• Zamkoznawstwo polskie w pigułce - recenzja książki "Leksykon zamków w Polsce"

    „Leksykon zamków w Polsce” Stanisław Kołodziejski, Jan Salm, Leszek Kajzer

    Zamków w kraju nad Wisłą w historii były setki. Niestety większość dziś pozostaje w ruinie albo nie ma już po nich widocznego śladu, niektóre bądź ich części zostały jeszcze zaadaptowane, przebudowane na pałace, wkomponowane… wiele odrestaurowano, ale to zaledwie ułamek z tego, czym w ogóle mogła poszczycić się biało-czerwona kraina na przestrzeni wieków. Na szczęście pamięć o nich nie zaginęła, a badania i próby odnowienia zamków pozwalają wskrzesić prawdę o ich wielkości.

    • 0 Komentarzy • 127 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 20 kwi 2017, 09:32
  • Prawdziwi wikingowie - recenzja ksiązki "Wikingowie"

    „Wikingowie” Ben Hubbard

    Ponowna fala popularności kultury wikingów sprawia, że na naszym rynku pojawiają się zarówno tytuły warte uwagi, jak i – nieco mniej wartościowy – przemiał nordyckich schematów. Jednak to za ich sprawą ukazują się także dzieła naukowe, popularnonaukowe oraz popularyzatorskie, które upowszechniają wiedzę i dementują ahistoryzmy podawane w kulturze popularnej i masowej.

    • 0 Komentarzy • 276 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 19 kwi 2017, 12:51
  • Swoje chwalić - recenzja książki "Zamki, pałace, dwory w Polsce"

    „Zamki, pałace, dwory w Polsce” Marek Gaworski

    „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”, tak oto Stanisław Jachowicz skwitował pewne zjawisko, odnosząc się do niego wprawdzie nie wprost, lecz w swem utworze. Współcześnie takim komentarzem raczy się wszystkich, którzy wyśpiewują peany o cudach szerokiego, odległego świata, a nie mają pojęcia, jakie skarby skrywa nasza ziemia. „Zamki, pałace, dwory w Polsce” Marka Gaworskiego może być swobodnie opatrzony sentencją Jachowicza, bowiem ukazuje właśnie to, czym polskie dominia winny się szczycić.

    • 0 Komentarzy • 172 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 17 kwi 2017, 19:32
  • Ja i moje demony idziemy rozwiązać sprawę - recenzja książki "Legion"

    „Legion” Brandon Sanderson

    Halucynacje zazwyczaj powstają na skutek wielu środków odurzających, toksycznych oraz chorób psychicznych. Jednak Stephen Leeds wykorzystuje inny sposób do projekcji swego rodzaju halucynacji – jego wyobraźnia potrafi stworzyć postać, która będzie doskonała w jakiejś czynności, umiejętności czy zawodzie. Taka imaginacja przynosi mu wiele korzyści, ale często wymyka się spod kontroli, a że każda żyje własnym życiem i nie da się jej usunąć, Stephen musi się nieźle nagimnastykować, żeby nad wszystkim zapanować.

    • 0 Komentarzy • 190 Wyświetleń
    • Mateusz "Chi-Fi" Cholewa – 12 kwi 2017, 21:47
  • Warszawscy wiedźmini, czyli Wars i Sawa ratują stolicę – recenzja książki "Wars i Sawa"

    „Wars i Sawa” Adam Podlewski

    Za odpowiednią zapłatą są w stanie pozbyć się każdego zagrożenia i uratować ludzi w potrzebie. Choć klimat nieco się zmienił – już nie średniowiecze, a XXI wiek i nie fikcyjne miasteczka i wioski, a Warszawa - okazuje się, że detektywi do spraw niewyjaśnionych cały czas mają co robić.

    • 0 Komentarzy • 886 Wyświetleń
    • Karolina Król – 12 kwi 2017, 15:53
  • Tylko jedno jest bardziej niepohamowane od dinozaurów, intrygi na dworze cesarskim - recenzja książki "Władcy dinozaurów" i "Jeźdźcy dinozaurów"

    „Jeźdźcy dinozaurów” Victor Milan

    Raj to piękny świat pełen dzikiej przyrody oraz dinozaurów. Ludzie pojawili się na nim dzięki ósemce Stwórców, zapewniającym dobrobyt i szczęście. Ceną za opieką jest bezwzględne posłuszeństwo wobec przykazań bóstw. Nie przeszkadza to ludziom w toczeniu kolejnych konfliktów między państwami, poszczególnymi hrabstwami czy na jakimkolwiek innym poziomie. Jeśli tylko nie torturuje się przeciwników, można ich zabijać niemal do woli, o intrygach już nie wspominając.

    • 0 Komentarzy • 257 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 9 kwi 2017, 14:10
  • Dick w głębinie treści - recenzja książki "Elektryczna mrówka"

    „Elektryczna mrówka” Philip K. Dick

    Philip K. Dick nie pędził za wymyślnymi kreacjami i miast zagłębiać się w bezkresy kosmosu wolał w alegoryczny sposób zajmować się głębinami ludzkiej psychiki, nierzadko ubierając swe prozatorskie analizy i historie w sztafaż science fiction socjologicznej. Piąty tom „Opowiadań wybranych” autora nie zawodzi i stanowi niezbity dowód na to, że z talentem literackim trzeba się urodzić, lecz pewne cechy wypada nabyć – a Dick jest w tego owocem.

    • 0 Komentarzy • 205 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 8 kwi 2017, 13:32
  • Tam, gdzie zimno odbiera rozum - recenzja książki "Sopel"

    „Sopel” Paweł Kornew

    Na świecie sporo jest osób, po których zaginął ślad. Niektórzy z nich wysiedli z samochodu na stacji benzynowej i nigdy już nie wrócili, inni zboczyli z drogi podczas podróży przez las. Część z nich w niezrozumiały ani dla siebie, ani dla nikogo innego sposób znaleźli się na Przygraniczu. Jest to mroźne miejsce, gdzie niezbyt gorące lato trwa niecałe dwa miesiące, natomiast resztą roku rządzi zima. Ludzie żyją w skupiskach, dzięki czemu mogą przetrwać nie tylko trudne warunki, ale również kontakt z niezwykłymi stworami, od których samego widoku włos się jeży. Fort to miejsce będące kiedyś bazą wojskową, które zaginęło tak samo jak ludzie i od dłuższego czasu stanowiące ostoję dla tysięcy osób. Za kontrolowanie terenów wokół Fortu odpowiada Patrol, którego członkowie regularnie sprawdzają okolicę i eliminują wszelkie zagrożenia. Ekstremalnie trudne warunki pracy przekładają się jednak na pewne przywileje. Prócz regularnego żołdu, żołnierze Patrolu mogą liczyć również na liczne możliwości przemytu, czy inne szanse wzbogacenia się.

    • 0 Komentarzy • 206 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 7 kwi 2017, 20:45
  • Ludzkość u progu zachodu - recenzja książki "Problem Trzech Ciał"

    „Problem trzech ciał” Cixin Liu

    "Problem Trzech Ciał" to pierwszy tom trylogii "Wspomnienie o przeszłości Ziemi" chińskiego pisarza, Cixin Liu. Książką zachwycają się czytelnicy na świecie, w tym były prezydent USA Barack Obama oraz założyciel Facebooka, Mark Zuckerberg. W 2015 roku otrzymała Nagrodę Hugo dla najlepszej powieści, jednak dopiero teraz zawitała do Polski. Interesujące opinie krytyków, opisy i informacje na temat tego tomu zdecydowanie zachęcają do zapoznania się z historią w nim zawartą. Czym więc jest "Problem Trzech Ciał"?

    • 0 Komentarzy • 579 Wyświetleń
    • Adrianna "Arisa" Rakowska – 5 kwi 2017, 14:00
  • Raz, dwa, trzy – płoniesz Ty! – recenzja książki „Strażak”

    „Strażak” Joe Hill

    Jak sam twierdzi, to jego wersja „Bastionu” – nasączona benzyną i podpalona, porównywana również z „Władcą much” (Joanne Harris). Uznana przez Amazon za jedną z 20 najlepszych powieści 2016 roku i nazwana Najlepszym horrorem roku przez czytelników portalu Goodreads. Joe Hill igra z ogniem. I wychodzi z tego cało.

    • 0 Komentarzy • 198 Wyświetleń
    • Karolina Król – 30 mar 2017, 16:41

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 27 kwi 2017, 06:21 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka