 2017, 15:27
  • Nowy wypaczony świat – recenzja książki „Oryks i Derkacz”

    „Oryks i Derkacz” Margaret Atwood

    Margaret Atwood w 2003 roku zaskoczyła czytelników na całym świecie książką, która zagrała na podobnych strunach ludzkich emocji i myśli, co „Rok 1984” George’a Orwella, acz miast powielić schematy i stworzyć kolejną political fiction, wykreowała ona świat łączący w sobie absurd, postapokalipsę oraz fantastykę psychologiczno-antropologiczną. Oto bowiem przed czytelnikami wznowienie historii ostatniego homo sapiens oczami autorki o poglądach proekologicznych i feministycznych, co nierzadko ma istotne odzwierciedlenie w aspektach problematycznych książki.

    • 0 Komentarzy • 189 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 20 sty 2017, 09:05
  • Azyl (nie)człowieczeństwa – recenzja książki „Za jeden wiersz”

    „Za jeden wiersz” Liao Yiwu

    Zastanawiając się nad codziennością pod kątem przydarzającego się nam od czasu do czasu nieszczęścia o charakterze najczęściej trywialnym (spóźnienie na autobus, zgubienie banknotu, przegrana w debacie), nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to błahostki, których żadną miarą nie można analogizować z pechem, jaki przytrafił się razu pewnego Liao Yiwu, chińskiemu poecie, a przede wszystkim człowiekowi mówiącemu prawdę, krytykującemu otaczającą rzeczywistość, w szczególności politykę – za co został bezprecedensowo umieszczony w ośrodku karnym. Gdzie przez cztery lata zażywał dobrodziejstw piekła.

    • 0 Komentarzy • 214 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 18 sty 2017, 13:01
  • Dlaczego nienawidzę Kuby Ćwieka - recenzja książki "Przez Stany POPświadomości"

    „Przez stany POPświadomości” Jakub Ćwiek

    O popkulturze nie pisze się łatwo, ale zdecydowanie przyjemnie. O ukochanych serialach i filmach można rozprawiać w nieskończoność, szukając nawiązań, rozwiązując i tworząc fanowskie teorie oraz nucąc najpopularniejsze melodie. Kuba Ćwiek, razem ze swoją szaloną kompanią, spróbował odnaleźć w prawdziwym świecie miejsca, które znaliśmy do tej pory tylko z ekranów i przelać na papier wszystkie swoje spostrzeżenia. Dla takiego gaduły jak on musiało to być nie lada wyzwanie.

    • 0 Komentarzy • 354 Wyświetlenia
    • Dominika Musialik – 15 sty 2017, 23:43
  • PSX Extreme 233 – omówienie numeru

    „PSX Extreme 233” ADVERTIGO S.A.

    Zapraszam do krótkiego przeglądu zawartości pierwszego numeru czasopisma w 2017 roku.

    • 0 Komentarzy • 175 Wyświetleń
    • MAteusz "Chi-fi" Cholewa – 13 sty 2017, 21:31

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 24 lut 2017, 04:39 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka