• Odległe strony żyją w opowieściach, jak i wszystkie inne – recenzja książki „Tajemnica Wysp Koralowych”

    „Tajemnica Wysp Koralowych” Andrzej Sarwa (oprac.)

    Jak sama nazwa wskazuje, książka „Tajemnica Wysp Koralowych”, literacko opracowana przez Andrzeja Sarwę, zabiera nas w okolice Wysp Koralowych, czyli w zasadzie w kilka, nawet skrajnie odległych od siebie, obszarów, ale sama treść zdecydowanie wykracza poza obszary opowieści z wysp i odważnie wkracza na ląd Azji i Afryki. Jest zatem co – literacko – zwiedzać i co poznawać.

    • 0 Komentarzy • 82 Wyświetlenia
    • Michał "Czaj" Czajkowski – 23 gru 2017, 14:32
  • Magia, proch i wojna - recenzja książki "Sługa korony"

    „Sługa Korony” Brian McClellan

    Trylogia magów prochowych pióra Briana McClellana była jednym z ciekawszych cykli, z jakimi przyszło mi się zapoznać. Świat wykreowany przez pisarza, sposób posługiwania się magią oraz bohaterowie byli na tyle ciekawi, że przez długi czas nie mogłam oderwać się od lektury i całkowicie poddałam się magii tej serii. I choć zakończenie nieco mnie rozczarowało, to jednak z żalem opuściłam Adro i Adopest. Na szczęście zbiór opowiadań pozwolił choć na chwilę powrócić do tego niezwykłego świata łączącego magię z osiągnięciem sztuki wojennej, jakim jest wynalazek prochu.

    • 0 Komentarzy • 64 Wyświetlenia
    • Magdalena “Ithilnar” Stawniak – 13 gru 2017, 11:39
  • Niech Licho weźmie tego ducha! - recenzja książki "Dożywocie"

    „Dożywocie” Marta Kisiel

    Życie pisarza nie jest łatwe. Problemy ze stałym napływem weny, depczące po piętach terminy i – w drastycznych przypadkach – tłum fanów nie ustępujących delikwenta na krok to ich codzienność. Konrad Romańczuk jako początkujący prozaik i przyszła gwiazda co prawda fanów jeszcze nie ma, ale problemy z weną nadrabiają za nich. Sytuacja bynajmniej nie polepsza się, kiedy Konrad otrzymuje w spadku po nieznanym krewnym gotycką posiadłość w głuszy w środku lasu. Chłopak odczytuje takie zrządzenie losu jako niezwykle korzystne; umożliwiające wypoczynek z dala od denerwującej cywilizacji i gwarantujące nieustanną wenę. Dopiero po przybyciu na miejsce okazuje się, że wraz z domem artysta otrzymał również jego mieszkańców. Niemal na progu poznaje Licho – anioła stróża uczulonego na pierze i oddanego pracom domowym. Trudno przyzwyczaić się również do ducha Szczęsnego, panicza z epoki Romantyzmu, seryjnego samobójcę i nałogowego wierszokletę. Czy w takim zestawie pradawny mroczny potwór z całym zestawem macek mieszkający w piwnicy i zapewniający wszystkim domownikom pyszną strawę może kogoś zdziwić? O gromadzie utopców mających za swoją siedzibę wannę nawet nie warto wspominać. I jak z taką absorbującą bandą pisać książki? No jak?

    • 0 Komentarzy • 124 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 11 gru 2017, 21:05
  • Czarny nie tylko z nazwy! - recenzja książki "Zawisza Czarny"

    „Zawisza Czarny” Jakub Ćwiek

    Warszawa, stolica polski, gdzie wszystkie najważniejsze patriotyczne wydarzenia mają swoje miejsce. Jak to bywa przy takich imprezach, nie trudno tu o niezłą zadymę. Na horyzoncie więc pojawia się Zawisza Czarny, a żeby było bardziej realistycznie... Czarny nie tylko z nazwy!

    • 0 Komentarzy • 144 Wyświetlenia
    • Anna Wojnowska – 8 gru 2017, 17:13
  • Chrześcijańskie szaleństwo – recenzja książki „Nieprzyjaciel Boga”

    „Nieprzyjaciel Boga” Bernard Cornwell

    Postać Artura Pendragona jest jedną z najczęściej wykorzystywanych w popkulturze. Choć pojawia się on w zapiskach historycznych, niewielka dawka informacji zawartych w tych przesłankach pozostawia ogromne pole do popisu twórcom, którzy w rozmaity sposób ukazują bohatera w literaturze i filmie. Temat ten był już wielokrotnie analizowany, skutkując niezliczoną ilością interpretacji życia tajemniczego króla. Zadania tego podjął się również Bernard Cornwell, tworząc niebanalną trylogię, stylizowaną na powieść historyczną. Drugim tomem cyklu arturiańskiego jest „Nieprzyjaciel Boga”.

    • 0 Komentarzy • 178 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 5 gru 2017, 19:19
  • Star Wars Wielka ucieczka BB-8 - recenzja czytanko-dobranocka dla najmłodszych Padawnaów

    „Star Wars - Wielka ucieczka BB-8” Tekst: Drew Daywalt, ilustracje: Matt Myers

    Star Wars Wielka ucieczka BB-8, czyli krótka opowiastka o losach biało-pomarańczowego droida, który wymknął się Szturmowcom Najwyższego Porządku, zostawiając za antenkami zgiełk bitwy i płonącego X-Winga Poe Damerona.

  • Kraina magią i spiskiem płynąca – recenzja książki „Cień Gildii”.

    „Cień Gildii” Aleksandra Janusz

    „Cień Gildii” to już trzecia część „Kronik Rozdartego Świata”. Tym razem na czytelników czeka całkiem sporo zmian i niespodzianek. Akcja nabierze jeszcze większego tempa, a na główny plan wysuną się postaci, które do tej pory nie grały pierwszych skrzypiec. Fani serii z pewnością nie będą zawiedzeni!

    • 0 Komentarzy • 102 Wyświetlenia
    • Sandra Uryzaj – 28 lis 2017, 17:20
  • Wpływ sojuszy międzygwiezdnych na dziury w rzeczywistości - recenzja książki "Daleka droga do małej, gniewnej planety"

    „Daleka droga małej, gniewnej planety” Becky Chambers

    Wszechświat nie jest przyjaznym miejscem, choć Gwiezdna Wspólnota, do której od jakiegoś czasu należy ludzkość wprowadziła pewien porządek. Kiedy do sojuszu mają dołączyć nowi członkowie, kulturalnie skupieni niemal tylko na przemocy i konfliktach, sytuacja może ulec zmianie. Pozyskanie cennych surowców, do których mają oni dostęp może być warte poniesionego ryzyka. System tuneli czasoprzestrzennych ułatwiających i znacznie skracających czasowo podróże międzygwiezdne nie sięga jednak w okolice jądra galaktyki, skąd tajemnicza rasa się wywodzi. Do tego zadania potrzebna jest załoga statku „Wędrowiec”, przeznaczonego do przebijania się przez rzeczywistość i tworzenia nowych skrótów. Na jego pokładzie niedawno znalazła zatrudnienie nowa urzędniczka – Rosemary Harper.

    • 0 Komentarzy • 62 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 25 lis 2017, 16:06
  • Nostalgia upiornego domu - recenzja książki "Dom na Wyrębach" i "Nowy dom na Wrębach"

    „Nowy dom na Wyrębach” Stefan Darda

    Stefan Darda jest pisarzem, który jak na polskie realia osiągnął ogromny sukces wydawniczy i od lat konsekwentnie skupia się na tworzeniu historii z pogranicza subtelnej grozy, przesiąkniętej klimatem i realizmem, przysparzających mu wiele wiernych fanów i licznych nagród literackich. "Dom na Wyrębach" to jego powieściowy debiut i zarazem początek cyklu "Wyręby", zaś "Nowy dom na Wyrębach" stanowi jego długo oczekiwaną kontynuację. Sięgając po oba tomy, byłam bardzo ciekawa, czy podobnie jak w thrillerze "Zabij mnie, tato" autor skupił się na rozbudowanej warstwie obyczajowej, nawiązaniu do patologicznych zjawisk społecznych, nostalgicznej atmosferze i okrasił to elementami grozy i okrucieństwa, czy też może skupił się stricte na stworzeniu mrożącej krew w żyłach, pełnej akcji opowieści.

    • 0 Komentarzy • 549 Wyświetleń
    • Flora Woźnica – 19 lis 2017, 14:42
  • Wschód nie taki daleki w baśniach – recenzja książki „Baśnie narodów Kaukazu”

    „Baśnie narodów Kaukazu” Iwona Tsanev (oprac.)

    Europejska tradycja literacka wpajana jest nam w podstawowej edukacji w postaci zachodnich klechd, legend i podań, od których między innymi wychodzi się do wielkich dzieł literackich, usystematyzowanych w kanonie lektur szkolnych. Jednak zapomina się, że utwory pochodzące z zachodnioeuropejskich terenów, czy raczej tam zebrane, są jedynymi z wielu i mimo swej siły przebicia nie stanowią komplementarnego obrazu pierwotnych tworów literatury.

    • 0 Komentarzy • 247 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 18 lis 2017, 11:40

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 16 gru 2017, 10:17 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka