• Ten zakichany anioł stróż! - recenzja książki "Małe Licho i tajemnica Niebożątka"

    „Małe Licho i tajemnica Niebożątka” Marta Kisiel

    Lichotka spłonęła. Konrad spełnia się jako pisarz, jednak trudno zerwać z przeszłością, kiedy twoim śladem podąża cała hałastra niesamowitych stworzeń. Jeśli mieliście okazję poznać przygody wesołej kompanii w książce Marty Kisiel „Dożywocie”, jej kolejne dzieło powinno również was zainteresować. „Małe Licho i tajemnica Niebożątka” to pewnego rodzaju kontynuacja, utrzymująca humorystyczny charakter, jednak w zdecydowany sposób skierowana do młodszego czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 68 Wyświetleń
    • Paweł Olejniczak – 19 wrz 2018, 10:27
  • Kolor Sybilli – recenzja mangi „Psycho-Pass 2” #2

    „Psycho-Pass 2 #2” Psycho-Pass Committee

    Najnowszy czarny charakter serii stawia zarówno czytelnika jak i bohaterów przed sytuacjami, które wymykają się dotychczasowemu pojmowaniu świata, po raz kolejny udowadniając, że z pozoru nawet najdoskonalszy system może być odpowiedzialny za największe zło.

    • 0 Komentarzy • 66 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 11 wrz 2018, 17:01
  • Dzieje się – recenzja mangi „Serafin Dni Ostatnich” #12

    „Serafina Dni Ostatnich #12” Takaya Kagami

    Wydarzenie z ostatniego tomu było dla cyklu jednym z największych zwrotów fabuły i mocno przedefiniowało kierunek, w jakim zmierza obecnie intryga – i przyczyniło się to m.in. do uatrakcyjnienia scen (nawet, gdy te cechują się pewną powtarzalnością względem części poprzednich) i ściślejszego przywiązania uwagi czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 18 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 11 wrz 2018, 16:34
  • Koniec słodko-gorzki - recenzja mangi „Doctor Mephistopheles” #3

    „Doctor Mephistopheles #3” Hideyuki Kikuchi

    W ostatnim tomie trylogii „Doctor Mephistopheles” Hideyuki Kikuchi sprawnie zawiązuje wątki i pozostawia kilka niedopowiedzeń, które pozwalają wyobraźni czytelnika się trochę wykazać. Choć w paru miejscach historia wydaje się nazbyt przewidywalna i oklepana – to mimo wszystko, nie przeszkadza to w ogóle w lekturze.

    • 0 Komentarzy • 23 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 10 wrz 2018, 18:36
  • Nie ma tego złego… - recenzja mangi „Posępny Mononokean” #9

    „Posępny Mononokean #9” Kiri Wazawa

    W dziewiątym tomie, następuje coś, czego można się było spodziewać. Wiele problemów (a co za tym idzie, motywów) zostaje rozwiązanych, wszystko pozornie się układa, bohaterowie wreszcie dostają od życia pewne wynagrodzenie… Jak ktoś przypuszczał, tylko po to, aby wykorzystać to w nowych, nadchodzących kłopotach, które zaczynają majaczyć na skraju historii.

    • 0 Komentarzy • 34 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 10 wrz 2018, 17:24
  • Powieść grozy uwspółcześniona – recenzja książki „Ostatnie dni Jacka Sparksa”

    „Ostatnie dni Jacka Sparksa” Jason Arnopp

    Wydawnictwo Vesper, znane z luksusowych wydań klasycznych opowieści grozy, zaczyna upowszechniać nieco bardziej współczesne horrory – i chyba nie mogło otworzyć tego etapu w zmyślniejszy sposób niż „Ostatnimi dniami Jacka Sparksa” Jasona Arnoppa, powieścią niezwykle podobną do „Domu z liści” Marka Z. Danielewskiego, a przy tym bardzo odmienną i, można by rzec, strawniejszą.

    • 0 Komentarzy • 21 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 10 wrz 2018, 15:32
  • U nas też baśń się baje – recenzja książki „Gałązka rajskiej jabłoni”

    „Gałązka rajskiej jabłoni” Andrzej Sarwa (oprac.)

    Germańskie, frankońskie i anglosaskie bajki znamy i żyjemy nimi, bo światowa popkultura jest nimi niezwykle mocno przesiąknięta i wciąż przemiela je na rozmaite sposoby. Ale szkolna edukacja też wprowadzała nas w literaturę tamtą drogą, często całkowicie pomijając to, co na gruncie polskiego folkloru wyrosło, a wyrosło bujnie i rozmaicie, czego dowodem ukazujące się od czasu do czasu publikacje przypominające o rodzimych tradycjach, jak opracowana przez Andrzeja Sarwę „Gałązka rajskiej jabłoni”.

    • 0 Komentarzy • 206 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 9 wrz 2018, 13:06
  • Dualizm piękna – recenzja książki „Portret Doriana Graya”

    „Portret Doriana Graya” Oscar Wilde

    Oscar Wilde to bardzo ekscentryczna i zasłużona dla wielu dziedzin sztuki persona (w tym w wymiarze naukowym – estetyka), której klasyczna powieść grozy została właśnie wznowiona w twardookładkowym wydaniu Vespera. W kolekcji wizualnie prezentuje się całkiem nieźle, ale czy treścią wciąż może zaskakiwać? Sądzę, że tak, chociaż niektóre wątki mogły nieco się przewartościować.

    • 0 Komentarzy • 61 Wyświetleń
    • Anna Hyrko – 7 wrz 2018, 15:19
  • Wyzwanie godne czytelnika - recenzja książki "Wyzwanie z Innego Świata"

    „Wyzwanie z Innego Świata” H.P. Lovecraft

    W „Wyzwaniu z Innego Świata” adresat dostaje to, czego po Lovecrafcie mógł się spodziewać, ale w formie niekoniecznie spodziewanej. Zbiór opowieści to nietypowy, ponieważ nie ma w nim Mitologii Cthulhu i choć są w nim historie niesamowite, drugą część tomiku stanowią utwory humorystyczne. Całkiem udane.

    • 0 Komentarzy • 105 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 5 wrz 2018, 19:19
  • Pomylony świat – recenzja mangi „Tokyo ghoul: re” #6

    „Tokyo Ghoul:re #06” Sui Ishida

    Już od pierwszych stron mangi, czytelnik jest rzucony w wir akcji, która rozpoczęła się w poprzednim tomiku. Śledząc zmagania inspektorów walczących z ghoulami, jesteśmy świadkami zarówno przeobrażeń jak i utraty znanych nam bohaterów, a co za tym idzie, nieodwracalnych w skutkach wydarzeń, które mają kolosalny wpływ na przebieg fabuły.

    • 0 Komentarzy • 30 Wyświetleń
    • Natalia Stanek – 5 wrz 2018, 17:51

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 22 wrz 2018, 06:32 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka