• Co o Graalu wiedzieć powinniście – recenzja książki „Wielka Historia Świętego Graala”

    „Wielka Historia Świętego Graala” Autor nieznany

    Sam król Artur to ikona popkultury, goszcząca i wykorzystywana w wielu utworach czasem aż do przesady, zaś cała otoczka na wpół legendarnej postaci doczekała się wywindowania do rangi osobnej kategorii w encyklopediach czy słownikach literackich – mowa oczywiście o legendach arturiańskich, w których motywem przewijającym się wcale często jest Święty Graal, starożytny kielich, do którego spłynęła krew Jezusa w dniu ukrzyżowania. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jak powstał, jaka wiąże się z nim historia i jak trafił do legend arturiańskich, na Wysypy Brytyjskie – o tym stara się powiedzieć „Wielka Historia Świętego Graala” nieznanego autora, przełożona na polski przez Piotra Żyrę.

    • 0 Komentarzy • 108 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 30 sty 2018, 14:01
  • Kara i zbrodnia – recenzja książki „Tekst”

    „Tekst” Dmitry Glukhovsky

    XXI wiek. Dziesiątki milionów ludzi każdego dnia łączy się ze światem i załatwia prywatne sprawy poprzez smartfony. Utrzymujemy kontakty z bliskimi oraz zabijamy czas korzystając z szeregu popularnych aplikacji, w każdej zostawiając strzępy myśli i wspomnień. Twitter, Facebook, Whatsapp, Instagram a nawet poczta mailowa, magazynują informacje z naszego życia, pozwalając nadać mu określony wizerunek w sieci. Ułuda anonimowości jaką dają nowe media oraz swoboda w eksploracji wirtualnej rzeczywistości, niekiedy czynią telefony skarbnicą intymnych tajemnic. Obojętnie jakie pozory pragniemy zbudować w świecie realnym, wystarczy krótkie spojrzenie na najnowszą historię przeglądania albo profile osób, do których lgniemy w sieci, aby zweryfikować co aktualnie zaprząta nasze myśli. A teraz drodzy czytelnicy wyobraźcie sobie, że wrogi nam człowiek, przejmuje całkowitą kontrolę nad puszką Pandory jaką jest nasz smartfon, obdzierając was do naga z sekretów i wykorzystując je do manipulacji waszymi bliskimi.

    • 0 Komentarzy • 199 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 10 sty 2018, 10:29
  • Star Wars - recenzja książki „Ostatni Jedi Słownik Ilustrowany”

    „Star Wars „Ostatni Jedi Słownik Ilustrowany”” Pablo Hidalgo

    Star Wars "Ostatni Jedi Słownik Ilustrowany" wraz z pozostałymi publikacjami poświęconym Epizodowi VIII wieńczy 2017 rok. Ósemka tym razem w dacie obiecuje kolejny film „Historie” o młodości Hana Solo. Umilając wyczekiwanie na nowe przygody z gwiezdnego uniwersum sięgnijmy do zawiłości monumentalnego kresu Luke'a Skywalkera.

    • 0 Komentarzy • 235 Wyświetleń
    • Marcin 'Lekt' Wiatrak – 3 sty 2018, 16:21
  • Star Wars - recenzja książki „Ostatni Jedi: Książka z modelem do złożenia. TIE Silencer”

    „Star Wars „Ostatni Jedi: Książka z modelem do złożenia” Katrina Pallant

    Zbuduj swojego TIE Silencera, spersonalizowany myśliwiec Kylo Rena w wydaniu modelu do samodzielnego złożenia. Ciekawa zabawa według pomysłu Katriny Pallant pozwala dołączyć do floty Najwyższego Porządku, ale najlepiej będzie postawić myśliwiec na półce obok kolekcji gwiezdnych książek!

    • 0 Komentarzy • 132 Wyświetlenia
    • Marcin 'Lekt' Wiatrak – 3 sty 2018, 15:50
  • Star Wars - recenzja książki „Ostatni Jedi. Niesamowite Przekroje”

    „Star Wars Ostatni Jedi Niesamowite Przekroje” Jason Fry (tekst), Kemp Remillard (ilustracje)

    Każdy kolejny Epizod Gwiezdnych Wojen zwiastuje nowe albumu, encyklopedii czy przewodniki. Pośród całego cyklu wydawniczego najniecierpliwiej wypatruję Niesamowitych Przekrojów z niezawodnym Jason'em Fry na czele. Soczysty kawał technicznych opisów i rysunków. Raj dla miłośników szczególików oraz inżynierów majsterkowiczów! Pora zajrzeć przez ramię projektantom do ich baśniowego warsztatu.

    • 0 Komentarzy • 239 Wyświetleń
    • Marcin 'Lekt' Wiatrak – 2 sty 2018, 18:29
  • Słowa Pratchetta - recenzja książki „Poważnie zabawne, nieskończenie cytowalne”

    „Poważnie zabawne, nieskończenie cytowalne” Terry Pratchett

    Każdy, kto jest fanem fantastyki na pewno słyszał o Terrym Pratchetcie. W Polsce ukazało się mnóstwo jego książek, a słyną one głównie z przekazywania prawd, w otoczce dobrego humoru. Czy warto sprawdzić, co autor ma do przekazania? Miliony czytelników na świecie uważają, że tak.

    • 0 Komentarzy • 154 Wyświetlenia
    • Artur "Arto" Sobala – 29 gru 2017, 18:18
  • Odległe strony żyją w opowieściach, jak i wszystkie inne – recenzja książki „Tajemnica Wysp Koralowych”

    „Tajemnica Wysp Koralowych” Andrzej Sarwa (oprac.)

    Jak sama nazwa wskazuje, książka „Tajemnica Wysp Koralowych”, literacko opracowana przez Andrzeja Sarwę, zabiera nas w okolice Wysp Koralowych, czyli w zasadzie w kilka, nawet skrajnie odległych od siebie, obszarów, ale sama treść zdecydowanie wykracza poza obszary opowieści z wysp i odważnie wkracza na ląd Azji i Afryki. Jest zatem co – literacko – zwiedzać i co poznawać.

    • 0 Komentarzy • 139 Wyświetleń
    • Michał "Czaj" Czajkowski – 23 gru 2017, 14:32
  • O rzeczach i ludziach - recenzja książki "Teoria rzeczy"

    „Teoria rzeczy” Piotr Kulpa

    Piotra Kulpę można kojarzyć z trylogii „Pana na Wsiołach” czy opowiadań ukazujących się to tu, to tam (m.in. w „Okolicach Strachu” bądź „Bramie”), ale niedawno ukazały się dwie książki sygnowane jego nazwiskiem – powieść „T.T.” oraz zbiór opowiadań „Teoria rzeczy”. Jak się okazuje, i jeden i drugi tytuł ma w sobie coś, co czyni z nich pozycje wyróżniające.

    • 0 Komentarzy • 74 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 23 gru 2017, 13:35
  • Świat po drugiej stronie – recenzja książki „Zwierciadło piekieł”

    „Zwierciadło piekieł” Graham Masterton

    Teoretycznie wiesz, że lustro pokazuje zawsze tylko odbicie. Nic do lustra nie wejdzie, nic z niego nie wyjdzie. Gdyby jednak się okazało, że ta szklana powierzchnia jest w stanie przechwycić fragment duszy umierającego, który później w lustrze może się pokazać? I twierdzić, że żyje?

    • 0 Komentarzy • 295 Wyświetleń
    • Karolina Król – 17 gru 2017, 13:45
  • Magia, proch i wojna - recenzja książki "Sługa korony"

    „Sługa Korony” Brian McClellan

    Trylogia magów prochowych pióra Briana McClellana była jednym z ciekawszych cykli, z jakimi przyszło mi się zapoznać. Świat wykreowany przez pisarza, sposób posługiwania się magią oraz bohaterowie byli na tyle ciekawi, że przez długi czas nie mogłam oderwać się od lektury i całkowicie poddałam się magii tej serii. I choć zakończenie nieco mnie rozczarowało, to jednak z żalem opuściłam Adro i Adopest. Na szczęście zbiór opowiadań pozwolił choć na chwilę powrócić do tego niezwykłego świata łączącego magię z osiągnięciem sztuki wojennej, jakim jest wynalazek prochu.

    • 0 Komentarzy • 143 Wyświetlenia
    • Magdalena “Ithilnar” Stawniak – 13 gru 2017, 11:39

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 20 sty 2018, 21:57 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka