• Dorosłych też pochłonie - recenzja książki "Syn wiedźmy"

    „Syn wiedźmy” Kelly Barnhill

    Literatura z nazwy dziecięca ostatnimi czasy potrafi pochłonąć dorosłego czytelnika historią tak bardzo przepełnioną głębszymi treściami, symboliką i poważnymi problemami, że bez najmniejszego problemu przyćmiewa niejedną „dorosłą” pozycję na rynku. Mając na uwadze to, że w większości przypadków ma ona w sobie jeszcze szczyptę czarów, tajemnicy i przygody, otrzymujemy lektury niebywale wciągające do swojego świata i oferujące coś więcej niż pustą rozrywkę i to dla każdego przedziału wiekowego, a tym nieco starszym w mistrzowski sposób pozwalającą przypomnieć sobie beztroskie i magiczne czasy dzieciństwa. Taką pozycją bez wątpienia była „Dziewczynka, która wypiła księżyc”, autorstwa Kelly Barnhill, a teraz kolejne jej dzieło na polskim rynku zostawia po sobie ślad równie wyraźny i oryginalny jak poprzednia historia.

    • 0 Komentarzy • 15 Wyświetleń
    • Talia Stanek – 20 maja 2019, 17:25
  • Prawie jak Wells – recenzja książki „Masakra ludzkości”

    „Masakra ludzkości” Stephen Baxter

    „Wojna Światów” Herberta G. Wellsa pozostaje dziełem nieco przykurzonym, ale wciąż czytanym z pasją i uznaniem, a przede wszystkim szacunkiem pierwszeństwa pomysłów oraz budującej się podczas lektury aury niepokoju, wyobcowania i nadchodzącego końca. Niestety, napisana przez Stephena Baxtera kontynuacja nie daje sobą takich samych wrażeń, czytelnik nie doświadcza wybicia z racjonalnego myślenia na rzecz emocji.

    • 0 Komentarzy • 52 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 11 maja 2019, 16:41
  • Oderwani od końca - recenzja książki "Upadające imperium"

    „Upadające imperium” John Scalzi

    Ziemianie stworzyli wielką wspólnotę obejmującą wiele planet. Jako, że podróże z prędkością nadświetlną nie są możliwe, odkrycie Nurtu okazało się zbawienne. Ten system tuneli podprzestrzennych pozwala na stosunkowo szybkie przemieszczanie się pomiędzy układami gwiezdnymi. W kilka miesięcy można przebyć odległość od jednego globu do drugiego. Podróże w świecie, którym rządzą potężne rody posiadające monopol na konkretne produkty są bardzo istotne. Każdy świat wytwarza konkretne dobra, bez których inni nie dadzą rady przeżyć. Co się stanie z imperium wypełnionym takimi współzależnościami, kiedy wszelkie badania zaczną dowodzić, że kolejne odnogi Nurtu zaczynają się zamykać?

    • 0 Komentarzy • 49 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 11 maja 2019, 16:33
  • Kontynuacja pierwszego roku - recenzja książki "Adeptka"

    „Czarny mag. Tom 2. Adeptka” Rachel E. Carter

    Od literatury młodzieżowej zwykle nie oczekujemy zbyt wiele. Jednak czasami można być mile zaskoczonym, jak w przypadku “Pierwszego roku” Rachel E. Carter. Czy kontynuacja jest równie udana?

    • 0 Komentarzy • 45 Wyświetleń
    • Kamil Żółkiewicz – 11 maja 2019, 16:29
  • Żaden tam animal horror - recenzja książki "Ćma"

    „Ćma” Jakub Bielawski

    W eseju „Nadprzyrodzona groza w literaturze” H.P. Lovecraft zawarł tezę, że człowiek – czytelnik właściwie – boi się tego, co nieodgadnione, tego, co straszne przez swą tajemnicę i obcość, budzące lęk, nienawiść i odrazę (i kilka innych rzeczy też). Nie da się ukryć, że Jakub Bielawski zna tę teorię i zgrabnie wykorzystuje ją w swoim najnowszym dziele, „Ćmie”, której w żadnym wypadku nie należy stawiać obok „The Fly” George’a Langelaana czy „Dodajnazwęzwierzo-łaka”.

    • 0 Komentarzy • 123 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 9 maja 2019, 23:18
  • Nie bawmy się w stereotypy - recenzja książki "Do gwiazd"

    „Do gwiazd” Brandon Sanderson

    Brandon Sanderson zdążył przyzwyczaić nas do tego, że spod jego pióra wychodzą opowieści przesycone magią: złożonymi systemami magicznymi, jak w „Elantris” czy „Z Mgły Zrodzonym”, albo prostej mocy, czego możemy doświadczyć w „Alcatraz kontra Bibliotekarze” czy „Mścicielach”. A teraz w „Do Gwiazd” sięga do tytułowych obiektów, gdzie nie potrzeba mu magii, aby zaakcentować wartości i warte naśladowania wzorce, gdzie także istnieje przestrzeń (i to jaka!) do poruszania w niezwykle symboliczny sposób tematów aktualnych, które go nurtują.

    • 0 Komentarzy • 102 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 24 kwi 2019, 14:22
  • Kolejne stadia ewolucji - recenzja książki "Koniec dzieciństwa"

    „Koniec dzieciństwa” Arthur C. Clarke

    Ludzkość wiodła spokojne, wypełnione konfliktami i kryzysami życie, kiedy pewnego dnia, niewiele lat po Drugiej Wojnie Światowej na ziemskim niebie pojawiła się eskadra obcych okrętów, które zawisły nad największymi miastami globu. Potężni przybysze, którzy przez długi czas zachowywali milczenie, pewnego dnia nawiązali kontakt z człowiekiem dając do zrozumienia, że wszelkie przejawy przemocy i okrucieństwa nie będą tolerowane. Jak może na społeczeństwo wpłynąć wiele lat nadzoru Zwierzchników – jak zostali nazwani obcy – kiedy człowiek przestał skupiać uwagę na walce i rywalizacji?

    • 0 Komentarzy • 80 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 24 kwi 2019, 14:08
  • Bajki droidów - recenzja książki "Ostatni strzał"

    „Ostatni strzał” Daniel Jose Older

    Od jakiegoś czasu widać w „Gwiezdnych wojnach” tendencję do uczłowieczania droidów. Choć nadal wyglądają jak blaszane puszki (ich antropomorfizacja jest tylko częściowa) to jednak coraz częściej pojawiają się motywy o ich samoświadomości czy wręcz zniewoleniu (choćby w filmie „Han Solo. Historie”). I choć poruszanym wątkom daleko do głębi walki czy wyzwolenia Sztucznej Inteligencji znanej z wielu filmów czy powieści science fiction, to jednak twórcy coraz odważniej sięgają po tego typu motywy.

    • 0 Komentarzy • 105 Wyświetleń
    • Magdalena ‘Ithilnar’ Stawniak – 19 kwi 2019, 09:36
  • Z magią za pan brat - recenzja książki "Magia i ogień"

    „Blackwater 2: Magia i ogień” Nik Pierumow

    Molly Blackwater, jak mogłoby się wydawać, najzwyklejsza dziewczynka mieszkająca w Nord Jorku, po przeżyciu przygody w kraju barbarzyńców wróciła do swojego rodzinnego królestwa. Od momentu kiedy pokazała, że posługuje się magią, stała się jednak persona non grata. Jak poradzi sobie z tym brzemieniem i ścigającym ją całym Wydziałem Bezpieczeństwa?

    • 0 Komentarzy • 120 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 2 kwi 2019, 22:16
  • Diabeł w oczach... i w piwnicy - recenzja książki "Oczy uroczne"

    „Oczy uroczne” Marta Kisiel

    Marta Kisiel w swoich książkach przyzwyczaiła czytelników do swobodnego stylu, łączącego poważną tematykę z mnóstwem humoru i prostoty. Miesza tradycyjne wierzenia z nowoczesnością, a jej postaci muszą pogodzić się z nagle zmieniającymi się warunkami i szalonymi przygodami. Tym razem czytelnicy będą mogli poznać dalsze losy Ody Kręciszewskiej, która zbudowała sobie dom na miejscu spalonej Lichotki. W ten sposób łączą się losy bohaterów „Dożywocia” oraz opowiadania „Szaławiła”, swego czasu wyróżnionego nagrodą imienia Janusza Zajdla. Jak potoczą się losy charakternej lekarki, która nie do końca jest człowiekiem, nie do końca wiłą?

    • 0 Komentarzy • 102 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 2 kwi 2019, 22:15
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2019 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 22 maja 2019, 20:22 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka