• Wschód nie taki daleki w baśniach – recenzja książki „Baśnie narodów Kaukazu”

    „Baśnie narodów Kaukazu” Iwona Tsanev (oprac.)

    Europejska tradycja literacka wpajana jest nam w podstawowej edukacji w postaci zachodnich klechd, legend i podań, od których między innymi wychodzi się do wielkich dzieł literackich, usystematyzowanych w kanonie lektur szkolnych. Jednak zapomina się, że utwory pochodzące z zachodnioeuropejskich terenów, czy raczej tam zebrane, są jedynymi z wielu i mimo swej siły przebicia nie stanowią komplementarnego obrazu pierwotnych tworów literatury.

    • 0 Komentarzy • 31 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – 18 lis 2017, 11:40
  • Falsyfikat doskonały? – recenzja książki „Kronika Polska Prokosza”

    „Kronika Polska przez Prokosza w wieku X napisana” Prokosz

    Wydawnictwo Armoryka postanowiło oddać do czytelniczych rąk reprint – bez jakiejkolwiek ingerencji w czcionkę, stylistykę, zabawę w uzupełnienia czy komentarze – „Kroniki Polskiej” z 1825 roku, opublikowanej pierwotnie przez warszawskiego wydawcę źródeł historycznych Hipolita Kownackiego. Wszyscy zainteresowani mogą zapoznać się więc z odświeżoną, lecz wciąż nienaruszoną wersją apokryficznych dziejów Polski, spisanych przez rzekomego kronikarza Prokosza z 936 roku.

    • 0 Komentarzy • 131 Wyświetleń
    • Karol "Czaj" Czajkowski – jutro, 21:04
  • Trylogia trzech koron - recenzja książki „Płomienna Korona”

    „Płonąca korona” Elżbieta Cherezińska

    Blisko pięćdziesiąt lat historii średniowiecznej Polski. Dziesiątki postaci, bohaterów pobocznych i epizodycznych. W sumie około dwa i pół tysiąca stron powieści. Elżbieta Cherezińska kończy swój rozpoczęty w 2012 roku cykl „Odrodzone Królestwo”. Na ten finał czekało wielu fanów, którzy przez pięć lat towarzyszyli autorce w podróży. Razem z nią zwiedzali rozdartą przez rozbicie dzielnicowe Polskę, patrzyli na koronację Przemysła II, jego śmierć, wygnanie Władysława Łokietka i jego powrót do kraju. „Płomienna Korona” jest zwieńczeniem setek, jeśli nie tysięcy godzin ciężkiej pracy – jak autorce udało się zamknąć swoje opus magnum?

    • 0 Komentarzy • 125 Wyświetleń
    • Mateusz „Chi-fi” Cholewa – 19 paź 2017, 13:02
  • Ram Pam Pam – recenzja książki „Prawo do Zemsty”

    „Prawo do zemsty” Denis Szabałow

    Gdy w 2005 roku Dmitry Glukhovsky wydał swoją debiutancką powieść pt. „Metro 2033”, na stałe zapisał się w annałach współczesnej popkultury. Wizja post-apokaliptycznej Moskwy i jej mieszkańców rozpaliła wyobraźnię tysięcy czytelników na całym świecie a sukces literacki przyczynił się do powstania hitowej adaptacji komputerowej. Cieszący się coraz większym poważaniem, Glukhovsky wpadł na pomysł utworzenia autorskiego uniwersum pod szyldem Metra, w którym pozwoli innym pisarzom bawić się w wykreowanej przez siebie piaskownicy. Tym oto sposobem powstały dziesiątki lepszych i gorszych powiązanych ze sobą książek, z akcją osadzoną w zniszczonej przez wojnę nuklearną przyszłości. Jak na ich tle wypada „Prawdo do Zemsty” Denisa Szabałowa?

    • 0 Komentarzy • 68 Wyświetleń
    • Michał Wasilewski – 19 paź 2017, 13:01
  • Wijąc się w podziemiach - recenzja książki "Dwie karty"

    „Dwie karty” Agnieszka Hałas

    Rynek literatury fantasy w Polsce rozwija się dynamicznie. Wydawcy zaskakują czytelników coraz to ciekawszymi pozycjami, nie tylko zagranicznymi, ale także tymi autorstwa rodzimych pisarzy. Polska fantastyka cały czas ewoluuje, kolejne książki pojawiają się w księgarniach. Jedną z nich jest wznowiony przez wydawnictwo Rebis tytuł "Dwie Karty", napisany przez Agnieszkę Hałas, jednocześnie będący pierwszym tomem cyklu dark fantasy "Teatr Węży".

    • 0 Komentarzy • 76 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 17 paź 2017, 19:36
  • Błądząc po omacku - recenzja książki "Ciemny Las"

    „Ciemny las” Cixin Liu

    "Ciemny las" jest drugą częścią trylogii "Wspomnienie o przeszłości Ziemi" autorstwa chińskiego pisarza, laureata nagrody Hugo, Cixin Liu. Pierwszy tom, "Problem Trzech Ciał", zachwycił czytelników na całym globie, stając się hitem i uzyskując tytuł najlepszej powieści. Oszałamiająca wizja nieuchronnej przyszłości przyciągnęła rzeszę fanów tego gatunku, rozkochując w sobie także sceptyków. Czy kolejny tom, od wydawnictwa Rebis, stawia poprzeczkę równie wysoko?

    • 0 Komentarzy • 296 Wyświetleń
    • Adrianna „Arisa” Rakowska – 29 wrz 2017, 13:37
  • Gdy świat umiera z głodu – recenzja książki „Głód”

    „Głód” Graham Masterton

    Graham Masterton to jeden z najbardziej znanych i cenionych brytyjskich pisarzy, specjalizujący się w horrorach i thrillerach, a także powieściach historyczno-obyczajowych, poradnikach seksuologicznych oraz zbiorach opowiadań. Na swoim koncie ma ponad sto dzieł. Wiele z nich zostało nagrodzonych w prestiżowych konkursach (na przykład za „Kostnicę” Masterton otrzymał nagrodę Specjal Edgar, za „Zwierciadło piekieł” – Srebrny Medal West Cost Review of Books i inne), tytuły utrzymują się na listach bestsellerów długie miesiące – i nie ma w tym nic dziwnego. Na całym świecie sprzedało się ich ponad dwadzieścia milionów.

    • 0 Komentarzy • 80 Wyświetleń
    • Karolina Król – 28 wrz 2017, 17:13
  • Ida ma Pecha. A właściwie to Pech ma Idę. I nie zamierza jej opuścić - recenzja książki "Szamanka od umarlaków"

    „Szamanka od umarlaków” Martyna Raduchowska

    “Szamanka od umarlaków”, wznowiona nakładem wydawnictwa Uroboros, to właściwie klasyczna pozycja z gatunku urban fantasy. Mamy więc przenikające się dwa światy: zwyczajnych ludzi i magicznych. Ida Brzezińska miała pecha urodzić się w drugim świecie, ale zamierza żyć w tym pierwszym. Pech jednak ma zupełnie inne plany i nie da dziewczynie zapomnieć o swoich korzeniach, a także studiować jak najzwyklejszej dziewiętnastolatce. O nie, studia z psychologii nie mieszczą się w jego planach. Z parapsychologii - no, może bardziej.

    • 0 Komentarzy • 80 Wyświetleń
    • Magdalena “Ithilnar” Stawniak – 25 wrz 2017, 20:48
  • Gdyby historia potoczyła się inaczej… - recenzja książki “Impuls”

    „Impuls” Tomasz Duszyński

    Historia alternatywna zawsze jest interesująca, ponieważ wizja autora sprawia, że fakty znane z podręczników są przeinaczone. Rozpędzonej lokomotywie przestawiono kilka zwrotnic, a to już wystarczy, aby zaciekawić i wciągnąć czytelnika, niekoniecznie będącego historykiem.

    • 0 Komentarzy • 299 Wyświetleń
    • Artur "Arto" Sobala – 24 wrz 2017, 11:13
  • Bestia, gangsterzy i porwanie - recenzja książki "Grimm City. Bestia"

    „Grimm City. Bestia” Jakub Ćwiek

    Jakub Ćwiek, utalentowany, nagrodzony i wielokrotnie nominowany do Nagrody im. Janusza A. Zajdla autor wielu popularnych, czerpiących garściami z mitologii i popkultury książek, ponownie przenosi czytelnika w ponury świat Grimm City, tym samym odchodząc od fantastycznej konwencji na rzecz bardziej gangsterskich klimatów. Sięgając po "Grimm City. Bestie" miałam nadzieję, że wykreowana przez niego historia będzie jeszcze lepsza, niż ta zaprezentowana we wcześniejszej części, bohaterowie ponownie przykują moją uwagę, a akcja nabierze nieco większej prędkości. Nie ukrywam też, że należę do wielbicieli specyficznego humoru, jakim często Ćwiek posługuje się w swoich tekstach, więc byłam bardzo ciekawa, czy w drugim tomie serii pojawi go nieco więcej, niż w "Grimm City. Wilk!". Co otrzymałam?

    • 0 Komentarzy • 119 Wyświetleń
    • Flora Woźnica – 22 wrz 2017, 12:37

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 23 paź 2017, 16:07 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka