• Groza i gawęda - recenzja książki "Opowieści niezwykłe"

    „Opowieści niezwykłe” Andrzej Sarwa

    W zbiorze dziewiętnastu opowiadań Andrzejowi Sarwie udało się zawrzeć wszystko to, co najlepsze w minionej epoce polskiej grozy (Stefan Grabiński, Tadeusz Miciński): atmosfera niepokoju i tajemniczości, diagnoza ludzkich dążeń, obaw i strachu, stopniowe budowanie napięcia oraz poczucie zagłębiania się w zagadkę w taki sposób, że potem trudno wrócić do normalności.

    • 0 Komentarzy • 177 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 3 cze 2018, 13:03
  • Gdy losy świata ciążą na młodych barkach – recenzja książki „Bratobójca”

    „Bratobójca” Jay Kristoff

    „Bratobójca” to drugi tom wznowionej przez wydawnictwo Uroboros serii „Wojna lotosowa” Jaya Kristoffa. Opierająca się na połączeniu japońskiej tradycji i kultury ze steampunkiem przyciąga czytelników nie tylko swoim klimatem, ale także pięknymi okładkami i ciekawą historią, okraszoną dystopijnymi motywami.

    • 0 Komentarzy • 27 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 24 maja 2018, 14:29
  • Falcio, co z ciebie wyrośnie – recenzja książki „Cień rycerza”

    „Cień rycerza” Sebastien De Castell

    Na drugi tom serii Sebastiena de Castella „Wielkie Płaszcze” przyszło nam czekać niecały rok. I chociaż pierwsza powieść daleka była od ideału, to jednak fabuła wciągała wystarczająco mocno, żeby wzbudzić w czytelniku ciekawość i chęć sięgnięcia po kontynuację.

    • 0 Komentarzy • 20 Wyświetleń
    • Ewa "Hander" Zielińska – 23 maja 2018, 13:47
  • Wśród nienormatywnych – recenzja książki „Post Scriptum”

    „Post Scriptum” Milena Wójtowicz

    Milena Wójtowicz powraca z kolejną powieścią fantasy. Tym razem pisarka zabiera nas w świat wilkołaków, wampirów i innych stworów. Do tego dochodzi jeszcze detektywistyczne zacięcie przebiegu akcji w książce. Skutkiem otrzymujemy bardzo przyjemną i lekką w odbiorze lekturę.

    • 0 Komentarzy • 87 Wyświetleń
    • Kamil Żółkiewicz – 22 maja 2018, 10:38
  • „Tylko głupiec rwie się do walki” – recenzja książki „Excalibur”

    „Excalibur” Bernard Cornwell

    Postać Artura Pendragona jest jedną z najczęściej wykorzystywanych w popkulturze. Choć pojawia się on w zapiskach historycznych, niewielka dawka informacji zawartych w tych przesłankach pozostawia ogromne pole do popisu twórcom, którzy w rozmaity sposób ukazują bohatera w literaturze i filmie. Temat ten był już wielokrotnie analizowany, skutkując niezliczoną ilością interpretacji życia tajemniczego króla. Zadania tego podjął się również Bernard Cornwell, tworząc niebanalną trylogię, stylizowaną na powieść historyczną. Trzecim tomem cyklu arturiańskiego jest „Excalibur”.

    • 0 Komentarzy • 118 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 16 maja 2018, 15:38
  • Martwica ożywa – recenzja książki „Pieśń i krzyk”

    „Pieśń i krzyk” Jacek Łukawski

    Nadeszła pora na pożegnanie. Czas rozstać się z Krainą Martwej Ziemi, z jej bohaterami i antybohaterami. „Pieśń i Krzyk” to ostatni tom z debiutanckiej serii Jacka Łukawskiego. Początkowo trylogia przypominała bardziej heroic fantasy, by z kolejnymi częściami coraz częściej zapuszczać się w rejony political fiction, niczym z „Gry o Tron”. Jak jednak wypadło to pożegnanie – czy była masa łez i chusteczek, czy raczej tylko beznamiętne wzruszenie ramion?

    • 0 Komentarzy • 198 Wyświetleń
    • Mateusz "Chi-Fi" Cholewa – 15 maja 2018, 22:01
  • #Czytelnia. Eskadra Kobaltowa. Poziom 3, czyli co się działo przed filmem „Star Wars. Ostatni Jedi” - recenzja książki

    „#Czytelnia. Eskadra Kobaltowa. Poziom 3” Elizabeth Wein

    Wydawnictwo Egmont publikuje książki w serii #czytelnia na trzech poziomach zaawansowania czytelniczego. Wydana pozycja poświęcona wydarzeniom wprowadzającym do „Ostatniego Jedi” skierowana została do odbiorcy powyżej 12 roku życia, acz powieść młodzieżowa choć napisana dość prostym językiem literackim będzie miłą odskocznią od ciężkich dzieł dla dorosłych.

    • 0 Komentarzy • 108 Wyświetleń
    • Marcin 'Lekt' Wiatrak – 9 maja 2018, 17:18
  • Na skrzydłach przeznaczenia – recenzja książki „Tancerze burzy”

    „Tancerze burzy” Jay Kristoff

    „Tancerze burzy” to pierwszy tom trylogii „Wojna lotosowa” Jaya Kristoffa. Tytuł ten został niedawno wznowiony przez Uroboros, przyciągając czytelników piękną okładką i tajemniczym blurbem. Pierwsze jego zdanie –„Wzruszająca i tragiczna opowieść o przyjaźni, miłości, wierności i zdradzie” – nie zachęci każdego, gdyż sugeruje, iż jest to książka pełna romansów z gatunku young adult. Nic bardziej mylnego!

    • 0 Komentarzy • 269 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 9 maja 2018, 15:21
  • Głód przeszłości - recenzja mangi "Tokio Ghoul:re" #4

    „Tokio Ghoul:re #4” Sui Ishida

    Na scenę powoli wkraczają postacie znane czytelnikom z poprzedniej serii. Jak spotkania ze znajomymi twarzami wpływają na Haise i jego głęboko ukrytą w podświadomości drugą osobowość? Jednakże widok Sasakiego ma ogromny wpływ również na innych bohaterów.

    • 0 Komentarzy • 12 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 8 maja 2018, 21:22
  • Wampiry powstają - recenzja "Shi Ki" #4

    „Shi Ki#4” Fuyumi Ono

    Rozprzestrzeniające się po wsi Sotoba tajemnice przypadki śmierci wciąż przybierają na sile. Jednak kto lub co za tym stoi, dla większości pozostaje zagadką. Nieliczni, którzy się domyślają powodu serii zgonów stają się celem i ich życiu zagraża niebezpieczeństwo.

    • 0 Komentarzy • 13 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 8 maja 2018, 21:06

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 26 maja 2018, 07:07 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka