• W świecie mitów zapomnianych - recenzja książki "Mabinogion. Prastare sagi walijskie"

    „Mabinogion. Prastare sagi walijskie” Charlotte Guest (oprac.)

    Wszystko rozpoczęło się w epoce żelaza i było przekazywane ustnie, aczkolwiek dopiero bodaj w XI bądź XII wieku utrwalono na piśmie prastare podania, legendy i opowieści wspomnieniowe, których pierwotne treści przetarły się i zostały uzupełnione nowymi, co jest naturalną koleją rzeczy literatury folkloru. Cykl „Mabinogion” składa się z trzech części i każda z nich pozwala czytelnikom zgłębiać pewien fragment narodowego charakteru Walijczyków, mogących pochwalić się nie tylko kulturową odrębnością, ale także długoletnią tradycją, ukonstytuowaną w literaturze.

    • 0 Komentarzy • 75 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 27 sie 2017, 13:41
  • Cyrkowa galeria cudaków - recenzja książki "Baśnie osobliwe"

    „Baśnie osobliwe” Ransom Riggs

    „Dawno dawno temu, za siedmioma górami, za siedmioma morzami”. Któż z nas nie zna tego klasycznego początku każdej, dobrej historii? Dla wielu czytelników tak właśnie wyglądał pierwszy kontakt z literaturą, lub po prostu z wymyślonymi historiami. Wtuleni w kołdrę z tym błyskiem zaciekawienia w oczach, czytając książkę w skórzanej okładce z wytłoczonym napisem „Baśnie” zagłębialiśmy się w magiczny świat legend, gdzie rycerze na białych koniach ratowali księżniczki, smoki terroryzowały miejscowości, a wszystko kończyło się długo i szczęśliwie. Z czasem zaczęliśmy dorastać, sięgać po inne doznania literackie. Nie zawsze było w tej „dorosłej” literaturze miejsca na happy endy, zbroja dawnych rycerzy ciśnięta w kąt porastała kurzem. Smoki, zamiast palić swoim ognistym oddechem kolejne grody zamknięte zostały na zawsze za wrotami dziecięcych wspomnień. Z czasem, przytłoczeni codzienną rutyną i szarą rzeczywistością, każdy z nas pragnie powrócić do tych beztroskich czasów, gdzie białe było białe, a czarne było czarne. „Baśnie Osobliwe” autorstwa Ransoma Riggsa dają nam taką możliwość.

    • 0 Komentarzy • 59 Wyświetleń
    • Mateusz „Chi-fi” Cholewa – wczoraj, 18:02
  • Na Rosjan nawet koniec świata to za mało - recenzja książki "Śliski"

    „Śliski” Paweł Kornew

    Rosyjska literatura fantastyczna jest jedyna w swoim rodzaju. Szalona narracja, zwykle prowadzona w pierwszej osobie i nowocześni ludzie rzuceni w wir wydarzeń, których nie rozumieją, które ich przerastają, ale dzięki swojemu sprytowi, szczęściu, a przede wszystkim umiejętnościom kombinowania i rozwiązywania problemów nieoficjalnymi i niezbyt legalnymi sposobami, są w stanie wyjść z każdej opresji, to jej cechy szczególne. Nie inaczej sprawa ma się z serią Pawła Kornewa, opowiadającej o Soplu, zwanym przez przyjaciół Śliskim. W nieznany sobie sposób znalazł się w Przygraniczu, mroźnej krainie brutalnie wyrwanej z naszej rzeczywistości.

    • 0 Komentarzy • 38 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 17 sie 2017, 13:11
  • Baśnie z Wysp Brytyjskich – recenzja książki „Tam Lin i Królowa Elfów”

    „Tam Lin i Królowa Elfów” Andrzej Sarwa

    Literacko opracowane przez Andrzeja Sarwę podania i baśnie, zamieszczone w tomie „Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich”, przedstawiają bogactwo i rozmaitość literatury folkloru brytyjskiego – wyraźne są w nich zatem toposy mitologii goidelskiej i brytańskiej oraz legend arturiańskich, aczkolwiek nie brak w tych opowieściach również wartości moralizatorsko-poznawczych.

    • 0 Komentarzy • 111 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 17 sie 2017, 12:08
  • Elfie kompendium - recenzja książki "Elfy. Brytyjskie gobliny, walijski folklor, elfia mitologia, legendy i tradycje"

    „Elfy. Brytyjskie gobliny, walijski folklor, elfia mitologia, legendy i tradycje” Wird Sikers

    Elfy - postacie wywodzące się z wierzeń skandynawskich fiordów, germańskich rubieży i celtyckich Wysp Brytyjskich, gdzie w ostatnim wypadku wreszcie okrzepły oraz przyjęły jedną ze swych najbardziej ikonicznych i rozpoznawalnych postaci w popkulturze, są dla polskiego czytelnika – w obrazie tekstów folkloru – właściwie nieznane, nigdy dotąd nie przedstawiane w procesie kształcenia podstawowego i średniego, a i na studiach wyższych nieczęsto się przejawiają. Nawet na kierunkach specjalistycznych zdarza się w ogóle nie wspominać o tych, jakże urokliwych i zarazem tajemniczych bohaterach rodem z dawnych podań wyspiarzy, chociaż dziś także często towarzyszą niektórym dziedzinom czy przesądom życia codziennego.

    • 0 Komentarzy • 101 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 17 sie 2017, 12:03
  • Wilki i sterowce, czyli historia Wilna - recenzja książki "Wilcza godzina"

    „Wilcza godzina” Andrius Tapinas

    Steampunk nie żyje - tak przynajmniej uznała krytyka po opublikowaniu „Diamentowego wieku” Neala Stephensona. Andrius Tapinas, litewski prezenter telewizyjny w swojej debiutanckiej powieści „Wilcza godzina” chciałby zadać kłam temu twierdzeniu, tworząc międzynarodową intrygę i umiejscawiając ją na ulicach Wilna na przełomie XIX oraz XX wieku w rzeczywistości, w której nauka potoczyła się troszkę innym torem. Czy pierwsza powieść steampunkowa napisana w języku litewskim obroni honor subgatunku i przekona sceptyków, że po „Diamentowym wieku” może powstać wartościowa powieść?

    • 0 Komentarzy • 89 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 16 sie 2017, 16:15
  • Majowie na Kremlu – recenzja książki „Czas zmierzchu”

    „Czas zmierzchu” Dmitry Glukhovsky

    Ciężkie czasy nadeszły dla ludzkości. Katastrofy naturalne pustoszą cywilizacje. Niewyobrażalne trzęsienia ziemi obracają w pył największe z miast. Potężne fale tsunami wdzierają się w głąb lądu, zabierając za sobą wszystko, co żywe. Brzmi jak zapowiedź końca świata? Wszyscy doskonale pamiętamy fenomen, jakim był 2012 rok. To właśnie w grudniu tegoż roku miał według kalendarza Majów zakończyć się cykl życia na Ziemi, a cała ludzkość miała zostać zmieciona z powierzchni wskutek działania tajemniczych sił. Tak się jednak nie stało(po ilości zapowiedzianych końców świata można by powiedzieć „znowu”), ale samo wydarzenie stanowiło inspirację dla wielu twórców, w tym Dimitra Głuchowskiego, znanego rosyjskiego pisarza, któremu sławę przyniósł cykl „Metro”.

    • 0 Komentarzy • 33 Wyświetlenia
    • Mateusz „Chi-fi” Cholewa – 14 sie 2017, 10:51
  • Duchy przeszłości - recenzja książki "Mapa Cieni"

    „Mapa Cieni” Michał Stonawski, Krzysztof Biliński i inni

    "Mapa Cieni" to zbiór opowiadań opartych częściowo na legendach i opowieściach o nawiedzonych miejscach z okolic Krakowa, poprzedzonych krótkimi ich genezami oraz relacjami z podróży w te rejony. Książka powstała dzięki akcji crowdfundingowej i sporemu zaangażowaniu m.in. ze strony Michała Stonawskiego - pisarza, publicysty i pomysłodawcy Nagrody Polskiej Literatury Grozy im. Stefana Grabińskiego oraz Krzysztofa Bilińskiego - muzyka, redaktora związanego z kwartalnikiem "OkoLica Strachu" i autora tomików poetyckich, współprowadzących wspólnie m.in. audycję radiową "Misterium Grozy", którzy podjęli się ambitnego projektu: napisania reportaży ze swoich wyjazdów i namówienia polskich autorów horrorów do stworzenia tekstów na ich podstawie. Premiera publikacji przeciągała się, ale ostatecznie całość prezentuje się bardzo dobrze, zwłaszcza od strony wizualnej. Okładka autorstwa Darka Kocurka jest bardzo klimatyczna i dość dobrze odwzorowuje zawartość książki. Zapoznając się z nią, miałam nadzieję, że zapoznam się z wieloma nieznanymi mi wcześniej, intrygującymi legendami, a opowiadania urzekną mnie nastrojem bądź wartką akcją.

    • 0 Komentarzy • 201 Wyświetleń
    • Flora Woźnica – 14 sie 2017, 10:51
  • Go, go power Drugi Okręt! - recenzja książki "Drugi okręt"

    „Drugi okręt” Richard Phillips

    W ostatnich latach wielu młodych czytelników zainteresowanych fantastyką uważa, że jej cechami są smoki, rycerze i magowie myląc ją nagminnie z fantasy. Jako że spora część powieści science - fiction przejawia trudniejsze treści, trudno jest nimi zainteresować gimnazjalistów, czy licealistów, jednak nie wszyscy autorzy się poddają w kwestii wciągnięcia w świat kosmicznych zmagań również młodszego fana. Richard Philips w pierwszym tomie serii „Projekt Rho”, czyli w „Drugim okręcie” łączy statki gwiezdne z gromadą dzieciaków, na których barkach spocznie ciężar obrony ludzkości przed zagładą.

    • 0 Komentarzy • 107 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 10 sie 2017, 10:44
  • Do broni! - recenzja książki "Star Wars. Więzy krwi"

    „Star Wars. Więzy krwi” Claudia Gray

    Ostatnia strona, wieńczące zdanie, słowa najwyższej wagi - "do broni!". Książka ląduje na półce, a w głowie eksploduje torpeda protonowej konsternacji. Serce nerda pozostaje nieco rozdarte, odrobinkę udręczone innością formy przekazu oraz minimalnie niedopieszczone lekkością finału. Serdecznie zapraszamy na minirecenzję (w omaście felietonu) drugiej powieści z nowego kanonu pióra Claudii Gray - Więzy krwi.

    • 0 Komentarzy • 91 Wyświetleń
    • Marcin 'Lekt' Wiatrak – 9 sie 2017, 17:18

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 22 sie 2017, 12:17 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka