• Pechowy królewicz - recenzja książki "Ostatni bierze wszystko"

    „Ostatni bierze wszystko” Miroslav Zamboch

    Vegasz to państwo rządzone przez króla–czarnoksiężnika, najpotężniejszego maga na kontynencie. Jest on gwarantem pokoju i równowagi mocy pomiędzy największymi graczami – nim samym, gildiami magów i innymi stronnictwami walczącymi o władzę. Wedle tradycji ustępujący monarcha wystawia swojego pierworodnego na śmiertelne niebezpieczeństwo – musi on bowiem przeżyć drogę po królewskie insygnia, będąc zwierzyną łowną dla przedstawicieli najpotężniejszych rodów oraz gildii. Całe szczęście książę Maximilian przez całe życie był do tej roli przygotowywany. Całe lata spędził na nauce magii, sztuk walki i poznawaniu wszelkich innych umiejętności sprawiających, że to on jest faworytem w starciu z o wiele liczniejszym wrogiem. Jego potęgę podziwiają wszyscy. Jaka szkoda, że na niecałe dwa miesiące przed abdykacją ojca spada z konia i skręciwszy sobie kark ginie jeszcze przed koronacją. Szczególny żal odczuwa jego młodszy brat – Tekuard. Bynajmniej nie z powodu miłości, którą żywił do starszego brata, lecz dlatego, że jego śmierć sprawia, że to właśnie młodszy z nich staje się pretendentem do tronu, a ten, kto go zabije, sam stanie się królem! Tekuard, któremu polityka zajmowała w myślach mniej miejsca niż zeszłoroczny śnieg, znajomość magii dorównuje obeznaniu z tematem przeciętnego telemarketera, a umiejętności fechtunku stawiają go co najwyżej na równi w pojedynku z laleczką voodoo, ma kilkadziesiąt dni na osiągnięcie tego, co jego brat okupił ponad dwudziestoma latami ciężkiej pracy. Oczywiście, jeśli chce przeżyć.

    • 0 Komentarzy • 19 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 25 maja 2017, 12:11
  • Tajemnica Orleańskiej Dziewicy - recenzja książki "Herezja"

    „Herezja” Christie Golden

    Christie Golden, autorka ponad pięćdziesięciu pozycji z gatunku fantasy, horroru czy science fiction, wielokrotnie nagradzana i niejednokrotnie goszcząca na listach bestsellerów New York Timesa, w swym dorobku ma już tytuły z uniwersum „Warcrafta” czy „Star Wars”, a teraz z impetem wkracza w asasyńskie włości powieścią „Herezja”.

    • 0 Komentarzy • 406 Wyświetleń
    • Adrianna "Arisa" Rakowska – 24 maja 2017, 08:30
  • Podążając za czarnym kotem - recenzja książki "Trupojad i dziewczyna"

    „Trupojad i dziewczyna” Hassan Ahsan Ridha

    Ahsan Riddha Hassan to polski pisarz o irackich korzeniach, założyciel portalu Wydaje.pl i absolwent Kursu Kreatywnego Pisania Miasta Literatury UNESCO, który ukończył z wyróżnieniem. „Trupojad i dziewczyna” jest drugą, po „Wieży”, powieścią jego autorstwa, utrzymaną w konwencji szeroko pojętej fantastyki. Sięgając po nią, miałam nadzieję na intrygującą, oniryczną historię z pogranicza grozy i realizmu magicznego, jaką zapowiadał zachęcający opis i klimatyczna okładka oraz, że zachwyci mnie nieprzewidywalnością, nastrojowością i wartką akcją.

    • 0 Komentarzy • 253 Wyświetlenia
    • Flora Woźnica – 14 maja 2017, 10:34
  • Zagwozdki w Warsaw City - recenzja książki „Sprzedawcy lokomotyw”

    „Gamedec. Sprzedawcy lokomotyw” Marcin Przybyłek

    „Granica rzeczywistości” udowodniła, że Marcin Sergiusz Przybyłek już kilkanaście lat temu potrafił wybiec w przyszłość w taki sposób, że przez długie lata technologia nie dogoni jego wizji. Futurystyczny obraz 2199 roku w „Sprzedawcach lokomotyw” jest o wiele bardziej intrygujący, aniżeli ten z pierwszego tomu.

    • 0 Komentarzy • 270 Wyświetleń
    • Artur "Arto" Sobala – 12 maja 2017, 11:09
  • Bogowie po drugiej stronie tęczy – recenzja książki „Mitologia nordycka”

    „Mitologia nordycka” Neil Gaiman

    Mity, lokalne wierzenia i opowieści przekazywane z dziada pradziada – wszystkie one od początków ludzkości tworzą naszą tożsamość kulturową. Od stuleci wykorzystujemy znane motywy mitologiczne w literaturze i sztuce, a od niedawna również w filmie oraz świecie gier. Niezliczone rzesze pisarzy wielokrotnie sięgały do tego niewyczerpanego wręcz źródła inspiracji. Teraz zaś sam Neil Gaiman postanowił odkurzyć skandynawskie mity i na nowo przedstawić je światu.

    • 0 Komentarzy • 333 Wyświetlenia
    • Sandra Uryzaj – 11 maja 2017, 13:35
  • "Wiara" postępu - recenzja książki "Władca świata"

    „Władca świata” Robert Hugh Benson

    Chociaż ukazała się dokładnie wiek i dekadę temu wcale nie trąci myszką, lecz z roku na rok zyskuje na aktualności. "Władca świata" to profetyczna, dystopijna wizja naszego świata rozpromienionego światłem techniki i idei humanitaryzmu, którą kala cień wierzeń – szczególnie chrześcijaństwa.

    • 0 Komentarzy • 28 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 10 maja 2017, 20:31
  • Warszawa nawiedzona – recenzja książki „Rozeznanie duchów”

    „Rozeznanie duchów” Jacek Radzymiński

    Czy Warszawa może kryć w sobie coś więcej, niż tylko rzeczywistość, którą znamy? Jeśli masz ochotę poznać odpowiedzi na te pytania - i tym samym bardziej poznać stolicę - trafia się idealna okazja. Na półkach księgarń od niedawna znaleźć można powieść Jacka Radzymińskiego, rekomendowaną przez redaktora naczelnego Fantomu Adama Podlewskiego.

    • 0 Komentarzy • 273 Wyświetlenia
    • Karolina Król – 10 maja 2017, 16:00
  • Opowieści krwiste i kolorowe – recenzja książki „Opowieści tajemnicze i szalone”

    „Opowieści tajemnicze i szalone” Edgar Allan Poe

    Cztery zawarte w zbiorze „Opowieści tajemnicze i szalone” Edgara Allana Poego opowiadania stanowią przekrój niepoprawnie bezpośredniej a metaforycznej, pochłaniającej intrygą i bohaterami, a przede wszystkim magnetyzującej sekretnością twórczości amerykańskiego pisarza. Jednak dawka przyjemności, refleksji i emocji, jakie mogą zostać wywołane podczas lektury tego dzieła, to nie jedyna gratka dla odbiorców – Gris Grimly bogato zilustrował teksty swym cudacznym i niepokojącym stylem (Goreyography), którego można porównać do animacji Tima Burtona i ilustracji Edwarda Goreya.

    • 0 Komentarzy • 207 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 4 maja 2017, 18:38
  • Life is brutal and full of zasadzkas - recenzja książki „Ciężkie próby”

    „Ciężkie próby” Linda Nagata

    „Czerwień” nie była powieścią wyjątkową – jej fabuła, bohaterowie oraz sposób prowadzenia narracji pozostawały raczej na przeciętnym poziomie. I chociaż do nazwiska Lindy Nagaty często dodaje się całą listę nominacji i nagród, które otrzymała, to książka nie stanowiła potwierdzenia jej literackich umiejętności.

    • 0 Komentarzy • 225 Wyświetleń
    • Sandra Uryzaj – 1 maja 2017, 22:43
  • Epików kres - recenzja książki "Calamity"

    „Calamity” Brandon Sanderson

    Jak na zwieńczenie cyklu, „Calamity” jest powieścią zwartą i przynoszącą oczekiwany przytup, a przed nim parę mocnych petard. Czego innego jednak można oczekiwać od Brandona Sandersona, twórcy szeregu unikatowych światów przedstawionych i barwnych systemów magicznych?

    • 0 Komentarzy • 572 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 28 kwi 2017, 08:28

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 27 maja 2017, 10:57 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka