• Baśnie z Wysp Brytyjskich – recenzja książki „Tam Lin i Królowa Elfów”

    „Tam Lin i Królowa Elfów” Andrzej Sarwa

    Literacko opracowane przez Andrzeja Sarwę podania i baśnie, zamieszczone w tomie „Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich”, przedstawiają bogactwo i rozmaitość literatury folkloru brytyjskiego – wyraźne są w nich zatem toposy mitologii goidelskiej i brytańskiej oraz legend arturiańskich, aczkolwiek nie brak w tych opowieściach również wartości moralizatorsko-poznawczych.

    • 0 Komentarzy • 25 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 17 sie 2017, 12:08
  • Elfie kompendium - recenzja książki "Elfy. Brytyjskie gobliny, walijski folklor, elfia mitologia, legendy i tradycje"

    „Elfy. Brytyjskie gobliny, walijski folklor, elfia mitologia, legendy i tradycje” Wird Sikers

    Elfy - postacie wywodzące się z wierzeń skandynawskich fiordów, germańskich rubieży i celtyckich Wysp Brytyjskich, gdzie w ostatnim wypadku wreszcie okrzepły oraz przyjęły jedną ze swych najbardziej ikonicznych i rozpoznawalnych postaci w popkulturze, są dla polskiego czytelnika – w obrazie tekstów folkloru – właściwie nieznane, nigdy dotąd nie przedstawiane w procesie kształcenia podstawowego i średniego, a i na studiach wyższych nieczęsto się przejawiają. Nawet na kierunkach specjalistycznych zdarza się w ogóle nie wspominać o tych, jakże urokliwych i zarazem tajemniczych bohaterach rodem z dawnych podań wyspiarzy, chociaż dziś także często towarzyszą niektórym dziedzinom czy przesądom życia codziennego.

    • 0 Komentarzy • 23 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 17 sie 2017, 12:03
  • Kobiety głosu nie mają - recenzja książki „Opowieść podręcznej”

    „Opowieść podręcznej” Margaret Atwood

    Antyutopie mają to do siebie, że stanowią ostrzeżenie przed tym, do czego zdolni są ludzie i w którym kierunku podąża społeczeństwo. Takie opowieści mogą stanowić odpowiedź na aktualną sytuację społeczna, gospodarczą czy polityczną. Mogą też rozgrywać się w zupełnie zmyślonych realiach. Jakby jednak nie było poruszają ważne i trudne tematy tj. zniewolenie jednostki lub zniszczenie środowiska naturalnego. Nie inaczej jest w przypadku „Opowieści podręcznej”...

    • 0 Komentarzy • 177 Wyświetleń
    • Sandra Uryzaj – 15 lip 2017, 12:15
  • Trzy odcienie wizualnego SF - recenzja książki "Kultury wizualne science fiction"

    „Kultury wizualne science fiction” Paweł Frelik

    Science fiction stanowi bodaj najbardziej wyrazisty gatunek fantastyki, oceniany najczęściej według dwóch kryteriów – narracyjnego zorganizowania fabuły oraz oryginalności, barwy kompozycji świata przedstawionego. Na tej drugiej mierze skupia się Paweł Frelik w „Kulturach wizualnych science fiction”, analizując trzy wybrane media, które częściej są pomijane przez krytykę i naukowców, niż brane przez nich w badaniach i analizach pod uwagę.

    • 0 Komentarzy • 50 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 12 lip 2017, 12:38
  • W świecie haitańskich duchów - recenzja książki "Świat voodoo"

    „Świat voodoo” Andrzej Zwoliński

    „Świat voodoo” Andrzeja Zwolińskiego to nie tylko zwyczajowa podróż poznawcza po świecie osławionych laleczek (co prawda ich sława jest nieco zbyt przesadzona i zakrawa o legendę miejską) i panteonie dość osobliwych bóstw, to przede wszystkim jedno z niewielu pełnych i szerokich w zakresie badawczego problemu kompendium wiedzy, zgłębiająca przyczyny powstania, proces historyczny, ewolucje i zapożyczenia, a do tego również wykazane są niuanse i różne typy wewnątrz tej mało znanego, aczkolwiek dość bogatego systemu wierzeń.

    • 0 Komentarzy • 53 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 7 lip 2017, 12:51
  • Ciemne siły: Prolog - fragment

    „Ciemne siły” Jacek Piekiełko

    • 0 Komentarzy • 56 Wyświetleń
    • Jacek Piekiełko – 5 lip 2017, 13:45
  • Cyberpunk pod lupą - recenzja książki "Z problematyki cyberpunku"

    „Z problematyki cyberpunku” Adam Mazurkiewicz

    „Z problematyki cyberpunku. Literatura – sztuka – kultura” to jedna z pionierskich w naszym kraju prac zgłębiających meandry zjawiska tytułowego cyberpunku, jego znaczenia oraz oddziaływania na kulturę, z naciskiem na sztukę (w tym architekturę) i literaturę. Autor nie wyczerpuje wprawdzie treści zagadnienia, ale sama publikacja jest na temat i ujmuje go w specjalistyczny sposób. Jedyne, co może odstraszać czytelników to akademicki żargon, choć i ten aż tak bardzo nie utrudnia odbioru.

    • 0 Komentarzy • 53 Wyświetlenia
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 4 lip 2017, 13:22
  • Światotwórstwo fantastyczne - recenzja książki "Fantastyczne kreacje światów"

    „Literatura popularna. T. 2: Fantastyczne kreacje światów” Paweł Majerski, Dominik Chwolik, Ewa Bartos, Katarzyna Niesporek (red.)

    Światotwórstwo w gatunkach fantastyki jest czymś bardzo istotnym, dajmy na to w cyberpunku neonowo-cybernetyczny sztafaż magnetyzuje czytelnika bardziej, niż zwyczajny pokój z komputerem, w którym dopiero bohater odkrywa możliwości cyberprzestrzeni, albo fantasy, gdzie malownicze krajobrazy wraz ze smokami przykuwają oko o wiele szybciej, niż rycerstwo wyruszające na wyprawę, a u kresu odbiorca dostaje ledwie czarnoksiężnika. O światotwórstwie wydawać by się mogło wiedzą wszyscy, choć nie każdy wie, jak go opisać – ostatnio popularne stały się wszelakiego rodzaju wykłady, artykuły czy prelekcje o nim, ale nie brak go nawet w dyskursie naukowym, czego dowodem antologia tekstów poświęconych zagadnieniu w ramach serii „Literatura popularna”.

    • 0 Komentarzy • 137 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 3 lip 2017, 18:36
  • Barany nieodporne na ludzkość – recenzja książki „Baśń średniowieczna”

    „Baśń średniowieczna” Paweł Rochala

    Średniowiecze, choć nazywane wiekami ciemnymi, potrafi czasem rozbłysnąć opowieścią umieszczoną w jego ramach. Jeśli oczywiście jest dobrze opowiedziana. By połączyć klimat, nietuzinkowych bohaterów, fabułę, może nie oryginalną w całości, lecz z pewnością wartą uwagi, trzeba nie lada umiejętności i dobrego pióra. Paweł Rochala udowadnia, że w średniowiecze – i w polską fantastykę – można tchnąć odrobinę świeżości.

    • 0 Komentarzy • 95 Wyświetleń
    • Karolina Król – 3 lip 2017, 11:39
  • Odległe krainy - opowiadanie Andrzeja Pilipiuka

    „Wilcze leże” Andrzej Pilipiuk

    • 0 Komentarzy • 211 Wyświetleń
    • Andrzej Pilipiuk – 3 lip 2017, 11:39

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 20 lip 2017, 21:28 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka