• Fantastyczna lekcja przyrody? - recenzja książki „Historia naturalna smoków”

    „Historia naturalna smoków” Marie Brennan

    Smoki, stworzenia jednocześnie fascynujące i przerażające. Wielkie latające gady były obecne w kulturach praktycznie od zawsze: już w starożytności smok Kadmos bronił dostępu do pięknej Andromedy. W średniowieczu każdy szanujący się przedstawiciel stanu rycerskiego powinien nie tylko uczestniczyć w odbijaniu Ziemi Świętej, ale także uwolnić jakąś księżniczkę z rąk potwora czyhającego w jaskini pełnej skarbów. Z miłości do smoków powstała także książka autorstwa Marie Brennan - „Historia naturalna smoków”, pierwszy tom cyklu „Pamiętnik Lady Trent”.

    • 0 Komentarzy • 728 Wyświetleń
    • Mateusz "Chi-Fi" Cholewa – 19 mar 2017, 15:09
  • Zadziwiać i zastanawiać - recenzja książki "Rok Potopu"

    „Rok Potopu” Margaret Atwood

    Wisielczy – czasem chorobliwie - humor, posępna wizja przyszłości i sceny, które mogą w naszych kręgach kulturowych uchodzić za tabu to wystarczające powody, dla których warto sięgnąć po drugi tom trylogii „Maddaddam”. One bowiem sprawiają przyjemność czytelnikowi, ale i odrazę oraz refleksję. Odbierać je można na różne sposoby, choćby - jak uważa Rorty - dla osobistych potrzeb, ale najczęściej będzie w nich pobrzmiewać gorzkie memento, przypominające adresatowi, do czego mogą prowadzić toksyczne ludzkie działania.

    • 0 Komentarzy • 103 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 19 mar 2017, 15:07
  • Jak tu nie pokochać (fantastycznej) Japonii? - recenzja książki "Yōkai"

    „Yokai. Tajemnicze stwory w kulturze japońskiej” Michael Dylan Foster

    Jeżeli interesujesz się magiczną stroną Japonii nie możesz ominąć naukowej książki Michaela Dylana Fostera, zagłębiającego się w folklor archipelagu Wschodu badacza, który postanowił przybliżyć, czym właściwie jest słowo yōkai oraz jaki związek mają z nim kudłate stwory z anime, duszki z japońskich komiksów czy nadnaturalne widziadła z powieści autorów z tamtego kraju. Naukowość nie powinna nikogo odstraszać, bowiem tekst napisany jest przejrzystym, zrozumiałym językiem, a bogactwo informacji usatysfakcjonuje nawet geeka fantastycznych istot rodem z ostatniego cesarstwa.

    • 0 Komentarzy • 261 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 16 mar 2017, 21:12
  • Galaktyczna Wojna i Pokój - recenzja książki „Ogień krzyżowy”

    „Ogień krzyżowy” Nancy Kress

    Powieści scince fiction bardzo często poruszają trudną tematykę. Ich autorzy starają się znaleźć odpowiedzi na pytania gdzie jest miejsce człowieka we wszechświecie, czym jest moralność i co by było gdybyśmy spotkali inne rozumne istoty. Nancy Kress nie jest pod tym względem wyjątkowa, a jednak jej powieść jest reklamowana jako niezwykle oryginalna i pomysłowa. Czy zasłużenie?

    • 0 Komentarzy • 115 Wyświetleń
    • Sandra Uryzaj – 16 mar 2017, 13:43
  • Stany magią wzmacniane - recenzja książki "Uczeń Alvin"

    „Uczeń Alvin” Orson Scott Card

    Orson Scott Card zabiera czytelnika w „Uczniu Alvinie” w dalszą podróż życia tytułowego bohatera i trzeba przyznać, że cykl nie traci świeżości, pomimo że autor dość często operuje toposami gatunku, a trzonem opowieści czyni szablon szkolącego się w swych arkanach (i nie tylko) młodzieńca. Jednak to nie przeszkadza w odbiorze, bowiem pisarz zaskakuje twórczo na innych frontach, do tego nie można zapomnieć o wyśmienitej realizacji i swobodzie poruszania się Carda w poetyce historical fantasy.

    • 0 Komentarzy • 128 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 13 mar 2017, 19:49
  • Bo to zła Horda była... - recenzja książki "Narodziny Hordy"

    „Narodziny Hordy” Christine Golden

    Książki na podstawie gier to zwykle dość trudny temat. Wiele gier jest zbyt prosta, aby na ich podstawie snuć wielostronicową opowieść. Zgoła inaczej jest z uniwersum Warcrafta, które aż kipi od historii i legend, a można je opowiedzieć nie tylko za pomocą pikseli.

    • 0 Komentarzy • 247 Wyświetleń
    • Monika "Ogryzek" Świrydo – 9 mar 2017, 14:23
  • Bardziej kolorowa Kraina Oz – recenzja książki „Czarnoksiężnik z Krainy Oz”

    „Czarnoksiężnik z Krainy Oz” Lyman Frank Baum

    Prędzej pod swoim domem można znaleźć zgniecioną czarownicę, niż w gronie znajomych osobę, która nie miała styczności z „Czarnoksiężnikiem z Krainy Oz”, choćby za sprawą filmów aktorskich czy animowanych. Blaszany Drwal czy tchórzliwy Lew są postaciami zbyt charakterystycznymi, zwłaszcza przez uniwersalność ich problemów, aby przejść obok nich obojętnie. Nie samym kinem człowiek żyje, dlatego każdy, kto zna Dorotkę jedynie z ekranu, powinien uznać za lekturę obowiązkową książkę Lymana Franka Bauma.

    • 0 Komentarzy • 159 Wyświetleń
    • Artur "Arto" Sobala – 8 mar 2017, 18:53
  • Świecie, ogarnij się – recenzja książki „HEL-3”

    „HEL-3” Jarosław Grzędowicz

    Po czterech latach absencji na rynku wydawniczym, Jarosław Grzędowicz powraca z kolejną, pełnokrwistą powieścią. Szumnie zapowiadany „HEL 3” jest antyutopią z akcją osadzoną w 2058 roku. Czy warto było czekać na nowe dzieło twórcy „Pana Lodowego Ogrodu”? Cóż, osobiście „jestem za, a nawet przeciw”.

    • 0 Komentarzy • 504 Wyświetlenia
    • Michał Wasilewski – 5 mar 2017, 20:32
  • Szarość, widzę szarość, szarość widzę - recenzja książki "Achromatopsja"

    „Achromatopsja” Artur Chmielewski

    Aż ciepło się robi na sercu każdego stalkera na wieść o tym, że polskie „Uniwersum Metro 2033” bezustannie się rozrasta. Do Pawła Majki i Roberta J. Szmidta tym razem dołączył Artur Chmielewski. Wcześniej udowodniono, że metro nie jest konieczne, aby przetrwać zagładę nuklearną. Jak jednak pomogą podczas zagłady dwie warszawskie linie?

    • 0 Komentarzy • 623 Wyświetlenia
    • Artur "Arto" Sobala – 4 mar 2017, 14:16
  • Obawy odeszły precz… - recenzja książki „Piasek Raszida”

    „Piasek Raszida” Brandon Sanderson

    Pomimo początkowych obaw Brandon Sanderson nie traci formy nawet w prozie skierowanej dla młodszych czytelników, a drobne potknięcia świadczą wyłącznie o staraniach autora i wdrażaniu się w tego typu literaturze. W „Piasku Raszida” nie brakuje wszystkiego tego, co u amerykańskiego pisarza cenimy – za Intertekstualność wewnętrzną i zewnętrzną, za grę schematami, charakterystyczne podejście do systemów magicznych oraz dowcip, ten to się wręcz w pierwszym tomie cyklu „Alcatraz kontra Bibliotekarze” wyostrzył.

    • 0 Komentarzy • 400 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 3 mar 2017, 10:49
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 23 mar 2017, 11:18 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka