• Gdzie się podziały ptaki dodo? - recenzja książki „Zwierzęta, które zniknęły. Atlas stworzeń wymarłych”,

    „Zwierzęta, które zniknęły. Atlas stworzeń wymarłych” Katarzyna Gładysz, Nikola Kucharska, Paweł Łaczek, Joanna Wajs

    Na rynku wydawniczym coraz częściej można znaleźć książki dla dzieci w formie atlasów, które mają większy od A4 format, twardą oprawę i oryginalne kolorowe ilustracje (rysunki niektórych autorów to już rekomendacja sama w sobie). I to zjawisko cieszy, bo są to często bardzo dobre i atrakcyjne wizualnie opracowania. Do grona tych wartościowych książek można zaliczyć również „Zwierzęta, które zniknęły. Atlas stworzeń wymarłych”, która ukazała się nakładem wydawnictwa Nasza księgarnia.

    • 0 Komentarzy • 21 Wyświetleń
    • Magdalena ‘Ithilnar’ Stawniak – 21 mar 2019, 23:49
  • Moc przyjaźni – recenzja książki "Podniebna pieśń"

    „Podniebna pieśń” Abi Elphinstone

    Nawet w sytuacji bez wyjścia nie można tracić nadziei, bo zwykły przypadek wystarczy, aby odmienić bieg wydarzeń. Przekonali się o tym bohaterowie „Podniebnej Pieśni”, a wraz z nimi powinni to zrobić także czytelnicy, którzy liczą na historię pełną przygód i nowych przyjaźni.

    • 0 Komentarzy • 19 Wyświetleń
    • Artur "Arto" Sobala – 21 mar 2019, 23:49
  • Jak Słowianie z Mongołami wojowali - recenzja książki "Jaksa: Bies idzie za mną"

    „Jaksa. Bies idzie za mną” Jacek Komuda

    Jacek Komuda to pisarz rozpoznawany głównie z powieści, których akcja osadzona jest w Polsce magnackiej. Jako jeden z pierwszych twórców fantastyki doszedł do wniosku, że nadwiślański kraj ze swoją historią, wierzeniami i dosyć krnąbrną szlachtą jest idealnym miejscem na teatr dla powieści stawiających jednocześnie na szybką akcję, charyzmatycznych bohaterów, jak i czasami ambitniejsze wątki. Tym razem postanowił jednak odejść od utartego szlaku i stworzył początek cyklu fantasy, którego fabuła rozgrywa się w królestwie Lendii i jego okolicach.

    • 0 Komentarzy • 49 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 15 mar 2019, 15:46
  • Kiedy niemieckie baśnie spotykają słowiańską mitologię – recenzja książki „Moc srebra”

    „Moc srebra” Naomi Novik

    Wyobraźcie sobie miejsce na ziemi całe skąpane w śniegu. Gdzie tylko spojrzycie waszym oczom ukaże się mieniąca w słońcu biel. Niestety ten obraz nie jest zwykłym dziełem natury, a klątwą, z którą muszą borykać się mieszkańcy królestwa Litwasu. To Starzykowe Królestwo przypomina ludziom o swoim istnieniu i tylko nieliczni są w stanie stawić czoła niebezpieczeństwu. Wśród śmiałków znajdują się sama cesarzowa Irina oraz przeciętna lichwiarka, których losy splotą się zupełnie nieoczekiwanie…

    • 0 Komentarzy • 51 Wyświetleń
    • Sylwia Smolińska – 15 mar 2019, 15:46
  • Żaden rozumny człowiek nie wierzy w fizykę - recenzja książki "Mroczny Zbawiciel"

    „Mroczny Zbawiciel” Miroslav Žamboch

    Ponad wiek temu do zwykłego, ludzkiego świata zaczęły przenikać nadprzyrodzone istoty. Bogowie, demony i cała plejada innych, niezrozumiałych dla człowieka tworów uznała, że Ziemia to dobra piaskownica do zabawy, W takim pokręconym otoczeniu żyje główny bohater książki Miroslava Žambocha. Nosząc w sobie cząstki obu światów i jednocześnie nie pamiętając nic ze przeszłości dalszej niż kilka lat, wędruje przez niebezpieczne bezdroża i wykorzystując swoje ponadprzeciętne, demoniczne zdolności. Najmuje się do wykonywania najpodlejszych zadań. Nie rozumie dlaczego nawet potężne abominacje czują pewną obawę w trakcie konfrontacji.

    • 0 Komentarzy • 54 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 13 mar 2019, 19:38
  • Kiedy Baba Jaga spotyka pociąg pancerny - recenzja "Magi i stali"

    „Magia i stal” Nik Pierumow

    Molly Blackwater to dziewczynka, które żyje w Nord Jorku. Otoczona jest przez osiągnięcia nauki, przez nowoczesność. Parowe powozy, parowe pociągi i ogromna ilość innych wynalazków służy nie tylko wygodzie obywateli, ale również w toczonej na północy wojnie z Rooskies. Ci dysponujący magią dzicy ludzie pojawili się w dobrze poukładanym świecie wraz z tragedią z przeszłości, która naruszyła podstawy świata. Teraz bohaterscy żołnierze Królestwa stawiają im czoła i spychają coraz dalej na północ.

    • 0 Komentarzy • 82 Wyświetlenia
    • Paweł Olejniczak – 27 lut 2019, 15:43
  • Samotnie przeciwko drapieżcy – recenzja książki „Adler. Tajemnica zamku Bazina”

    „Adler. Tajemnica zamku Bazina” Marta Merriday

    W małym miasteczku Pelham dochodzi do dziwnych zjawisk w świecie tutejszej fauny. Roślinożerne zwierzęta nie zachowują się tak, jak powinny. Ich przysmakiem staje się mięso, można rzec, że role się odwróciły. Z ofiary przeistoczyły się w drapieżniki, które przed niczym się nie cofną, aby zaspokoić swoje żądze…

    • 0 Komentarzy • 108 Wyświetleń
    • Sylwia Smolińska – 27 lut 2019, 15:40
  • Czy androidy płaczą elektrycznymi łzami? - recenzja książki "Spektrum"

    „Spektrum” Martyna Raduchowska

    W powieści „Łzy Mai” Martyna Raduchowska przedstawiła czytelnikowi świat przyszłości, w którym po ulicach miast prócz ludzi poruszają się replikanci. Te androidy często pomagają w pracy, a swoją siłą, szybkością reakcji i inteligencją wprawiają ich w zazdrość. Syntetykom brakuje jednak jednego: uczuć. Nigdy nie będą równi ludziom, ponieważ nie potrafią kierować się własną wyobraźnią czy chęciami. Czy aby na pewno?

    • 0 Komentarzy • 96 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 16 lut 2019, 15:58
  • Rdzawy anioł – recenzja książki „Alita: Miasto złomu”

    „Miasto złomu” Pat Cadigan

    W te walentynki na ekrany kin wejdzie wielkie widowisko science-fiction, inspirowane kultową, cyberpunkową mangą „Gunnm”. Adaptacji materiału źródłowego pod postacią filmu „Alita: Battle Angle” podjęli się producent James Cameron („Avatar”, „Aliens”) oraz reżyser Robert Rodriguez („Sin city”). Na rynku czytelniczym pojawiła się pozycja będąca prequelem historii opowiedzianej w kinowym obrazie. Za tekst odpowiada Pat Cadigan, ceniona autorka określana mianem „królowej cyberpunku”. Jakie wrażenia wzbudza lektura?

    • 0 Komentarzy • 88 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 15 lut 2019, 14:31
  • Święty Mikołaj w krzywym zwierciadle – recenzja książki „Sztuczna broda Świętego Mikołaja”

    „Sztuczna broda Świętego Mikołaja” Terry Pratchett

    Chociaż czas Bożego Narodzenia dobiegł już końca, a pięknie udekorowane choinki zniknęły z naszych domów, to w rzeczywistości nie musi oznaczać to rozstania ze świąteczną magią. Wręcz przeciwnie, sami możemy stworzyć sobie klimat, dzięki któremu znów poczujemy zaczarowaną aurę wigilijnej gwiazdki. W podróż po świecie pełnym świątecznych niespodzianek zabierze nas Terry Pratchett, autor słynnego „Świata Dysku”.

    • 0 Komentarzy • 94 Wyświetlenia
    • Sylwia Smolińska – 15 lut 2019, 14:28

Copyright © 2004-2019 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 24 mar 2019, 06:09 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka